De ce apare insuficienţa renală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rinichii se pot bloca brusc, în urma unor tratamente medicamentoase, dar şi în timp, în cazul diabeticilor şi al hipertensivilor. Persoanele care nu se hidratează suficient în sezonul cald pot pierde o mare parte din funcţia renală.

În timp ce insuficienţa renală acută constă în pierderea bruscă a capacităţii rinichilor de a filtra şi de a elimina substanţele nocive şi reziduurile din corp, forma cronică a bolii se instalează în ani buni. Partea bună este că boala cronică de rinichi ar putea fi oprită în evoluţie dacă ar fi depistată la timp.

Partea proastă este însă că această fază a bolii este lipsită de simptome până în momentul în care funcţia renală scade îngrijorător, cu risc mare de complicaţii la nivelul întregului organism sau chiar de deces. „În general, oamenii cu insuficienţă renală vin foarte târziu la spital, atunci când este necesară dializa", precizează prof. dr. Alexandru Ciocâlteu, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan" din Bucureşti.

Deshidratarea blochează rinichii

Una dintre principalele cauze ale instalării insuficienţei renale acute o reprezintă reducerea fluxului sangvin, asociată cu scăderea tensiunii arteriale. Aceasta poate fi consecinţa unei hemoragii, a unei arsuri majore, dar şi a deshidratării, pe fondul aportului insuficient de apă sau pe fondul administrării unor doze mari de diuretice.

Astfel, persoanele care nu beau destule lichide într-o zi (peste un litru), mai ales atunci când temperaturile sunt ridicate, riscă să sufere un blocaj renal care să le trimită de urgenţă la medic. Alte cauze importante ale insuficienţei renale acute sunt administrarea unor medicamente toxice pentru rinichi, cum sunt unele antibiotice, ingerarea unor substanţe toxice, dar şi infecţia generalizată (septicemia). „În prezent, peste 70% din persoanele cu insuficienţă renală acută care ajung la spital supravieţuiesc şi-şi recuperează funcţia rinichilor după câteva dialize", spune prof. dr. Alexandru Ciocâlteu.

Dializă toată viaţa pentru bolnavii cronic

Există şi situaţii în care funcţiile rinichilor se pierd treptat, de-a lungul mai multor ani. În cele mai multe cazuri, este vorba despre persoanele care suferă de diabet zaharat de tip 1 sau 2, de hipertensiune arterială, dar şi despre cele care au fost expuse timp îndelungat la cantităţi mici de substanţe toxice, despre cele care au boli autoimune (lupus, sclerodermie) şi despre cele cu pietre la rinichi sau infecţii renale.

Insuficienţa renală cronică determină o acumulare de lichid cu substanţe reziduale în corp. Sunt afectate aproape toate sistemele organismului, dar şi funcţii precum producerea de globule roşii, controlul tensiunii arteriale şi sinteza vitaminei D. „Cei care au insuficienţă renală cronică sunt, practic, bolnavi care nu prea mai au rinichi, adică le mai funcţionează doar aproximativ 10% din rinichi", subliniază prof. dr. Ciocâlteu. În cazul acestor bolnavi, este necesară schimbarea stilului de viaţă, dar şi dializă pe tot parcursul vieţii.

Citiţi sâmbătă în „Adevărul Sănătate"

- Dosar: Nu lăsa obezitatea să-ţi umbrească viaţa!
- Care sunt consecinţele excesului de kilograme asupra organismului
- Metode şi tehnici chirurgicale de tratament
- Reportaj: Cum îşi aleg românii metodele de contracepţie
- Cancerul de prostată va fi tratat prin corecţie genetică
- Ce riscuri implică oscilaţiile de tensiune arterială
- Remedii uşoare pentru picioare grele
- 5 schimbări în dietă benefice pentru organism
- Să rămâi tânăr mai mult timp e la îndemână!

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite