De ce bolile cardiovasculare se pot agrava când afară e frig? Explicaţia specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Când afară e frig, inima munceşte suplimentar
Când afară e frig, inima munceşte suplimentar

Cardiacii ştiu că trebuie să evite, pe cât posibil, variaţiile bruşte de temperatură şi expunerea la temperaturi scăzute. De ce trebuie să facă asta şi cum influenţează frigul bolile cardiovasculare.

„Frigul solicită organismul. Temperatura scăzută a mediului exterior declanşează mecanisme de adaptare care încearcă să menţină temperatura corpului la valorile normale“, explică dr. Carmen Gherghinescu, medic primar cardiologie de la Spitalul Clinic Sanador.

În acest fel, se produce vasoconstricţia periferică, cu îngustarea vaselor de sânge din piele şi mulşchi pentru reducerea pierderii de căldură. „Ca urmare, efortul de a pune sângele în circulaţie pe care îl depune inima este mai mare, creşte frecvenţa bătăilor inimii şi cresc  valorile tensiunii arteriale. Este favorizată formarea de cheaguri în torentul sanguin, cu risc de obstrucţie, prin mecanisme combinate, având drept rezultat infarct miocardic sau accident vascular cerebral.“

Acesta este motivul pentru care afecţiunile cardiovasculare se pot agrava în urma expunerii la frig, adaugă medicul primar cardiolog.

Care pacienţi sunt cei mai expuşi

Pacienţii cu cardiopatie ischemică, fac mai frecvent crize de angină pectorală, aerul rece inspirat având un rol în aceasta; diferitele forme de efort în frig - mers prin zăpada afânată, dezăpezirea, sporturile de iarnă - pot declanşa crize anginoase , chiar cu risc de infarct miocardic.“

Şi hipertensivii au probleme la variaţiile bruşte de temperatură. „Tensiunea arterială creşte , mai ales dacă se face o trecere brusc de la cald la frig.“

Alte afecţiuni cardiovasculare care se agravează atunci când afară e frig sunt  arteriopatia periferică obliterantă şi  arteriopatia diabetic. „Sunt aggravate de frig prin scăderea  debitului circulator în vase deja îngustate, cu risc de aprariţia necrozelor la nivelul degetelor membrelor inferioare.“

„Evident că, pentru evitarea unor astfel de situaţii este indicată purtarea de îmbrăcăminte adecvată, trecerea treptat de la cald la frig, evitarea efortului  in frig de către pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare. Se recomandă evitarea consumului de alcool şi expunerea timp îndelungat la frig.“

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite