De ce nu ar trebui să fumezi niciodată în spaţii închise. Unde se duce fumul de ţigară dintr-o încăpere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fumatul şi substanţele toxice din ţigarete duc în cele din urmă la cancer de plămâni
Fumatul şi substanţele toxice din ţigarete duc în cele din urmă la cancer de plămâni

Substanţele cancerigene rămân îmbibate în canapele, pereţi, haine şi podele luni bune după ce fumul ţigaretelor s-a risipit. Chiar şi în plămânii fumătorilor pasivi au fost găsite niveluri ridicate de substanţe care produc cancer, arată un nou studiu.

Substanţele toxice conţinute în fumul de ţigară persistă în încăperi chiar şi 6 luni după ce ţigara a fost stinsă, arată un nou studiu american al Universităţii din San Diego, citat de dailymail.com. Aceste substanţe se regăsesc şi în plămânii fumătorilor pasivi, potrivit aceleiaşi surse.

Georg Matt, profesor de psihologie la universitatea mai sus amintită a realizat un studiu care a inclus 90 de fumători care şi-au exprimat dorinţa de a renunţa la acest viciu. Timp de 6 luni, sistematic, cercetătorii au vizitat locuinţele fumătorilor de unde au prelevat probe de praf de pe podele, uşi, dar şi probe de urină ale rezidenţilor.

Analiza probelor a urmărit detectarea acelor substanţe precum nicotina considerate ca stimulente ale cancerului la plămâni.

În urma studiului, s-a ajuns la concluzia că doar 8% din persoanele care iniţial s-au arătat dornice să se lase de fumat au şi reuşit acest lucru, iar analiza prafului din locuinţe a arătat că şi după 6 luni de la ultima ţigară în podele, canapele sau pereţi continuau să fie prezente la niveluri ridicate substanţele chimice carcinogene.

Totodată, testele au mai arătat că nici plămânii rezidenţilor nu stăteau mai bine. „Întrebarea care se ridică este cât de repede poate deveni o incintă cu adevărat liberă de fumul de ţigară?“, a întrebat Matt.

„Chiar dacă aţi decis să renunţaţi la fumat, casa dvs va continua să poarte povara acestui viciu“, a mai spus acesta.

El a explicat că fumul de ţigară eliminat în incinte nu dispare pur şi simplu, ci se depune strat după strat, devenind un adevărat izvor de chimicale, mărturie de necontestat a viciului. Cercetătorii au mai spus că nefumătorii care cumpără un apartament în care s-a fumat sunt expuşi şi ei la substanţele toxice acumulate în pereţi, la fel şi în momentul în care se cazează la un hotel, merg la restaurant sau închiriază o maşină.

Aceste substanţe latente ar fi unul din motivele care îi fac pe fumători să se lase atât de greu, la fel ca şi mirosul care acţionează la fel ca un stimulent care invită la fumat.

Matt i-a sfătuit pe aceia care vor să renunţe la fumat să nu mai fumeze în spaţii închise, ca prim pas în această bătălie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite