De ce ajung românii la urgenţă de Sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camerele de gardă ale spitalelor se aglomerează cel mai mult în seara de Crăciun şi a doua zi
Camerele de gardă ale spitalelor se aglomerează cel mai mult în seara de Crăciun şi a doua zi

Numărul consultaţiilor la unităţile de primiri urgenţe se dublează de Crăciun şi de Revelion. Crizele biliare, fracturile, intoxicaţiile cu monoxid de carbon de la instalaţiile de încălzire prost întreţinute sau improvizate aduc foarte multe persoane la spital în această perioadă.

Mesele copioase şi excesul de băuturi alcoolice afectează cel mai mult vezica biliară. În fiecare an, în această perioadă, la camerele de gardă ale spitalelor ajung multe persoane cu crize biliare (colici), potrivit medicului Bogdan Opriţa, coordonatorul Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului de Urgenţă din Bucureşti.

Durerile violente localizate în partea dreaptă a abdomenului, imediat sub coaste sunt favorizate de alimentaţia bogată în grăsimi.

Carnea de porc, sarmalele, cârnaţii, smântâna, ouăle, maioneza, cremele pot să declanşeze o colică biliară chiar şi la persoanele care nu au avut în trecut probleme cu bila. Alcoolul, oboseala, nervozitatea, emoţiile puternice contribuie, de asemenea, la apariţia crizelor biliare. Ele se instalează brusc, la câteva ore după masă, de obicei după cină, dacă aceasta a fost bogată în mâncăruri grase.

„Orice durere puternică în zona abdominală este o urgenţă medicală. Ea poate fi simptomul unei litiaze biliare, ocluzii intestinale sau chiar simptomul unui infarct miocardic. Numai un medic poate depista cauza exactă", atrage atenţia medicul Bogdan Opriţa.

Mesele îmbelşugate sunt deseori stropite cu alcool. Când cantitatea depăşeşte limita de toleranţă a organismului, apare intoxicaţia cu alcool, o altă problemă cu care medicii de la spitalele de urgenţă se confruntă în această perioadă.

Atenţie la centralele termice improvizate!

Centralele termice care nu au un sistem bun de evacuare a gazelor şi sobele cu coşul înfundat emană un gaz (monoxid de carbon) care nu are miros şi culoare, aşa încât este greu de sesizat.

Expunerea la monoxid de carbon duce la apariţia simptomelor intoxicaţiei: durere de cap, greaţă, ameţeală, tulburări de vedere şi somnolenţă. Trebuie să ieşiţi din casă şi să aerisiţi încăperea în care aţi stat dacă aveţi aceste stări. În cazul în care expunerea la aceste gaze este îndelungată, ea poate duce la comă şi chiar la deces.

„În fiecare iarnă, aceste intoxicaţii aduc la spital sute de persoane şi provoacă zeci de decese", spune specialistul.

Radiografia, necesară în caz de luxaţii

Încă din primele zile de ninsoare, s-a înregistrat un număr record de fracturi, luxaţii şi de entorse. Cele mai multe victime ale acestor accidente ortopedice sunt vârstnicii, ale căror oase şi articulaţii sunt mai fragile. Persoanele care suferă de osteoporoză au cel mai mare risc de fracturi, însă şi tinerii pot suferi accidente pe polei.

„Entorsa poate avea manifestări asemănătoare unei fracturi. Singura modalitate de a le deosebi este radiografia, iar pentru aceasta, persoana care a suferit accidentul ortopedic trebuie să meargă la spital", precizează medicul Bogdan Opriţa.

PERICOL

Mesele îmbelşugate şi temperaturile scăzute de afară agravează în această perioadă bolile cardiovasculare, hepatice şi renale. Cei diagnosticaţi cu aceste afecţiuni trebuie să respecte şi de Sărbători regimul alimentar şi tratamentele recomandate de medic, pentru a se feri de complicaţii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite