Cum scăpăm de firele de păr nedorite. Metode, beneficii şi riscuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Firele de păr nedorite pot fi îndepărtate prin mai multe metode
Firele de păr nedorite pot fi îndepărtate prin mai multe metode

Ceara nu mai este de multă vreme cea mai eficientă metodă de îndepărtare a firelor de păr nedorite. Medici dermatologi explică în ce constau noile metode şi care sunt beneficiile, dar şi riscurile pe care le implică fiecare în parte.

E vreme de plajă şi visăm la piele bronzată, chiar dacă momentul în care ne vom lua vacanţă e încă departe. Vestea bună ar fi că – dacă nu am făcut-o până acum – ne putem pregăti nu doar cu un sac de creme de protecţie solară cu factor înalt, ci şi cu o şedinţă la cabinetul de cosmetică sau de dermatologie pentru a scăpa de firele de păr nedorite. Dr. Diana Plăcintescu, medic primar dermatolog la Clinica Medicum, explică în ce constau noile metode şi ce beneficii, dar şi ce riscuri implică ele.

Laserul este contraindicat pe pielea bronzată

Laserul este cea mai nouă dintre soluţii. „Metoda modernă de îndepărtare a părului presupune distrugerea foliculului pilos, sau inactivarea lui pe termen lung. Principiul se numeşte fototermoliză selectivă, ceea ce înseamnă că aparatul emite radiaţia într-o anumită lungime de undă, apropiată de cea în care absoarbe pigmentul brun, melanina“, explică medicul dermatolog.

Când radiaţia întâlneşte melanina din firul de păr sau din piele, energia optică se transformă în energie termică, focalizată doar în pigment. „Astfel, se distruge selectiv firul de păr, fără a fi afectate ţesuturile din jur. Dacă pielea este bronzată, în general, se contraindică metoda, sau doar anumite lasere o pot realiza. Motivul? Pielea bronzată absoarbe prima radiaţia, înaintea firului de păr, şi se produce o arsură superficială, un efect advers, uneori permanent.“ 

O altă metodă este electroliza.  „Electroliza presupune distrugerea cu ajutorul curentului electric, fir cu fir, cu un ac ce se înserează în orificiul pilar, este laborioasă, durează mult şi este relativ dureroasă. În plus, are riscul vindecării cu microcicatrici. Este rezervată firelor de păr albe, care nu mai pot fi distruse cu laser“, adaugă medicul.

Cremele depilatorii topesc keratina care constituie firul de păr

„Ele acţionează doar la suprafaţa pielii, practice, au acelaşi efect cu procedura de radere a părului şi aceeaşi remanenţă, de câteva zile.

Ambele metode au avantajul că sunt rapide, dar dezavantajul că efectul nu durează“.

Părul nu se îndeseşte prin aceste proceduri fără smulgere, ci pur şi simplu mai multe generaţii de foliculi ajung să producă fir vizibil, sunt activi. „Dacă, de exemplu, părul este epilat prin smulgere, apoi este ras de câteva ori şi apoi din nou smuls, după a doua smulgere, va creşte  mult mai puţin o perioadă, deoarece toţi foliculii activi îşi pierd sincron firele“. 

Smulgerea părului cu ceară este încă metoda cea mai folosită în România, deşi în alte ţări europene deja se foloseşte pe scară largă epilarea laser sau IPL. „Este rapidă, mediu dureroasă, slăbeşte foliculii piloşi treptat, în ani de zile“. 

Decolorarea nu este o forma de epilare, ci o metodă de camuflare optică a firelor de păr, atunci când nu se doreşte smulgerea. „De obicei, se foloseşte pe faţă, la femeie, dacă există fire subţiri, dar inchise la culoare pe obraz“. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite