Depresia postnatală şi psihoza postpartum: ce s-a întâmplat în mintea femeii împuşcate la Washington

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tragedia din Washington D.C. de joi a fost atribuită depresiei postnatale de care suferea Miriam Carey, asistenta de 34 de ani care a cauzat tot acel iureş de întâmplări, terminat prin împuşcarea ei. Este vorba de ocazii ratate de a interveni şi a preveni o boală psihică serioasă care afectează una din opt femei care abia au născut.


Pentru asistenta care a provocat focurile de armă din capitala SUA a fost prea târziu. Istoria ei, povestită de mama şi de partenerul ei, ne spune că, în cel puţin două ocazii înainte de eveniment, ea a manifestat un comportament iraţional, punându-şi copilul în pericol. Familia a raportat două internări în spital şi chiar vizite ale unui asistent social la domiciliul acesteia. 

Printre halucinaţiile femeii era şi aceea că poate vorbi cu preşedintele american Barack Obama, că el o monitorizează şi îi supraveghează casa, transmiţându-i viaţa la televizor, notează Margaret Spinelli, profesor de psihiatrie la Universitatea Columbia, SUA, pentru „New York Daily Mail“.

Depresia postnatală afectează între 10 şi 15% din femei, dar era foarte clar că boala asistentei se agravase, transformându-se în psihoză postpartum, care afectează doar o femeie dintr-o mie. Această psihoză postnatala este asociată cu suicidul, cu infanticidul sau char cu amândouă odată.

Psihoza postpartum

În primele 90 de zile după naştere există o rată crescută de episoade depresive. Depresia postnatală se manifestă prin tristeţe, anxietate, sentimentul de vinovăţie şi faptul că femeia se simte depăşită de situaţia în care se află, aceea de mamă. În acest stadiu, femeile sunt încă lucide, sunt ancorate, încă, în realitate.

Mamele care suferă de psihoză postpartum pierd contactul cu realitatea. Simptomele pot fluctua, pot varia în intensitate. O femeie care suferă de psihoză postnatală poate părea absolut sănătoasă acum şi, peste o clipă, scapă de sub control. Aceste femei nu îşi dau seama că au pierdut contactul cu realitatea, se opun discuţiilor şi nu-şi mărturisesc simptomele, au un comportament bizar şi complet dezorganizat.

În cazul mamelor, stigmatul unei boli psihice este mult mai mare. Din păcate, atenţia noastră se îndreaptă către ele mult prea târziu şi doar atunci când rezultatul negativ al psihozelor postnatale ne atrage atenţia. „Este nevoie de strategii eficiente pentru identificarea, intervenţia şi prevenirea bolilor mintale postnatale. Publicul trebuie educat prin programe pentru a putea interveni în cazurile din familie. Asistenţii sociali, Protecţia Copilului şi forţele de ordine trebuie educate în acest sens“, conchide Margaret Spinelli pentru „New York Daily News“.


Citeşte şi:

Copilărie nefericită: depresia poate apărea chiar şi la copiii de cinci ani

Copilăria vremurilor noastre nu mai este atât de fericită. Viaţa copiilor este plină de stres, de presiuni ale mediilor sociale şi ale violenţei virtuale. Printre cauzele depresiei, de care nu sunt scutiţi nici măcar copiii de cinci ani, se mai numără testările şcolare şi destrămarea familiilor.

12 semne relevante că ai putea suferi de anxietate. Indigestia şi tensiunea musculară, printre simptome

Cu toţii suntem nervoşi, agitaţi şi neliniştiţi uneori, de exemplu atunci când trebuie să ţinem un discurs, când ne confruntăm cu probleme financiare sau când avem un termen-limită strâns la serviciu. Totuşi, în unele situaţii, manifestările persistă chiar şi atunci când contextul se schimbă în bine şi cele mai mici probleme declanşează reale drame în mintea noastră.

Cum te eliberezi de stres prin tehnici simple

Lunile de toamnă sunt însoţite adesea de schimbări de dispoziţie, apatie, anxietate. Grijile de zi cu zi, oboseala şi tensiunea psihică complotează şi duc la apariţia depresiei. Partea bună a lucrurilor este că depresia poate fi combătută uşor, prin tehnici simple.

Şase motive mai puţin cunoscute care pot duce la depresie

Pe lângă motivele deja cunoscute care duc la apariţia depresiei, cum ar fi stresul, grijile legate de bani sau de partener, cercetătorii au mai descoperit altele care te-ar putea surprinde.

Considerată boala femeilor, depresia afectează la fel de mult şi bărbaţii

Atunci când cercetătorii extind lista simptomelor depresiei pentru a include agresivitatea, abuzul de droguri şi de alcool şi comportamentul nesăbuit, depresia nu mai este doar o boală a femeilor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite