De ce să nu iei medicamente atunci când ai febră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inhibarea febrei te pune pe picioare, te duci la serviciu şi ajungi să fii responsabil de transmiterea virusurilor şi altor oameni FOTO Shutterstock
Inhibarea febrei te pune pe picioare, te duci la serviciu şi ajungi să fii responsabil de transmiterea virusurilor şi altor oameni FOTO Shutterstock

Mulţi dintre noi luăm acele medicamente denumite „la liber“, adică fără prescripţie medicală, pentru a scăpa de febră, dar, după cum ne-o demonstrează cercetătorii, acest obicei încurajează răspândirea bolii.

Atunci când avem gripă, febra ne face să ne simţim ca naiba. Însă, de fapt, febra are un scop: acela de a scădea numărul virusurilor din organism, reducând riscul de a transmite boala şi la alţii. Prin „calmarea“ simptomelor cu ajutorul medicamentelor, cum ar fi ibuprofenul, paracetamolul sau aspirina, în loc să stăm acasă şi să aşteptăm boala să treacă, în cazul în care nu este gravă, încurajăm transmiterea gripei, notează io9.com

Doi specialişti de la Universitatea canadiană „McMaster“, profesori de boli infecţioase dar şi de matematică, ne demonstrează cum o simplă gripă devine periculoasă pentru toţi cei cu care intrăm în contact, dacă luăm medicamente contra febrei.

„Am construit un fel de lanţ al cauzelor şi efectelor: câţi oameni au gripă, câţi iau medicamente împotriva febrei, cu cât creşte cantitatea virusurilor din organism în cazul medicamentelor, cu cât creşte riscul de a afecta pe altcineva, cu cât se prelungeşte sezonul gripei din această cauză. Când pui la un loc toate aceste numere, răspunsul va fi că numărul celor afectaţi de gripă anual creşte cu 5%“, notează Ben Bolker, profesor de matematică şi biologie.

Poate că acest procent pare mic, dar luând în considerare numărul oamenilor care contactează gripă anual, este destul de cuprinzător. „Epidemia de gripă este uriaşă, de ordinul milioanelor de oameni. 5% este imens“, adaugă profesorul.

Evitarea medicamentelor împotriva febrei poate salva multe vieţi. Estimarea făcută de cei doi profesori este de 1.000 de vieţi salvate doar în America de Nord, în fiecare an. În Statele Unite ale Americii numărul deceselor cauzate de gripă este de aproape 40.000 pe an. 1.000 de vieţi salvate anual nu mai sună atât de nesemnificativ, nu?

„Singurul lucru pe care îl adăugăm noi, prin cercetarea noastră, la deja foarte multele, dar necesare, studii este un set de recomandări. Dacă vrei cu adevărat să reduci numărul deceselor din cauza gripei, trebuie să reduci contactul cu oamenii sănătoşi“, adaugă Bolker.

Însă, cei doi avertizează că totuşi febra poate provoca probleme mari în cazul în care nu e tratată. „Dacă febra te împiedică să te ridici din pat ca să îţi faci o cană de supă pentru a te simţi mai bine, atunci ia medicamentele“, adaugă medicul Jesse Pappenburg, specialist în boli infecţioase de la spitalul de copii din Montreal, Canada.

Să nu reduci febra, mai ales în cazul copiilor mici, poate avea efecte grave, deoarece intervine deshidratarea şi, automat, nevoia unei vizite la camera de urgenţă“, continuă dr. Pappenburg. 


Citeşte şi:

Mierea, tratamentul minune pentru bolile aduse de iarnă

Sezonul rece îşi face tot mai simţită prezenţa în viaţa noastră şi  este doar începutul, pentru că, ne aşteaptă zile reci, umede, mohorâte şi, de parcă toate acestea n-ar fi suficient, ne mai năpădesc şi virozele şi ne dau de furcă: nasul înfundat, tusea, ochii înroşiţi şi chiar febra; toate simptome ale  ”colecţiei de iarnă”

Ce să faci dacă ai gripă

Te simţi din ce în ce mai rău, te dor încheieturile, capul ţi-l simţi greu şi nu te poţi opri din tuşit. Mori de frig, deşi temperatura ta este în creştere şi eşti deranjat la stomac. Te dor chiar şi ochii. Recunoaşte: ai gripă. Însă ce e de făcut?

5 mituri demontate despre vaccinul antigripal

Miturile despre vaccinul antigripal seamănă confuzie printre oamenii care sunt nehotărâţi dacă să şi-l facă sau nu. Există cinci neînţelegeri importante pe care cei de la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din SUA încearcă să le clarifice.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite