De ce este important să-ţi măsori tensiunea la ambele braţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tensiometrele cele mai de încredere sunt cele cu manometru, clasice, care măsoară tensiunea de la nivelul braţului FOTO Shutterstock
Tensiometrele cele mai de încredere sunt cele cu manometru, clasice, care măsoară tensiunea de la nivelul braţului FOTO Shutterstock

Diferenţele mari între valorile tensiunii arteriale obţinute la braţul stâng faţă de braţul drept pot fi semne ale instalării unor afecţiuni cardiovasculare grave sau pot anunţa chiar un infarct.

Atunci când unor persoane aparent sănătoase li s-a măsurat tensiunea arterială la ambele braţe şi s-au obţinut rezultate foarte diferite, persoanele respective aveau un risc cu 38% mai mare de a suferi un infarct, un accident vascular cerebral sau o altă problemă cardiovasculară fatală comparativ cu cele care au obţinut valori apropiate. Aceasta este concluzia unui nou studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Şcoala Medicală Harvard din SUA.

Mai precis, această măsurătoare suplimentară la celălalt braţ ar putea oferi medicilor un indiciu în plus privind afecţiunile cardiovasculare „ascunse“.

Cercetătorii de la Harvard au măsurat tensiunea arterială la ambele braţe în cazul unui număr mare – 3.400 – de adulţi sănătoşi cu vârste de peste 40 de ani. Evident, în cele mai multe cazuri, valorile obţinute sunt diferite şi este normal, atâta vreme cât diferenţele sunt mici. În medie, tensiunea sistolică (valoarea mai mare dintre cele două obţinute la o măsurătoare obişnuită – când inima se contractă) variază cu 5 puncte între cele două braţe.

Atenţie la diferenţele de 10 puncte sau mai mari!

La 10% din subiecţi, însă, diferenţele depăşeau chiar 10 puncte între valorile tensiunii sistolice obţinute la braţul stâng faţă de braţul drept. În cazul lor, testele suplimentare au scos la iveală un risc cu 38% mai mare de a suferi un infarct fatal sau un accident vascular cerebral periculos în următorii 13 ani, comparativ cu ceilalţi.

Explicaţia posibilă oferită de specialişti este că diferenţele mari între cele două rezultate sunt rezultatul unui blocaj pe artera care irigă cu sânge unul dintre braţe. Acest blocaj este, de fapt, ateroscleroza, adică depunerea de grăsime, reziduuri şi calciu pe pereţii vaselor de sânge, care îngustează vasul şi nu mai permite fluxul normal al sângelui. Acesta este un semn că şi vasele de sânge de la nivelul inimii şi creierului ar putea avea de suferit, potrivit Jurnalului American de Medicină.

„Chiar dacă o persoană nu are alţi factori de risc cardiovascular, inegalităţile tensiunii arteriale între cele două braţe pot semnala un risc crescut de probleme grave în viitor“, a subliniat Thembi Nkala, asistentă medicală în cadrul Fundaţiei Britanice a Inimii.

Care aparate sunt de încredere

image

„Noi ne bazăm într-o oarecare măsură pe măsurătorile făcute acasă de pacienţi cu tensiometrele de automonitorizare. De aceea, le recomandăm bolnavilor să-şi măsoare tensiunea, dar cu dispozitive care se aplică pe braţ, nu cu cele mici, pentru antebraţ“, recomandă prof. dr. Eduard Apetrei, medic primar cardiolog în cadrul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu“ din Bucureşti.

Cum se măsoară corect tensiunea

În plus, trebuie ţinut cont că tensiunea arterială nu este constantă pe parcursul zilei, din cauza mai multor factori. „De exemplu, încărcătura fizică şi emoţională poate duce la variaţii ale tensiunii, care nu exprimă neapărat o afecţiune. Mai poate fi de vină şi variaţia hormonală, mai ales cea a cortizolului, hormonul stresului. Teoretic, cel mai bun moment pentru a măsura tensiunea este dimineaţa, înainte de a ne da jos din pat, dar este recomandată o măsurătoare şi seara. Pentru ca valorile tensionale să fie cât mai precise, se recomandă următorul protocol: persoana trebuie să se întindă timp de 5-10 minute şi să se relaxeze, apoi să-şi ia valorile tensionale la ambele braţe, culcat şi apoi în picioare“, recomandă medicul de familie Radu Leon George, cu competenţă în fiziokinetoterapie, de la Clinica Leomedica din Bucureşti.

Citeşte şi:

Care teste de sănătate pentru acasă nu sunt de încredere

În ultima vreme, în farmacii şi în mediul online se promovează tot felul de teste de monitorizare a stării de sănătate fără a te mai deplasa la medic. Rezultatele multora dintre acestea sunt, însă, ca şi cum ai da cu banul, avertizează specialiştii.

Dieta recomandată de specialişti în caz de hipertensiune arterială

Când ai tensiunea mare, evident, trebuie să respecţi tratamentul recomandat de medic, dar cea mai simplă cale de a o ţine sub control este alimentaţia. Desigur, cea mai importantă măsură pe care trebuie să o iei este să limitezi drastic aportul de sare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite