Curăţenia de primăvară: află care sunt cele mai contaminate obiecte pe care le atingem zilnic!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Telefonul şi cardul sunt rezervoare de germeni, dacă le folosim des
Telefonul şi cardul sunt rezervoare de germeni, dacă le folosim des

Faci casa „lună“, dar uiţi de clanţe. Pui mâna pe bani şi apoi pe felia de pizza. Sunt doar două exemple de greşeli mărunte care ne contaminează cu bacterii.

Dacă ne-am îmbolnăvi de fiecare dată când mâncăm fără să ne spălăm pe mâini, secţiile de „infecţioase“ nu ar face faţă solicitărilor. Dar nu e nevoie să facem toxiinfecţie alimentară, gripă sau hepatită virală A pentru ca organismul nostru să sufere. Iar de cele mai multe ori, deşi ne preocupă igiena, ignorăm gesturi banale şi salvatoare. Iată care sunt cele mai „murdare“ obiecte din jurul nostru:

1.    Banii

Plimbaţi dintr-o mână în alta şi depozitaţi în cele mai neigienice locuri, banii sunt purtători de zeci de mii de germeni. Un virus gripal poate trăi de la o oră şi până la 17 zile pe o bancnotă de hârtie. Pentru că nu putem spăla banii, trebuie să avem grijă să ne dezinfectăm mâinile după ce i-am atins: cu apă şi cu săpun sau măcar cu un şerveţel umed antibacterian. Acelaşi lucru este valabil şi pentru portofele.

2.    Întrerupătoarele, clanţele uşilor, butoanele lifturilor, tastatura

Scaunul de toaletă conţine opt unităţi de colonii bacteriene pe centimetrul pătrat, în vreme ce aceeaşi suprafaţă de pe un buton de lift conţine 313 astfel de unităţi. Estimarea a fost făcută de specialiştii americani de la Universitatea din Arizona. Nu ştim câţi germeni ar găsi aceştia pe butoanele uşilor din metrourile bucureştene. Soluţia? Dezinfectează mâinile cât poţi de des şi acţionează butoanele cu articulaţia degetului, ca şi cum ai „ciocăni“ butonul, şi nu cu buricul degetului.

Potrivit unui studiu separat, tastatura calculatorului este de 400 de ori mai contaminată decât scaunul toaletei. Alte suprafeţe din casă pe care le dezinfectăm mult mai rar decât pe cele din baie sunt clanţele uşilor şi întrerupătoarele electrice. Mai ales clanţele uşii de la intrare sunt adevărate rezervoare de bacterii, pe care le ducem uneori în bucătărie. Nu uita să le cureţi cel puţin săptămânal cu o cârpă îmbibată în soluţie dezinfectantă sau în oţet ori cu un şerveţel antibacterian. Aplică acelaşi tratament şi pentru mânerul frigiderului!

3.    Telefonul mobil

Indispensabilul obiect transportă germenii de pe birou şi din poşetă pe mâini, pe faţă, pe urechi. Uneori şi în pat, dacă folosim telefonul pe post de ceas deşteptător. Şi în acest caz, numărul germenilor se ridică la zeci de mii, au arătat medicii britanici. Folosirea unei huse sau măcar a unui buzunar separat din poşetă, precum şi dezinfectarea lui periodică scade riscul de contaminare.

4.    Bureţii de bucătărie

72% din bureţii şi cârpele de vase conţin bacterii care pot provoca toxiinfecţii alimentare, atrage atenţia  organizaţia americană NSF International, citată de Huffington Post. Pentru a scădea riscurile de contaminare, spală bureţii bine, stoarce-i şi lasă-i să se usuce pe o suprafaţă uscată. De asemenea, înlocuieşte-i la fiecare trei săptămâni.

5.    Sacoşele refolosibile

97% din americani nu spală niciodată sacoşele reutilizabile de cumpărături, arată aceiaşi specialişti de la Universitatea din Arizona, coordonaţi de microbiologul Charles Gerba. Ei au găsit bacteria E.coli pe 12% din sacoşele analizate. Evident, pentru a scădea riscul de contaminare, nu urca sacoşele pe masa de bucătărie şi spală-te pe mâini înainte şi după ce le goleşti. 

Carnea de pui contaminată cu E.coli creşte riscul de infecţii urinare

6.    Conţinutul poşetei

În această categorie intră nu doar telefonul şi portofelul, ci şi cheile, cartea, rujul şi multe alte obiecte. Dezinfectează-le periodic, pe cât posibil şi renunţă la cele nefolositoare. Pentru a dezinfecta şi interiorul rujului, lasă-l peste noapte, închis, în frigider, recomandă dr. Oz.

Produsele de machiaj trebuie păstrate în condiţii de igienă

7.    Cărucioarele de la supermarket

Dacă vrei să mănânci după ce ai făcut cumpărăturile la supermarket, ar fi bine să te speli pe mâini. Pare de la sine înţeles, dar multe persoane uită să facă acest lucru după ce au atins mânerele cărucioarelor, plus alte obiecte evaluate tactil de zeci şi sute de oameni zilnic.

O nouă metodă de curăţare a dinţilor, de patru ori mai eficientă



Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite