Dermatita seboreică se agravează la începutul primăverii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbările bruşte de temperatură specifice acestei perioade pot agrava simptomele dermatitei seboreice. Pentru a evita complicaţiile, află cum o poţi controla.

Dermatita seboreică se manifestă sub forma unor leziuni roşiatice acoperite de scuame grase şi, de obicei, este însoţită de senzaţia de mâncărime puternică. În general, boala apare în zonele în care există cele mai multe glande sebacee, precum limita dintre scalp şi frunte, în zona sprâncenelor, pe obraji şi pe trunchi.

Cauza exactă a bolii nu se cunoaşte, însă, cel mai adesea, este incriminată ciuperca Malassezia furfur. În mod obişnuit, ea trăieşte pe piele, însă, pe fondul sistemului imunitar slăbit, este stimulată excesiv apariţia inflamaţiilor. De asemenea, s-a mai observat că boala este favorizată de oboseală şi de perioadele stresante (un proiect, despărţirea de partener etc.). Pe de altă parte, se suspectează şi o oarecare predispoziţie genetică.

Cauza, schimbările de temperatură

Dermatita seboreică face parte din grupul bolilor care se caracterizează prin perioade active (leziunile devin vizibile şi supărătoare), dar şi prin intervale de timp în care petele se estompează de la sine (nu pot fi observate cu ochiul liber). Potrivit medicilor, cele mai riscante anotimpuri sunt iarna şi începutul primăverii. Prin urmare, în aceste luni se recomandă respectarea tratamentului şi a igienei corespunzătoare, pentru a preveni apariţia complicaţiilor.

În caz contrar, boala se poate agrava. De exemplu, atunci când leziunile apar la nivelul capului, lipsa unui tratament corespunzător determină formarea unor depozite albicioase, groase, care pot fi confundate cu simptomele psoriazisului. Mai grav, în lipsa unui tratament, se poate ajunge la alopecie seboreică (căderea părului).

Boala Parkinson, favorizantă



Dermatita seboreică este frecvent întâlnită la bolnavii de Parkinson. De aceea, primăvara, aceştia ar trebui să acorde bolii o atenţie deosebită. Aceasta deoarece, în lipsa mobilităţii specifice bolii, celulele secretă sebum în exces. Prin urmare, nivelul ciupercii Malassezia furfur creşte peste măsură. De asemenea, această boală apare frecvent şi la persoanele diagnosticate cu HIV. De altfel, datele statistice arată că 85 la sută din persoanele infectate cu acest virus dezvoltă boala.

Tratamentul ţine boala sub control

Evoluţia simptomelor este condiţionată de tratamentul administrat. Dermatita seboreică se tratează cu preparate care conţin agenţi antifungici (de exemplu, sulfura de seleniu sau derivaţi de azol) care au rolul de a reduce colonizarea cu fungul Malassezia furfur. În acelaşi timp, se pot folosi antiinflamatoare ce reduc roşeaţa şi unguente care conţin acid salicilic, necesare pentru îndepărtarea crustelor grase care se formează la suprafaţa leziunilor. Este foarte important ca tratamentul să fie stabilit de medicul dermatolog, deoarece timpul de administrare depinde de stadiul în care se află leziunile.

Foloseşte numai şampoane speciale

image

Concomitent cu administrarea tratamentului, se recomandă folosirea şampoanelor speciale,care au rol adjuvant. Aceste şampoane se găsesc numai în farmacii şi se folosesc doar la sfatul medicului. Dacă după încetarea folosirii unui astfel de şampon leziunile reapar, se recomandă un şampon cu o altă compoziţie. Deşi astfel de şampoane sunt costisitoare (cele mai bune au preţuri cuprinse între 50 şi 100 de lei), prezintă avantajul că grăbesc vindecarea.

Specialistul nostru

Dr. Oana Clătici
medic primar dermatolog
Spitalul Universitar Bucureşti


Dermatita seboreică afectează mai ales pielea capului, dar şi alte zone ale corpului (sprâncene, obraji, aripile nazale, trunchi). Apariţia leziunilor, adică a acelor plăci roşii, însoţite de prurit, deranjează atât din punct de vedere estetic, cât şi prin disconfortul creat de mâncărime. În fazele active, care se manifestă cu precădere primăvara şi iarna, pot apărea infecţii mai ales în ariile intertriginoase (pliuri) şi la nivelul pleoapelor. Evoluţia afecţiunii este cronică şi, netratată, poate determina căderea părului: alopecia seboreică. Dermatita seboreică  poate avea o cauză hormonală, pentru că afecţiunea apare în copilărie şi la adolescenţi şi dispare la vârsta adultă.

Atenţie! Simptomele se accentuează îndeosebi la schimbările de temperatură.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite