De ce apare strungăreaţa şi cum poate fi tratată problema

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii copii au spaţiu între dinţii din faţă încă de la dantura de lapte, în alte cazuri, însă, strungăreaţa apare în timp, odată cu înaintarea în vârstă.


Medical, strungăreaţa se numeşte diastemă. Ea este, adesea, rezultatul discrepanţei dintre dimensiunea dinţilor şi cea a arcadei în formă de potcoavă. „Uneori, strungăreaţa apare ca o consecinţă a moştenirii arcadelor dentare ale tatălui şi dinţii mamei, care pot fi prea mici pentru arcadele respective“, explică medicul Paul Chalifoux, dentist din Wellesley, Massachusetts, citat de „The New York Times“.

În alte cazuri, ţesutul care face legătura între buza de sus şi gingie (fren labial) poate fi de vină. Fie este prea lat, fie este conectat de gingie prea aproape de rădăcina dinţilor frontali, în timp, rezultatul poate fi acelaşi: strungăreaţa. Potrivit specialistului american, problema poate fi reparată uşor în acest, caz, printr-o intervenţie chirurgicală minimă.

Şi tendinţa de a împinge limba în exterior atunci când înghiţim poate explica apariţia spaţiului dintre dinţii mari de sus. Acest obicei poate pune o presiune suficient de mare pe dinţi astfel încât să-i depărteze. Şi gingivita poate fi un motiv. „Pierderea de masă osoasă care poate să apară în cazul afecţiunilor dentare, dinţii se pot mişca“, explică stomatologul.

Tratamentele includ purtarea unui aparat dentar, faţetarea (crearea unor noi suprafeţe frontale petnru dinţi prin aplicarea faţetelor, piese subţiri de porţelan) sau unirea dinţilor frontali cu ajutorul unei plombe. Dar repararea strungăreţei nu este necesară din punct de vedere medical, în cele mai multe cazuri. „Principalul motiv pentru care lumea solicită tratamentele de îndepărtare a strungăreţei este cel estetic“, spune medicul Anabella C Oquendo, de la Colegiul de Stomatologie din New York, citată de „The New York Times“. 

Citeşte şi:

Cum să-ţi protejezi copiii în sezonul rece

Cele mai rele şi mai înspăimântătoare răceli le are copilul tău. Când îl auzi cum se chinuie să respire prin nasul înfundat sau când te trezeşti în miez de noapte şi copilul are deja febră mare, simţi că ai face orice pentru a-l vedea vindecat. Acum, că s-a răcit vremea, copiii sunt şi mai predispuşi la infecţii. Am intrat în anotimpul gripei.

O cauză frecventă a durerilor de spate este adesea omisă de medici

După ce mai mulţi medici din oraşul natal nu au reuşit să-i identifice cauza durerilor persistente de spate, un american de peste 50 de ani a căutat în toată lumea un specialist care să poată să-i pună un diagnostic precis. A descoperit că suferă de o problemă deloc rară, dar care adeseori le scapă medicilor: disfuncţia articulaţiei sacroiliace.

Problema bujorilor în obraji la copii. Ce trebuie să ştii despre dermatita atopică

Un copil îmbujorat nu este neapărat un copil sănătos. Bujorii din obraji ar putea fi semnul celei mai frecvente afecţiuni cutanate la nou-născuţi: dermatita atopică.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite