Dermatolog: „Am avut pacienţi care au dezvoltat melanom în doar 6 luni“. De ce e important să mergem toamna să ne controlăm aluniţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spre deosebire de alte tipuri de cancer, melanomul nu este o afecţiune specifică îmbătrânirii. Din contră, ultimele statistici plasează acest tip de cancer de piele pe locul al doilea în topul celor mai frecvente cancere care afectează femeile tinere, cu vârste între 20 şi 29 de ani.

Dacă nu este descoperit în fază incipientă, melanomul are o evoluţie fulminantă, iar speranţa de viaţă este infimă. Istoricul familial şi arsurile solare repetate, în special cele din perioada copilăriei, sunt factori majori de risc. Din fericire, există şanse de vindecare 100%, dacă afecţiunea este descoperită la timp, rolul screeningului fiind vital. Medicii îl recomandă atât primăvara, cât şi toamna, pentru a evalua eventualele leziuni produse de expunerea la soare de peste vară.

Melanomul este o formă de cancer de piele cu origine în celulele producătoare de pigment, denumite melanocite. Prin diverse mecanisme, aceste celule devin anormale, cresc necontrolat şi invadează agresiv ţesuturile din jur. Chiar dacă melanomul este mai puţin frecvent decât alte tipuri de cancer de piele, este cel mai grav. În plus, în ultimele decenii, frecvenţa acestei afecţiuni a crescut de peste 15 ori, îngrijorător fiind faptul că afectează din ce în ce mai mulţi tineri. A devenit deja al doilea cel mai frecvent cancer la femeile tinere, sub 30 de ani. În plus, şi gradul de agresivitate a bolii a crescut, atrage atenţia dr. Lucian Russu, medic specialist dermato-venerolog în cadrul Spitalului de Dermatologie Bioderm.

„La începutul acestei veri, am avut o premieră nedorită, o pacientă cu melanom multiplu. Consider că schimbarea factorilor de mediu a modificat agresivitatea melanomului şi nu în bine. Dacă factorii genetici nu pot fi controlaţi, sunt multe alte lucruri pe care le putem face în sensul prevenţiei, iar una dintre cele mai importante ar fi evitarea arsurilor solare. Înroşirea pielii este semn de arsură şi, chiar dacă ni se pare că după înroşire apare un bronz plăcut, ca orice arsură, a produs deja pagube - distrugerea fibrelor de colagen şi formarea de radicali liberi care continuă să afecteze pielea, chiar şi după expunerea la soare, şi mutaţii genetice care, în timp, cresc riscul de cancer de piele”, explică medicul dermatolog Lucian Russu.

Ce riscuri presupune un istoric de arsuri solare în copilărie

Din păcate, oricine poate dezvolta melanom cutanat, însă riscul este mai mare în cazul persoanelor cu piele, păr şi ochi deschise la culoare, cu numeroase aluniţe, antecedente familiale sau personale de tumori cutanate, arsuri solare grave şi repetate, în special înaintea vârstei de 15 ani, sau care obişnuiesc să se bronzeze la solar. Fotoprotecţia solară zilnică  - cu creme cu factor de protecţie 50 - trebuie să devină o regulă, mai ales pentru acestea.

Pe lângă fotoprotecţie, controlul dermatologic şi screeningul bianual pentru depistarea precoce a cancerului de piele trebuie să facă parte din rutina de prevenţie, la fel ca analizele uzuale de sânge sau testul Papanicolau, în cazul femeilor.

Dermatoscopia digitală este metoda de screening pentru depistarea precoce a cancerului de piele cu cea mai mare acurateţe. Dermatoscopul digital le permite medicilor să investigheze o aluniţă/leziune la nivelul pielii la cel mai înalt nivel, cu mărirea de până la 140 de ori a imaginii acestora, full HD. Este un lucru pe care lupa şi cu atât mai mult ochiul liber nu îl pot egala. Pe lângă tehnologie, foarte importante sunt experienţa şi pregătirea medicului care efectuează şi interpretează dermatoscopia.

„Dermatoscopia este singura metodă prin care pot fi depistate la timp modificările îngrijorătoare, precanceroase, ale aluniţelor şi care poate înclina balanţa diagnosticului de malignitate sau benignitate. Investigaţia durează foarte puţin şi permite examinarea aluniţelor cu o mărire a imaginii acestora de până la 140 de ori, full HD, observându-se microscopic dispoziţia pigmentului şi a vaselor de sânge, permiţând astfel diagnosticarea precoce a melanomului şi a leziunilor precanceroase cutanate”, adaugă dr. Lucian Russu.

De ce este nevoie de dermatoscopie digitală bianuală

Orice modificare de formă, culoare, dimensiune a unor aluniţe sau apariţia unor aluniţe noi, mai ales după expunerea la soare, ar trebuie să ne trimită la un consult dermatologic. De asemenea, traumatizarea unei aluniţe creşte riscul de transformare malignă, de aceea este recomandat un control urgent al respectivei formaţiuni.

„Screening-ul pentru depistarea precoce a cancerului de piele este recomandat indiferent de vârstă, mai ales că în ultimele decenii, frecvenţa melanomului a crescut, afectând într-u număr tot mai mare tinerii. Dacă până acum câţiva ani nici nu ne uitam la aluniţele tinerilor, acum studiem cu atenţie chiar şi aluniţele copiilor de 7-8 ani. Screening-ul este important şi în condiţiile în care cancerul de piele nu doare, decât atunci când este prea târziu, aşa că orice amânare ne poate costa viaţa. Preventiv, îl recomandăm de două ori pe an – înainte de expunerea la soare, pentru a verifica statusul pielii, şi după expunerea la soare, toamna, pentru a evalua eventualele daune produse de expunerea solară. Se spunea că e sufficient o data pe an, însă lucrurile s-au schimbat. Am avut pacienţi care au dezvoltat melanom în doar 6 luni. De asemeenea, orice modificare a aluniţei sau traumatizarea ei sunt însă motive de prezentare urgentă la medic însă”, explică Dr. Lucian Russu.

După consult şi dermatoscopie, medicul va decide care este cea mai corectă modalitate de tratament pentru fiecare pacient: cura chirurgicală a formaţiunii, însoţită de examenul histopatologic (biopsia).

Cu bisturiul sau cu laserul?

Excizia unei aluniţe cu risc se realizează exclusiv la recomandarea medicului dermatolog, după o examinare clinică dublată de dermatoscopie. Aceasta poate fi efectuată chirurgical, clasic, sau cu laserul. Desigur, există şi cazuri în care excizia unei aluniţe are un rol strict estetic, pentru că pacientul este deranjat de acea formaţiune. Fiecare metodă de excizie are particularităţile sale. Abordarea chirurgicală se foloseşte în general pentru aluniţele sau formaţiunile de mari dimensiuni. „Ca orice intervenţie clasică, chirurgicală, excizia cu bisturiul a unei aluniţe durează mai mult decât excizia laser, iar timpul de recuperare este ceva mai lung. Însă are avantajele ei. Preţul este mai economic, întrucât nu apar costuri legate de valoarea laserului sau costuri de consumabile. La acestea se adaugă şi trainingul specialiştilor dermatologi, care înseamnă costuri semnificative”, mai spune medical dermatolog Lucian Russu.

Excizia cu laserul este preferată pentru aluniţele de mici dimensiuni, dar şi pentru că permite excizia mai multor nevi cu risc în cadrul aceleiaşi intervenţii. „Procedura este minim-invazivă, durează câteva minute, timpul de recuperare este scurt - 5-7 zile, iar riscul de formare a cicatricilor cheloide este mai mic decât în cazul intervenţiei clasice. Un mit frecvent vehiculat în legătura cu excizia laser a aluniţelor este acela că laserul distruge aluniţa sau formaţiunea şi astfel nu se mai poate face biopsia probei. Acest lucru este complet fals, proba biologică se recoltează la fel în ambele situaţii, avantajul laserului fiind acela de sigilare a vaselor de sânge imediat, în urma secţionării, făcând ca sângerarea postintervenţională să fie minimă, iar posibilitatea de migrare a celulelor în ţesuturile învecinate - minimă, deci reducerea semnificativa a recidivelor - cu importanţă decisivă în tratamentul formaţiunilor maligne. Costurile sunt mai mari decât în chirurgia clasică”, spune medicul.

În funcţie de particularităţile fiecărui caz, medicul va face cea mai bună recomandare în ceea ce priveşte modalitatea de abordare. Pacienţii asiguraţi pot beneficia gratuit de procedura de excizie a unei aluniţe evaluate ca fiind cu risc, în cadrul primului spital de dermatologie privat din România, Spitalul de Dermato-Venerologie Bioderm Pipera, în baza unei trimiteri de la medicul de familie sau de la medicul specialist. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite