Depresia la copii, tot mai întâlnită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii depresivi pot avea gânduri de sinucidere
Copiii depresivi pot avea gânduri de sinucidere

Părinţii trebuie să se alarmeze atunci când copilul lor este trist de cel puţin două săptămâni, nu are chef de joacă şi nu poate fi înveselit. Grijile şi stresul părinţilor, precum şi absenţa acestora din viaţa copiilor au făcut ca numărul micuţilor diagnosticaţi cu depresie să fie tot mai mare în ultimii ani.

CITIŢI AICI DESPRE AVALANŞA DE ELEVI CARE AJUNG LA URGENŢE DIN CAUZA DROGURILOR LEGALE

Tristeţea este firească şi poate apărea în egală măsură la părinţi şi la copii. „Însă când tristeţea durează cel puţin două săptămâni, avem de-a face cu o depresie", potrivit psihologului Lena Rusti de la Clinica Mentarex Consult din Bucureşti.

Citiţi şi:

«Ajutor, copilul meu este deprimat!»
Tratamentul antidepresiv este prea agresiv

Nu este strict o problemă a adulţilor

Depresia este privită de obicei ca o problemă a adulţilor. Din păcate, acest lucru face ca părinţii să ignore stările depresive ale copilului lor. „Adulţii nu doar că nu reuşesc să observe depresia la copil, dar uneori o şi agravează atunci când îl încarcă pe acesta cu problemele lor sau când îl fac martor la disputele din familie", atrage atenţia psihologul.

Cauzele depresiei la cei mici sunt la fel de numeroase ca în cazul adulţilor, iar frecvenţa ei la copii a crescut în ultimii ani proporţional cu cea întâlnită la persoanele mature. Copilul depresiv fie fuge de ceva (de problemele de la şcoală, de cele din familie, de respingerea prietenilor şi colegilor, de ridiculizarea acestora), fie îşi doreşte ceva (să beneficieze de mai multă atenţie din partea părinţilor).

Evenimentele majore, precum decesul unei persoane dragi, divorţul părinţilor sau plecarea acestora în străinătate pot, de asemenea, să declanşeze stările depresive.

Depresia este mai periculoasă la copii decât la adulţi, pentru că cei mici nu îşi pot exprima tristeţea, aşa cum o fac adulţii. Cel mult, se pot declara plictisiţi. Rolul părinţilor este foarte important în depistarea depresiei. Ei trebuie să urmărească în permanenţă stările copilului lor. Cel mai important simptom al depresiei este lipsa chefului de joacă.

Copilul se declară plictisit şi nicio jucărie sau activitate recreativă propusă de părinţi nu îl înveseleşte. El se izolează, devine irascibil, iar părinţii nu reuşesc să le intre în voie. În timp, copilul se poate confrunta cu probleme grave de comunicare şi de integrare.

Are apetit scăzut şi dureri de cap

Copilul depresiv are o memorie şi o putere de concentrare scăzute, iar acest lucru se vede în performanţele şcolare. El mai poate avea şi simptome fizice: apetit scăzut (care poate duce la anemie şi la o scădere în greutate), crampe abdominale, migrene, insomnii sau, din contră, somn îndelungat. Toate acestea sunt cauzate de emoţiile pe care copilul le transformă în anxietate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite