De ce se „păteză“ pielea. Terapii moderne care te ajută să scapi de  hiperpigmentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hiperpigmetarea pielii apare în urma expunerii excesive la soare. Nu este însă singura cauză. Cel mai bun moment pentru tratament este în această perioadă.

Dacă vara trecută am stat mult la soare, mai ales fără protecţie,  şi ne-am ales cu pete pigmentare cum este momentul să le îndepărtăm. Terapiile laser, , peelingurile sau terapiilor IPL (Intense Pulse Light) şi UPL (Ultra Pulse Light) sunt tratamente modern care şterg petele de pe piele. Însă, atrag atenţia medicii dermatologi, ar trebui să învăţăm să nu nu mai expunem la soare fără creme de protecţie pentru a evita atât reapariţia petelor, cât şi a cancerului de piele.

„Mecanismul este acelaşi“

Hiperpigmentarea pielii apare ca urmare a depunerii excesive de melanină, pigmentul „responsabil” de culoare. Afecţiunea se caracterizează prin apariţia unor pete mai închise la culoare, dispuse de regulă pe faţă, mâini sau pe o anumită porţiune a corpului. „Petele pigmentare apar, de cele mai multe ori, din cauza fluctuaţiilor hormonale  - inclusiv cele specifice  sarcinii, ca urmare a creşterii nivelului de estrogen, înaintării în vârstă, dar şi ca urmare a expunerii prelungite la soare, fără protecţie solară corespunzătoare, sau ca urmare a unor leziuni de la nivelul pielii  - arsuri, acnee, iritaţii, psoriazis etc.”, explică dr. Sorin Godi, medic specialist dermato-venerolog în cadrul clinicilor Bioderm din Bucureşti.

Indiferent de cauze, mecanismul care provoacă hiperpigmentarea pielii este acelaşi. Celulele pielii se supraîncarcă de pigment şi atunci apar petele. Întrucât unul dintre rolurile principale ale melaninei este să ne protejeze de acţiunea nocivă a radiaţiilor solare, cu cât expunerea la soare este mai prelungită, cu atât mai mult se intensifică activitatea melanocitelor şi, în consecinţă, şi secreţia de melanină şi intensitatea culorii pielii. „Tratamentele care combat aceasta problemă au la bază acelaşi mecanism: ajută la reînnoirea mai rapidă a pielii, aducând la suprafaţă ţesututul neafectat de hiperpigmentare. Medicul dermatolog va recomanda soluţia optimă de tratament, în funcţie de particularităţile fiecărui caz”, explică dr. Sorin Godi.

Medicul dermatolog descrie mai jos o serie de tratamente recomandate pentru uniformizarea culorii pielii, în cazul în care vă confruntaţi cu hiperpigmentare.

Ce pot face laserele

Terapia cu laser Erbium realizează un peeling profund al pielii, îndepărtând epidermul, cel mai superficial strat al pielii. Procesul de vindecare determină reepitelizarea cu ţesut „proaspăt” şi nepigmentat, precum şi sinteaza de colagen nou. Aspectul pielii se ameliorează, aceasta devenind mai luminoasă şi mai fermă. „De asemenea, laserul Erbium este utilizat şi pentru ştergerea ridurilor sau cicatricilor inestetice, care apar după vindecarea leziunilor acneice. Comparativ cu tehnicile de peeling chimic, tratamentul cu laser este mai sigur şi mai precis, şi are un risc redus de aparitie a reacţiilor adverse”, adaugă medicul dermatolog.

Laserul CO2 Fractional SmartXide DOT reprezintă ultima generaţie de lasere CO2, cu aplicaţii în rejuvenare, skin renewal  - înnoirea pielii -  şi în eliminarea vergeturilor. „Arsura superficială produsă de laserul CO2 fracţionat, pe care îl folosim cu succes în clinicile noastre, stimulează sinteza de colagen, conducând la ameliorarea evidentă a texturii şi a tonusului pielii, cu reducerea ridurilor fine şi a tulburărilor de pigmentare  - pete roşii sau maro”, adaugă medical dermatolog.

Derma Peel reprezintă un peeling profund al pielii, folosit cu precădere în cazurile de hiperpigmentare. Eficienţa sa se bazează pe combinaţia unor serii de tehnici de peeling, printre care: exfolierea mecanică, exfolierea cu acizi chimici, peeling enzimatic, exfoliere biologică şi exfoliere micro dermală cu ultrasunete. Combinarea a patru dintre aceste tehnici permite obţinerea unor rezultate rapide, pe termen mai lung.

Terapia IPL (Intense Pulse Light) se bazează pe emisia de lumină de mare intensitate, având o serie de efecte benefice asupra pielii: efect de fotocoagulare  - produce coagularea sângelui din vasele sanguine, cu distrugerea acestora, efect de fototermolioză selectivă  - ţinteşte pigmentul, distrugând celulele care îl conţin sau pe acelea care îl sintetizează -  şi cel de remodelare dermică  - creşte sinteza de colagen.

Terapia UPL (Ultra Pulse Light) se bazează pe transferul de energie de la sursă la piele, în timp ce sistemul integrat de răcire oferă confort pacienţilor. „Aplicaţiile terapiei UPL includ: îndepărtarea petelor de lentigo solar solar  - pete apărute pe piele după expunerea solară exagerată sau din cauza vârstei, reîntinerirea pielii, îndepărtarea ridurilor din jurul ochilor, gurii şi în zona frunţii, îndepărtarea keratozelor solare şi a keratozelor seboreice, nivelarea cicatricilor cauzate de acnee, arsuri minore sau posttraumatice, nivelarea cicatricilor keloide posttraumatice, postoperatorii, îndepărtarea tatuajelor profesionale şi îndepărtarea verucilor vulgare şi a micilor tumori benigne”, conchide dr. Sorin Godi. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite