De ce lecitina este indispensabilă creierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţionează ca un tonic asupra stării de spirit şi îmbunătăţeşte capacităţile intelectuale. În acelaşi timp, lecitina previne declinul memoriei care apare odată cu vârsta. Află ce alte beneficii mai aduce organismului.

Buna reputaţie a lecitinei în ceea ce priveşte reglarea activităţii creierului se datorează conţinutului bogat în fosfolipide.

Fosfolipidele sunt grăsimile „inteligente” din creierul nostru. Ele ajută la producerea de mielină, substanţă care formează o teacă în jurul nervilor, asigurând astfel o propagare silenţioasă a semnalelor de la nivelul creierului. De asemenea, ajută la producerea de acetilcolină, neurotransmiţătorul memoriei. În plus, facilitează furnizarea de nutrimente, implicate în procesul de metilare. Acest proces se referă la modul în care organismul şi creierul păstrează în echilibru mii de substanţe biochimice esenţiale, cum ar fi neurotransmiţătorii”, explică expertul în nutriţie Patrick Holford, directorul Fundaţiei „Dietă pentru Creier” şi autorul a peste 20 de cărţi despre nutriţie şi sănătate.

Pentru a ne menţine creierul în formă, se recomandă zilnic circa cinci grame de lecitină (patru capsule a câte 1.200 mg). Potrivit lui Patrick Holford, cel mai rapid mod de a o asimila este prin administrarea sub formă de granule:  o linguriţă de lecitină se poate adăuga în cerealele integrale de la micul dejun.

„Lecitina acţionează practic precum un medicament în prevenirea deteriorării cognitive, rolul ei în menţinerea memoriei fiind semnificativ”, explică Patrick Holford.

Lecitina este ideală chiar şi în curele de slăbire, deoarece conţine substanţe care ajută organismul să dizolve grăsimile.

De ajutor în caz de anxietate

Lecitina ar trebui să se regăsească în arsenalul terapeutic al persoanelor care se confruntă frecvent cu stări de anxietate. Ea conţine inozitol, o substanţă cu efect puternic relaxant.

În mod normal, corpul are capacitatea de a produce singur inozitol care se găseşte depozitat în măduva spinarii, în creier şi în sânge. Din păcate, nivelul ridicat de stres cu care ne confruntăm zilnic epuizează resursele de inozitol şi, firesc, acestea trebuie refăcute.

În afară de lecitină, care este cea mai bună sursă, organismul mai poate procura inozitol din carne, lapte, fructe, legume, cereale şi din oleaginoase (de exemplu, din nuci).

Din păcate, inozitolul se distruge sub acţiunea cofeinei şi de aceea nutriţioniştii recomandă anxioşilor, pe cât posibil, să evite cafeaua sau măcar să limiteze consumul ei (maximum o ceaşcă în cursul dimineţii).

În ce alimente se găseşte

Lecitina se găseşte în cantităţi însemnate în soia, drojdie de bere, cereale, legume (fasole uscată, linte), germeni de grâu şi, nu în ultimul rând, în gălbenuşul de ou şi în peşte.

Deşi lecitina este un supliment alimentar, este bine ca în prealalbil să ceri sfatul medicului.

Citeşte şi: Băutura care poate înlocui micul dejun. Află ce conţine!

Nutriţionistul răspunde: Care este cea mai bună îngheţată

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite