De la creier la organele sexuale, corpul uman se micşorează odată cu trecerea anilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se ştie deja că, pe măsură ce îmbătrânim, scădem în înălţime. Dar ceea ce puţini conştientizează e că, odată cu vârsta, pierdem nu numai centimetri din lungimea corpului, ci ni se mişcorează şi inima, oasele feţei, creierul şi organele sexuale.

O analiză efectuată în Statele Unite ale Americii arată că organismul uman, atât pe plan intern, cât şi extern, se micşorează odată cu trecerea anilor. De aici rezultă şi o parte din problemele de sănătate ale senectuţii.

Medicul american Louise Atkinson a cercetat regresul dimensiunilor corporale, scrie "The Daily Mail".

Coloana vertebrală

image

După vârsta de 40 de ani, odată cu trecerea fiecărui deceniu, majoritatea oamenilor pierde aproximativ un centimetru din înălţime. Studiul lui Atkinson arată că bărbaţii în vârstă de 80 de ani sunt cu cinci centimetri mai scunzi decât erau în tinereţe. Micşorarea este şi mai avansată la femei, la 80 de ani fiind cu aproape opt centimetri mai mici de înălţime decât la 30.

Fenomenul este mai accentuat la femei din cauza reducerii nivelului de estrogen din corp odată cu trecerea în menopauză. Acest hormon contribuie, de-a lungul vieţii, la protejarea oaselor atât la bărbaţi, cât şi la femei.

Inima

image

După ce omul trece de a doua tinereţe, muşchiul inimii scade în greutate cu 0,3 grame pe an. Fenomenul afectează capacitatea organismului de a pompa sânge prin corp.

Folosindu-se de investigaţia imagistica prin rezonanţă magnetic (IRM sau RMN), cercetătorii de la universitatea americană "Johns Hopkins" au descoperit că, din an în an, inimii îi este mai greu - cu 2% până la 5% - să se contracte şi să se relaxeze, în timp ce cantitatea propriu-zisă de sânge pompat scade anual cu nouă mililitri. Regresul muşchiului cordial generează probleme privind tensiunea arterială.

Organele sexuale

Atât organele sexuale feminine, cât şi cele masculine se mişcorează odată cu trecerea anilor.

La bărbaţi, involuţia este provocată de doi factori. Mai întâi, substanţe adipoase sunt depozitate în interiorul micilor artere din penis, restricţionând irigarea sangvină. Circulaţia deficitară a sângelui duce la atrofierea ţesutului din interiorul glandului, pierzând astfel atât din lungime, cât şi din grosime.

În al doilea rând, de-a lungul anilor se produce o acumulare de colagen lipsit de elasticitate în interiorul ţesutului fibros care face posibilă erecţia.

"Un penis în erecţie de circa 15 centimetri, la un bărbat de 30 de ani, va ajunge la cel mult 13 centimetri când individul va avea 70 de ani", a declarat doctorul Irwin Goldstein, directorul departamentului de medicină sexuală a spitalului Alvarado din San Diego (SUA). Şi testiculele se mişcorează, pierzând până la un centimetru între vârstele de 30 şi 60 de ani.

La femei, schimbările sunt provocate de scăderea secreţiei de estrogen odată cu atingerea menopauzei. Această pierdere micşorează fluxul sangvin în zona genitală. Uterul se reduce ca dimensiuni ajungând la mărirea celui de dinaintea adolescenţei.

Şi glandele mamare devin mai mici, ţesutul responsabil de producţia laptelui matern fiind înlocuit, în parte, de grăsime.

Creier

Un regres considerabil înregistrează creierul, care pe parcursul vieţii scade în dimensiuni cu aproximativ 10-15%. Creierul cântăreşte aproximativ 400 de grame la naştere, ajungând la 1,4 kilograme în adolescenţă. După 20 de ani, începe să se reducă.

image

Faţa

Cercetătorii au descoperit că nu numai tonusul muscular al chipului se modifică odată cu trecere anilor, ci şi oasele feţei. Mandibula este cea care suferă cele mai mari modificări, mai ales dacă individul pierde şi câţiva dinţi. Specialiştii susţin că scheletul capului se micşorează mai repede la femei. Procesul de reducţie la ele începe pe la 40 de ani, în timp ce la bărbaţi, 10-15 ani mai târziu.

Vezica

La 25 de ani, vezica unei persoane are o capacitate de două ceşti. Când ajunge la 65 de ani, mărimea vezicii ajunge la doar o singură ceaşcă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite