De ce îşi fac românii abonamente la clinici private

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Multe clinici medicale private au în dotare roboţi care ajută medicul în timpul operaţiei
Multe clinici medicale private au în dotare roboţi care ajută medicul în timpul operaţiei

POSIBILITĂŢI Spre deosebire de spitalele de stat, clinicile private sunt, în cele mai multe cazuri, mai bine dotate, beneficiază de aparatură performantă, minim invazivă, de personal complet, iar rezultatele investigaţiilor le parvin rapid pacienţilor care solicită aceste servicii.

Serviciile medicale în spitalele şi în clinicile de stat sunt de multe ori grevate de o serie de inconveniente. Astfel, un pacient cu asigurare medicală obligatorie care vrea să-şi facă nişte analize de sânge uzuale trebuie să se organizeze în aşa fel încât să prindă prima decadă a lunii, pentru că altminteri, poate avea surpriza epuizării fondurilor. Ca să nu mai vorbim că pentru o programare la un medic specialist poţi aştepta două-trei săptămâni sau chiar mai mult. În plus, cozile interminabile de la cabinetele medicilor şi faptul că de multe ori programările nu se respectă i-au făcut pe mulţi români să se orienteze şi către un abonament la o clinică sau un spital privat.

Analize cu rezultate imediate

Cei care au abonamente la clinici medicale private sau dispun de bani nu trebuie să se mai supună stresului de mai sus, indiferent despre ce analize şi investigaţii medicale este vorba. Astfel, de exemplu, în laboratoarele Bio-Medica, infecţiile severe şi care pun viaţa pacientului în pericol, cum este cea cu Clostridium difficile, precum şi infecţiile cu transmitere sexuală de tipul HPV, Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Trichomonas vaginalis pot fi detectate în două ore. Tehnologia permite obţinerea rezultatelor aproape instant şi exclude erorile de laborator. În mod obişnuit, pentru astfel de analize, rezultatele vin după câteva zile sau chiar o săptămână.

O serie de intervenţii şi proceduri pot fi realizate în privat în regim de spitalizare de zi. De exemplu, la Gral Medical există, din 2009, astfel de servicii oncologice, urologice şi din sfera gastroenterologiei. Dacă pacientul nu are un bilet de trimitere de la medicul de familie, el trebuie să plătească pentru o intervenţie în regim de spitalizare de zi de la 210 lei pentru o endoscopie şi până la 730 de lei pentru trei şedinţe de litotriţie (intervenţie non-invazivă, cu unde şoc pentru spargerea pietrelor la rinichi).

Pe zona de oncologie, clinica oferă radioterapie performantă, de ultimă generaţie (3D, IMRT, VMAT). O şedinţă de radioterapie realizată cu cel mai noi aparat, Versa HD, tratamentul durează doar câteva minute, iar pacientul neoplazic îşi poate continua viaţa fără probleme.

Operaţii bariatrice cu robotul da Vinci

O intervenţie care se poate realiza în sistemul privat şi care nu este accesibilă şi în spitalele de stat este operaţia de micşorare a stomacului cu tehnologie de ultimă oră. Mai precis, pacienţii obezi pot accesa operaţiile bariatrice cu robot da Vinci la Spitalul Monza. O astfel de operaţie a fost realizată în luna aprilie, anul acesta, în premieră, pe o pacientă de 25 de ani. Intervenţia a durat două ore, iar spitalizarea necesară a fost de numai două nopţi.

Chirurgia robotică da Vinci reprezintă cea mai nouă tehnologie a intervenţiilor minim invazive. Chirurgul nu operează cu propriile mâini, ci manevrează un robot la distanţă, fiind aşezat la o consolă amplasată în sala de operaţii. Sistemul computerizat transformă mişcarea mâinilor în impulsuri transmise braţelor robotice, cu o mare acurateţe. Avantajele unei astfel de operaţii sunt considerabile: câmpurile operatorii au o vizualizare mai bună, imaginile sunt 3D, iar pentru pacienţi, tehnica înseamnă incizii mai mici, o durată de spitalizare mai redusă şi o recuperare mai rapidă. Astfel de roboţi există şi în spitalele de stat, însă sunt nefuncţionali din diverse cauze, de cele mai multe ori, administrative.

Sistem de diagnostic la distanţă

De anul acesta, la clinicile Regina Maria este disponibilă o reţea de accesare a datelor imagistice care permite interpretarea investigaţiilor de la distanţă. Sistemul PACS – Picture Archiving and Communication System – permite ca pacienţii consultaţi în orice clinică de imagistică din reţea să poată solicita interpretarea unei investigaţii RMN/CT sau să poată cere o a doua opinie medicală asupra unui diagnostic de la distanţă, atât de la medici din ţară, cât şi din străinătate. În acest fel, timpul de obţinere a rezultatelor din sferele neurologie, neurochirurgie, ortopedie, oncologie, ORL şi cardiologie este semnificativ diminuat. Prin intermediul acestui sistem, datele medicale sunt arhivate şi pot fi transmise pentru interpretare către oricare dintre cele unsprezece centre de imagistică ale reţelei din Bucureşti, Bacău, Braşov, Craiova, Iaşi sau Târgu Mureş.

În cazul afecţiunilor grave, cum sunt cele oncologice, medicii imagişti pot urmări comparativ evoluţia bolii din punct de vedere imagistic, în timp ce medicii clinicieni pot corela evoluţia în dinamică.

Operaţii complexe la plămâni

În multe cazuri, pacienţii oncologici care au nevoie de rezecţii pulmonare sunt trimişi de la un spital la altul dacă intervenţia este una complexă şi comportă anumite riscuri. Dacă dispun de suficiente resurse financiare bolnavii au o şansă în spitalele private care deţin aparatură performantă care permit îndepărtarea oricărei tumori, bineînţeles ţinând cont de indicaţiile oncologice. Un astfel de spital este Polisano, unde, recent, o pacientă de 32 de ani, fără alte probleme de sănătate, din mediul urban, depistată întâmplător cu o formaţiune tumorală voluminoasă în torace a fost supusă unei astfel de operaţii complicate. „CT-ul toracic şi puncţia biopsie transtoracică au indicat o tumoră timică (n.r. – timusul este o glandă plasată în spatele sternului). S-a practicat rezecţia completă a tumorii în bloc cu pericardul, pleura şi, parţial, pulmonul drept prin sternotomie median“, a explicat dr. Mugurel Bosinceanu.

Potrivit acestuia, operaţia a durat 6 ore şi a fost de o complexitate deosebită pacienta fiind dirijată către Polisano după ce o fost refuzată din motive tehnice de alte servicii din ţară. Operaţia a decurs fără incidente, iar evoluţia postoperatorie a pacientei este foarte bună, a mai spus medicul. Costurile unei rezecţii pulmonare cu spitalizare de 7 zile şi toate îngrijirile aferente postoperatorii variază între 4.500 si 7.000 euro.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite