Dacă este sănătos, vaginul poate fi mai curat decât gura. Cauzele infecţiilor vaginale. Top 10 măsuri de menţinere a sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii specialişti recomandă o igienă adecvată a vaginului pentru prevenirea infecţiilor
Medicii specialişti recomandă o igienă adecvată a vaginului pentru prevenirea infecţiilor

Vaginul este un mediu cald şi umed, un loc perfect pentru înmulţirea bacteriilor. Infecţiile apar în momentul în care mecanismul de protecţie a vaginului nu mai funcţionează aşa cum trebuie.

Vaginul este gazdă pentru lactobacili, bacterii bune care ajută la menţinerea unui mediu acid. Acest mediu ţine la distanţă bacteriile rele. Organul are un sistem de autoreglare pentru lupta cu bacteriilerele, sistem care îi permite să rămână curat. Atunci când este sănătos, poate fi mai curat decât gura, susţine dr. Marilyn Glenville, specialistă britanică în nutriţie şi sănătate în „Cartea sănătăţii femeii“.

Echilibrul ecosistemului de bacterii benefice din vagin poate fi stricat de infecţiile vaginale, de parteneri sexuali multipli şi de antibiotice, acestea din urmă distrug orice urmă de bacterii, fie ele rele sau bune.

În mod normal, peretele vaginal secretă un mucus acid pentru menţinerea în echilibru a microorganismelor. În momentul în care echilibrul este perturbat, vaginul produce mucus în exces, în încercarea de a menţine curăţenia, fapt care duce la o secreţie nesănătoasă. Modificările secreţiilor vaginale pot indica adeseori nu numai o infecţie, ci, în general, un dezechilibru hormonal sau chiar un chist.

Dr. Glenville atrage atenţia că necurăţarea regulată a intrării în vagin duce la acumularea scurgerilor care pot atrage bacterii nesănătoase. „Spunând acest lucru, nu vă sfătuiesc să faceţi duşuri interne. Inundarea cu apă a vaginului poate deranja echilibrul pH-ului, făcându-l prea alcalin. Aceasta înseamnă că o să înceapă să omoare bacteriile sănătoase. Multe spumante de baie conţin parfumuri sau săpunuri care pot irita mucoasa vaginală. Menţineţi-vă vaginul curat prin simpla clătire cu apă“, este sfatul specialistei.

Vaginita bacteriană şi trichomoniaza vaginală

Cel mai des întâlnit tip de infecţie vaginală este candidoza. Dacă o excludem, urmează vaginita bacteriană. Aceasta din urmă este cauzată de o supraproducţie de bacterii nesănătoase în vagin. Practicarea sexului neprotejat, parteneri sexuali multipli, folosirea unui dispozitiv intrauterin contraceptiv, duşurile interne şi utilizarea deodorantelor vaginale sunt moduri prin care se poate distruge echilibrul acido-alcalin al vaginului. Multe femei pot avea secreţii gri sau galbene, cu miros puternic de peşte. Secreţia poate fi mai abundentă după actul sexual. Actul în sine poate deveni dureros. Este prezentă senzaţia de arsură în momentul urinării.

Al doilea tip de infecţie este trichomoniaza vaginală, boală cu transmitere sexuală, în care, un partener infectat, în timpul actului sexual transmite un mic parazit – protozoar.

Ambele probleme de sănătate necesită un consult de specialitate şi se tratează cu antibiotice şi antimicrobiene.

Top 10 măsuri de menţinere a sănătăţii vaginale

1.Utilizaţi apa. Folosiţi doar apă pentru curăţarea vaginului şi evitaţi săpunurile parfumate, spumantele şi deodorantele care pot irita mucoasa vaginală.

2.Ştergeţi-vă din faţă spre spate. Întotdeauna după urinare sau defecare pentru a reduce riscul de infectare cu bacterii nesănătoase.

3.Folosiţi prezervativul. Reducerea numărului de parteneri sexuali este cea mai bună cale de protejare a vaginului. Dacă, totuţi, aveţi parteneri sexuali multipli, folosiţi prezervative pentru a nu risca o boală cu transmitere sexuală.

4.Feriţi-vă de zahăr.Bacteriile nesănătoase se hrănesc cu zahăr, deci o diată cu un conţinut redus de carbohidraţi le înfometează până la diapariţie.

5. Feriţi-vă de alimentele care provoacă mucus. Carnea roşie, cerealele rafinate şi produsele lactate – în afara iaurtului simplu – pot epuiza mucoasa peretului vaginal, alterând medicul acid de care e nevoie pentru a ţine la distanţă bacteriile rele.

6.Măriţi aportul de betacaroten. Acesta este transformat de corp în vitamina A şi este esenţial pentru imunitate. Surse ideale sunt morcovii, cartofii dulci şi caisele, precum şi alte fructe şi legume colorate în portocaliu şi galben deschis şi legumele verzi precum broccoli, varza creaţă şi spanacul.

7.Înmulţiţi bacteriile benefice. Consumaţi iaurt simplu, bogat în bacterii bune. Ca alternativă luaţi un supliment probiotic care să conţină cel puţin 10 miliarde de bacterii într-o capsulă (zilnic) mai ales dacă urmaţi şi tratament cu antibiotice.

8.Evitaţi alcoolul. Acesta încurajează înmulţirea ciupercilor în vagin, fapt care poate duce la apariţia infecţiei fungice. Alcoolul conţine de asemenea carbohidraţi şi solicită ficatul care trebuie să lucreze din greu la detoxofocare.

9. Reexaminaţi-vă garderoba. Lenjeria de bumbac poate ajuta vaginul să respire prevenind încălzirea şi transpiraţia, care pot încuraja înmulţirea bacteriilor nesănătoase. Dresurile, costumele de baie, hainele de fitness sau blugii strâmţi purtaţi o perioadă lungă de timp pot crea un exces de căldură şi umiditate care va înmulţi micoorganismele. Evitaţi folosirea lenjeriei intime pe timpul nopţii dacă suspectaţi că detergentul sau balsamul de rufe utilizat vă produce iritaţii vaginale.

10.Schimbaţi regulat tampoanele. Dacă folosiţi tampoane interne asiguraţi-vă că le schimbaţi la cel puţin 4 ore şi încercaţi să folosiţi tampoane din bumbac care să nu introducă substanţe chimice în vagin. Dacă folosiţi tampoane externe schimabţi-le o dată la 3 ore sau ma des dacă menstruaţia este abundentă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite