„Dăruieşte timp, donează sânge“. Campanie benevolă desfăşurată în Bucureşti. Cine poate dona

„Dăruieşte timp, donează sânge“. Campanie
benevolă desfăşurată în Bucureşti. Cine poate dona

Mulţi pacienţi din spitale au nevoie de sânge pentru transfuzii

Persoanele care vor şi pot să doneze sânge în beneficiul pacienţilor din spitale o pot face în perioada 11-13 mai, la Sun Plaza, Espalanda Sud, în cadrul unei campanii desfăşurate de Asociaţia React, în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină din Bucureşti şi Reţeaua Privată de Sănătate Regina Maria.

Ştiri pe aceeaşi temă

Recoltarea de sânge va începe la ora 9.00 şi se va încheia la ora 13.00 şi va fi realizată de personalul specializat al Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, în condiţii de siguranţă, folosind instrumente de unică folosinţă.

La fiecare donare se recoltează aproximativ 450 mililitri de sânge, care vor fi folosiţi pentru pacienţii internaţi în spitalele din Capitală, a căror viaţă depinde de aceste transfuzii.

Persoanele care doresc să doneze sânge sunt aşteptate cu cartea de identitate şi cu micul dejun consumat  - sandwich cu carne slabă, legume şi fructe consistente. Nu se fumează înainte şi după donare cu o oră.

Ce condiţii trebuie să îndeplinească donatorii

Să aibă între 18 şi 60 de ani;

Greutatea cuprinsă între 50 şi 100 kg  - femeile, 60 şi 110 kg  -bărbaţii;

Să nu fi suferit intervenţii chirurgicale sau stomatologice în ultimele 3 luni;

Nu pot fi femei însărcinate, în perioada de lăuzie sau în cea menstruală  - trebuie sa treacă minim 5 zile de la ultima zi a menstruaţiei;

Să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării;

Să nu fi suferit de hepatită – de orice tip, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii.

Donatorii vor completa un formular şi apoi vor beneficia de un consult medical rapid  - anamneză, tensiune, greutate, determinarea grupei sanguine, a RH-ului şi hemoglobinei - în urma căruia medicii vor decide dacă persoanele sunt apte pentru donare.

În cadrul acestor campanii, donarea de sânge este benevolă  - fără bonuri de masă şi adeverinţe, însă un singur donator, prin cei 450 ml de sânge recoltaţi, poate ajuta la salvarea a până la trei vieţi omeneşti.

În campania precedentă, din septembrie 2017, 219 persoane au răspuns apelului şi s-au alăturat campaniei. Dintre acestea, 159 au fost declarate apte pentru donare. Astfel, s-au recoltat 71.55 de litri de sânge, cantitate care a ajutat la salvarea a 397 de pacienţi internaţi în spitalele din Capitală.

 

 

citeste totul despre: