Cum vor fi ajutaţi pacienţii operaţi de cancer de colon? Aflăm la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Stomacare
FOTO Stomacare

După o intervenţie chirurgicală radicală pentru tratarea cancerului de colon, mulţi pacienţi sunt nevoiţi să poarte o stomă, pentru care au nevoie de îngrijiri speciale. Cine le va putea oferi acestora ajutorul de care au nevoie aflăm de la Andra Stoian, managerul Proiectului Stomacare.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live

Ce este aceea o stomă?

Stoma este un intestin scos la piele, prin peretele abdominal, în urma unei intervenţii chirurgicale. Apare de cele mai multe ori în urma unui cancer colorectal, dar şi în urma unei boli inflamatorii intestinale, ocluzii intestinale sau boli congenitale la copii. Cele mai frecvente cazuri sunt cele de cancer de colon.

Este posibil cu stomă să duci o viaţă normală. Care era situaţia până anul acesta?

Stoma este o şansă efectivă la viaţă. Ultima metodă chirurgicală care se face pentru a salva viaţa pacientului.

Printre lipsurile principale pe care le avem acum se numără îngrijirea care nu este de multe ori cea mai adecvată. Prin Prgramul Stomacare încercăm să instruim cadrele medicale în ceea ce priveşte îngrijirea în stomaterapie. Dacă este îngrijită corect şi dacă este adaptată nevoii pacientului, viaţa lui poate fi normală.

De ce a apărut nevoia acestui program?

Noi, fiind furnizori de servicii medicale, lucrăm de peste 20 de ani cu pacienţi cu stomă şi am văzut care sunt nevoile pacientului şi unde se complică viaţa lui. Am văzut că 6 din 10 pacienţi cu colostomie ajung să aibă complicaţii cauzate de stomă imediat după operaţie. Aceasta însemna că îngrijirea nu era tocmai ideală şi pacienţii plecau acasă fără să ştie ce trebuie să facă şi să se simtă bine cu stoma. Ne-am dat seama că e nevoie de o îmbunătăţire a tehnicilor de îngrijire. Am lansat programul cu un training naţional.

Când a început programul şi câţi au beneficiat de el?

Lansarea oficială a fost pe 22 februarie, anul acesta. Câte o asistentă medicală de chirurgie din 32 de instituţii medicale fac parte din program.

Complicaţiile stomei apar şi ca urmare a unei îngrijiri neadecvate şi vrem să lucrăm la cauză.

A fost un interes mare pentru acest program, au participat circa 80 de asistenţi medicali din întreaga ţară.

Plănuim o continuare a acestui program. Cu platformă online şi un studiu de viaţă în stomaterapie, plus instruire în teritoriu.

Care este cel mai frecvent tip de stomă folosit?

Colostoma. Fiecare pacient are nevoie de o anumit tip de stomă. Parcursul este acesta: după ce pacientul a fost operat, a primit recomandarea de stomă la ieşirea din spital, el trebuie să se ducă la producător să-şi primească stoma de care are nevoie. Sunt şi cazuri în care pe foaia lui scrie altceva decât are el nevoie. De aceea, este foarte important să se comunice normele. Până acum, sistemul de decontare, normele, erau ceva mai simple. De anul trecut, responsabilitatea personalizării produsului a trecut de la furnizor la medic.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite