Cum se transmite meningita şi cum se manifestă

Cum se transmite meningita
şi cum se manifestă

Durerea de cap persistentă şi chinuitoare poate fi un simptom al meningitei FOTO Arhiva

Meningita este o boală infecţioasă care afectează meningele, membranele fine ce înconjoară creierul şi măduva spinării, şi poate fi cauzată de virusuri sau de bacterii. Cei mai expuşi sunt copiii, adolescenţii, tinerii, adulţi cu imunitate scăzută şi vârstnicii.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Despre cauzele meningitei, modul de transmitere şi de manifestare ne-a vorbit dr. Gheorghe Enache, medic primar boli infecţioase, de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş”. În funcţie de cauză, meningita  poate fi de două tipuri:

Meningita virală

Este cea mai frecventă formă şi este cauzată de virusuri. Deşi debutează brusc şi foarte zgomotos, cu stare generală alterată, dureri puternice de cap, febră de peste 40 de grade Celsius, vărsături, fotofobie, evoluţia este favorabilă în majoritatea cazurilor, ne asigură dr. Enache. Meningita virală poate fi tratată şi vindecată.

Meningita bacteriană

Este cea mai gravă formă şi poate fi cauză de bacterii, cele mai frecvente fiind meningococul, pneumococul, streptococul din grupul B, listeria. Meningococul şi pneumococul pot fi localizaţi la nivelul nasului, fără a provoca afecţiuni. Este cazul aşa-numiţilor purtători sănătoşi. Aceştia pot însă transmite boala, iar persoanele sensibile se pot îmbolnăvi de meningită.

Dr. Enache atrage atenţia că „în cazul în care se depistează un copil cu meningococ în nas, atunci toţi cei care intră în contact cu aceştia trebuie să facă investigaţii, respectiv exudat faringian şi nazal, şi tratament”.

Infecţia cu meningococ este cea mai agresivă, iar când meningococul ajunge în sânge apare meningococemia sau septicemia cu meningococ. Boala are o evoluţie fulminantă, iar decesul este iminent în majoritatea cazurilor. Semnul caracteristic al meningococemiei este erupţia purpurică (roşu intens), care evoluează foarte rapid. Meningococii se transmit de la omul bolnav la cel sănătos pe cale aerogenă, prin aeropicături de secreţii nazale sau salivă (tuse, strănut, vorbire).

Simptomele meningitei

  • Dureri de cap
  • Febră între 40 şi 41 de grade Celsius, frisoane
  • Redoare de ceafă (gât înţepenit)
  • Vărsături în jet
  • Fotofobie (disconfort la lumină)
  • Erupţie cutanată

 

„Orice copil care are dureri de cap şi vărsături repetate trebuie prezentat la medic pentru consult de specialitate”, recomandă dr. Gheorghe Enache.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările