De ce este bine să îţi creşti copilul la ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viaţa la ţară întăreşte sistemul imunitar al copiilor şi îi fereşte de alergii FOTO Arhivă
Viaţa la ţară întăreşte sistemul imunitar al copiilor şi îi fereşte de alergii FOTO Arhivă

O echipă de cercetători europeni au descoperit recent că anumite componente din praf (care se găsesc cu precădere în mediul rural) pot stimula sistemul imunitar protejându-ne de alergii. Aşa se explică de ce copiii care trăiesc la ţară sunt mai puţin predispuşi la astm comparativ cu cei de la oraş.

Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează respiraţia şi se caracterizează prin inflamaţia bronhiilor, explică prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie. Pe fondul inflamaţiei cronice din bronhii, se produc periodic crizele de astm, care se manifestă prin senzaţie de sufocare sau sete de aer. Pacientul are impresia că aerul nu-i ajunge să-şi umple plămânii. El simte că se sufocă, îi este mai greu să expire decât să inspire. În afara crizelor, pacientul are o respiraţie şuierătoare, tuse, senzaţia că ceva îi strânge sau îi apasă pieptul.

Care este legătura dintre astm şi alergii?

 Cel mai adesea, crizele de astm sunt declanşate de reacţii alergice. Poate fi vorba despre o reacţie alergică la polen, praf, fum, parfumuri, detergenţi, păr de animale. Or, potrivit unui studiu recent realizat de cercetători belgieni, canadieni şi francezi, copiii care trăiesc la ţară suferă mai puţine alergii şi, deci, sunt mai feriţi de crize de astm faţă de cei de la oraş.

Pentru a înţelege mecanismul de apărare, autorii studiului au efectuat teste de laborator pe şoareci. Astfel, ei au descoperit că o proteină (denumită A20) are puterea de a întări sistemul imunitar. Or, corpul nostru produce în mod natural această proteină atunci când plămânii intră în contact cu praful, în special cu unele componente din praful de la ţară. „După ce au respirat aer specific din mediul rural, şoarecii testaţi în laborator s-au imunizat împotriva unor alergii, printre care şi cea la acarieni”, au explicat cercetătorii.

Or, alergia la acarieni afectează unul din trei pacienţi cu astm.

Pentru a verifica rezultatele, oamenii de ştiinţă au studiat 2.000 de subiecţi europeni (majoritatea nemţi şi elveţieni) care au crescut în mediu rural. Concluzia? Niciunul dintre ei nu suferea de alergie sau astm. „Următoarea etapă a studiului va fi să determinăm care este substanţa activă din praf ce permite sinteza proteinei A20”, preconizează cercetătorii.

 Alte studii au demonstrat că incidenţa alergiilor şi astmului este în continuă creştere în ţările dezvoltate, din cauza urbanizării şi a traiului în marile oraşe. Totodată, în cazul copiilor s-a demonstrat că grija excesivă, igiena dusă la extrem, viaţa la oraş în general sunt tot atâţia factori care declanşează astm, rinită alergică, eczeme.

Specialiştii spun că este posibil ca expunerea timpurie la bacteriile din mediul rural să le întărească copiilor sistemul imunitar. O altă explicaţie s-ar putea ascunde în spatele poluanţilor din zonele urbane, care au potenţialul de a declanşa alergii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite