Depresia şi bolile mintale, tema de anul acesta pentru Ziua Mondială a Sănătăţii, marcată pe 7 aprilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Depresia este o afecţiune medicală tot mai des întâlnită
Depresia este o afecţiune medicală tot mai des întâlnită

Pe 7 aprilie este Ziua Mondială a Sănătăţii, tema aleasă pentru anul acesta fiind bolile mintale. Colegiul Medicilor din România a lansat un apel la sprijin pentru cei care suferă de depresie, afecţiune cel mai adesea ignorată.

Depresia este o afecţiune care, de cele mai multe ori, este ascunsă, negată şi de aceea insuficient diagnosticată şi tratată, afirmă reprezentanţii breslei medicale.

„Să vorbim despre depresie cu răbdare, curaj şi speranţă. Un prim pas în reuşita tratamentului este chiar recunoaşterea bolii. Din nefericire, depresia creşte riscul tulburărilor de anxietate, al consumului de medicamente sau alte substanţe, dar şi al unor boli precum diabet şi boli de inimă. Deşi este foarte frecventă şi poate afecta pe oricine, în orice etapă a vieţii, oamenii vorbesc cu mare greutate despre această boală. De aceea, este foarte important să reuşim să comunicăm atunci când apare depresia sau să comunicăm cu cei care au o astfel de suferinţă“, se arată într-un comunicat CMR.  

Medicii spun că este esenţială depistarea persoanelor cu risc de depresie. „Să-i ajutăm pe cei depresivi, să le fim aproape, să le dăm o mână de ajutor, să-i îndrumăm spre medic, să nu îi izolăm, să nu îi marginalizăm'“, este îndemnul preşedintelelui CMR, Gheorghe Borcean.

„Omul bolnav este vulnerabil şi marginalizat. Cu un echilibru instabil, are nevoie în primul rând de un profesionist, de servicii medicale de calitate. Medicul poate fi de mare ajutor. Medicul nu divulgă suferinţa pacientului pentru că s-a angajat să fie în slujba bolnavului, spre binele lui. Indicaţiile vecinilor sau ale apropiaţilor, reclamele strălucitoare ale diverselor leacuri neautorizate pot face un mare deserviciu bolnavului cu depresie. De aceea vă îndemnăm să mergeţi la medic şi să-i urmaţi sfaturile. Însă, dragii mei, evitaţi cauzele depresiei, e mult mai uşor şi mai plăcut să faceţi asta decât să trataţi depresia“, mai spune preşedintele CMR.

Un tratament adecvat şi suportul celor din jur pot preveni episoadele recurente, deoarece majoritatea persoanelor cu depresie au avut cel puţin un episod de depresie înainte.

300 de milioane de persoane suferă de depresie

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), peste 300 de milioane de oameni din întreaga lume sunt afectaţi de depresie, reprezentând 4,4% din populaţia globului.

În România, incidenţa acestei boli este de circa 5%, cu peste 900.000 de cazuri diagnosticate anual. Depresia este o tulburare comună în rândul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer, fiind de 2 - 3 ori mai frecventă decât la populaţia generală. Conform statisticilor, cel puţin 1 pacient din 4 este atins de această afecţiune în timpul tratamentului pentru cancer.

Problematica psihologică a pacientului oncologic este determinată de numeroşi factori, de la şocul diagnosticului, procesul înţelegerii părţii medicale, teamă de moarte, procesul interior transformator în care multe din valorile anterioare şi credinţe se schimbă, până la traumele emoţionale nerezolvate care au generat apariţia bolii şi anxietatea, care afectează sistemul neuro-endocrin al organismului, având ca rezultat creşterea hormonilor de stres şi scăderea imunităţii.

Totodată, boala generează efecte psihologice negative şi în rândul familiei sau aparţinătorilor pacientului, precum distres, riscul pierderii membrului familiei, relaţionare deficitară prin comunicare, compătimire, neînţelegerea şi neînsuşirea rolului de suport de care bolnavul are nevoie în perioada de recuperare.

Complicaţii în cazul pacientului oncologic

„În cazul bolnavului oncologic, factorul psihologic face diferenţa dintre abandonarea luptei sau menţinerea şi câştigarea ei. De aceea, suportul psihologic de specialitate este indicat încă de la comunicarea diagnosticului. Cu această ocazie, vrem să reamintim pacienţilor care luptă cu această boală că nu sunt singuri şi că această provocare poate fi una temporară, dacă apelează din timp la suport psihologic. În cadrul centrelor Amethyst din Bucureşti şi Cluj, 95% din pacienţi aleg să acceseze terapiile psihologice de suport individual şi de grup, iar acestea sunt resimţite ca fiind eficiente într-o proporţie covârşitoare de către pacienţi şi familiile acestora. Pacientele reuşesc să verbalizeze mai deschis şi nuanţat trăirile, în timp ce pacienţii bărbaţi sunt mai reţinuţi în a-şi descrie emoţiile, sentimentele şi traumele“ a declarat Adina Moraru, psiholog clinician-Psihoterapeut în cadrul Amethyst.

Amethyst este una dintre clinicile din România de radioterapie unde au fost incluse, în mod gratuit, şedinţa iniţială de psihoterapie şi activitatea terapeutică în grupurile de suport pentru pacienţi şi familiile lor.

Activitatea terapeutică în cadrul grupurilor de suport pentru pacienţi şi familiile lor oferă acestora sfaturi şi informaţii de la persoane care au trecut prin situaţii asemănătoare, reducerea stresului, depresiei şi anxietăţii, dezvoltarea unei viziuni mai clare despre paşii de urmat, compararea unor informaţii despre resurse, cum ar fi doctori, clinici, tipuri de tratamente şi opţiuni alternative, până la învăţarea autohipnozei pentru gestionarea durerii, psiho-terapia prin relaxare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite