Articol publicitar

Cum scăpăm de tuse şi ce putem face să nu mai răcim. Recomandările specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anca Bahrim, farmacist manager în cadrul Sensiblu, a explicat luni, la Adevărul Live, care sunt cele mai bune opţiuni de tratament atunci când am contractat o viroză sau o gripă.

În prima parte a materialului pe care o puteţi regăsi pe site, Anca Bahrim a explicat diferenţele dintre gripă şi răceală, cum tratăm durerile din zona sinusurilor şi ce putem face ca să respirăm mai uşor atunci când avem nasul înfundat.

În această a doua parte, farmacistul manager din cadrul Sensiblu ne sfătuieşte ce măsuri să luăm pentru a scăpa de tuse, când este cazul să luăm antibiotice şi cum putem creşte imunitatea organismului.

Ce putem să face ca să scăpăm de tuse

Tusea este tot din cauza secreţiilor care se acumulează în exces în cadrul simptomelor de gripă sau răceală. Din cauza secreţiilor este o tuse umedă, cu expectoraţii. şi, pentru a veni în ajutorul organismului nostru şi a combate această tuse putem apela la un sirop pe bază de extract de pătlagină, acetilcisteină şi zinc.

Pătlagina şi acetilcisteina au rolul de a fluidiza secreţiile, ajută la expectoraţii, practic combat tusea, iar zincul are rolul de a creşte imunitatea organismului. În esenţă, ajutăm organismul să lupte singur. Este foarte important, pe lângă faptul că venim cu ajutoare din exterior, până la urmă organismul nostru este cel care contracarează şi luptă împotriva virusurilor şi bacteriilor.

Ce putem să facem ca să nu mai răcim

Ca să nu mai răcim este foarte important să avem o imunitate foarte bună. Aşa cum spuneam, organismul nostru este cel care luptă împotriva virusurilor şi  a bacteriilor din interior, şi, pentru a-l ajuta la exterior, totodată, este important să avem un regim de viaţă echilibrat, un regim alimentar cât mai bogat în fructe şi legume, o hidratare foarte bună, dar pentru a avea un sprijin imediat putem apela la comprimate efervescente de vitamina C  - concentraţie de un gram – asociat cu zinc. Practic, un astfel de complex ajută organismul să aibă o imunitate mult mai bună. Este de preferat administrarea dimineaţa, un comprimat efervescent într-un pahar cu apă, la jumătate de oră după masă, şi ne vom încărca cu energie pentru întreaga zi. Acest complex ne ajută să avem un organism mai puternic şi să ne vindecăm mai repede.

Viroza poate reapărea.  Cum ştim dacă ne-am vindecat

În starea gripală, temperatura crescută a corpului este felul organismului de a combate un agent patogen extern care a pătruns în organism, fie el virus, bacterie sau altceva. În momentul în care nu mai avem febră este clar că organismul nostru reuşeşte să lupte şi să distrugă eficient aceşti agenţi patogeni şi, practic, aceasta înseamnă că ne vindecăm.

Evident că, după un episod de gripă sau răceală imunitatea organismului este afectată şi atunci suntem susceptibili să facem din nou o stare gripală. Mai ales dacă venim în contact cu persoane care au fost contaminate şi dacă virusul cu care sunt contaminate este diferit de cel pe care l-am contractat noi anterior.

Putem, pe fondul unei imunităţi scăzute să contractăm o nouă viroză sau o nouă stare gripală. De aceea, este important să ne imunizăm, să avem un regim de viaţă echilibrat şi să apelăm la suplimente care să ajute organismul să-şi crească imunitatea.

Când este cazul să luăm antibiotice

Aşa cum am mai spus, atât gripa, cât şi viroza respiratorie au la bază, ca agenţi patogeni, virusurile. Antibioticul prin însăşi denumirea lui este un produs care are rolul de a combate bacteriile. Nu este activ pe virusuri. De aceea, este incorectă această abordare în sensul că nu este de preferat ca într-o viroză sau într-o stare gripală să apelăm la antibiotice. Practic, o facem degeaba.

Pe fondul acestei imunităţi scăzute, mai ales în strările gripale, la un moment dat, putem să contactăm şi o bacterie, suprapusă peste infecţia virală. Asta se traduce prin faptul că febra se menţine la valori ridicate, o perioadă mai lungă de timp. Evident că atunci când avem contractată şi o infecţie bacteriană putem apela şi la antibiotice, dar asta, cu siguranţă, numai în urma unui consult medical, a unor analize de laborator de specialitate şi instituirea unui tratament specific.

De ce ne îmbolnăvim în anumite perioade

În sezonul rece suntem mai susceptibili de a contacta aceste virusuri, aceste raceli tocmai pentru că temperaturile scăzute favorizează instalarea acestora dacă, mai ales suntem şi într-un mediu în care există persoane bolnave care strănută, tuşesc. Prin particulele eliminate în acest fel ne putem contamina şi, implicit, şi noi putem contracta o viroză sau o stare gripală.

Dacă vorbim de viroza respiratorie, ea se poate întâlni pe tot parcursul anului, în funcţie de contactul cu un anumit virus, gripa însă este specifică sezonului rece. Sunt anumite tulpini care se regăsesc într-un anumit sezon şi care sunt oarecum prevăzute de cei care fac creează vaccinurile antigripale. Dacă te imunizezi la începutul sezonului, eşti protejat în cea mai mare parte a sezonului respectiv. Evident, virusurile se multiplică, de cele mai multe ori previzibil, şi este posibil ca şi dacă te vaccinezi să faci o formă de gripă.

În cazul stărilor gripale, perioada de incubaţie este de două zile, probabilitatea de a contacta e foarte mare. Dacă o persoană strănută, tuşeşte, nu utilizează batiste de unică folosinţă, dacă nu are o igineă adecvată, putem să contactăm foarte uşor.

Gripa şi răceala pot degenera în boli mai grave dacă plafonul de temperatură se menţine multe zile există posibilitatea să apară complicaţii, posibil şi infecţia bacteriană, ceea ce implică prezenţa la un control de specialitate la medic. Pot apărea pneumonii  frecvente. Ce este de menţionat în cazul acesta, mai ales în cazul copiilor, dacă febra se menţine multe zile la valori ridicate, foarte importantă este hidratarea organismului care trebuie făcută foarte serios. Practic, valorile crescute ale temperaturii determină pierderea apei de la nivel celular, iar o celulă din organism care nu are apă, moare. Dacă celulele din organism mor, viaţa noastră e pusă în pericol. De aceea hidratarea este foarte importantă, mai ales în cazul copiilor.

Care ar trebui să fie traseul corect al pacientului

La debutul unei stări gripale, putem apela la antitermice, mai ales dacă valorile de temperatură sunt ridicate şi, evident, la o bună hidratare. În plus, tratament asociat în funcţie de simptomatologia fiecăruia pentru a combate tusea, nasul înfundat, eventual sinuzită asociată. În cazul în care situaţia se complică, atunci medicaţia se extinde, sub supravegherea medicului.

Vitamina C poate fi folosită perioade mai lungi de timp. Este hidrosolubilă, are avantajul că nu se acumulează la nivelul organismului, deci şi dacă o consumăm în cantităţi mai mari avantajul este că nu devine toxică. În general, dozele mari ajută organismul să lupte.

Mămicile au recomandarea medicului pediatru şi ştiu că bebeluşii  nu pot să-şi sufle nasul şi singura metodă prin care putem să le curăţăm nasul şi să eliminăm mucozităţile este utilizarea în cantităţi mai mari a unui produs pe bază de apă de mare. Practic, prin volum, se antrenează secreţiile şi se curăţă nasul. Sprayul cu apă de mare îi ajută şi pe cei cu sinuzită care au o rinoree continuă.

Produsul cu verbină, genţiană şi soc se administrează cu prudenţă celor care au un teren alegic. Atunci se administrează cu precauţie şi doar la recomandarea medicului pentru persoanele însărcinate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite