Cum să-ţi protejezi copiii în sezonul rece

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu uita de vechile obiceiuri: mierea calmează tusea copilului
Nu uita de vechile obiceiuri: mierea calmează tusea copilului

Cele mai rele şi mai înspăimântătoare răceli le are copilul tău. Când îl auzi cum se chinuie să respire prin nasul înfundat sau când te trezeşti în miez de noapte şi copilul are deja febră mare, simţi că ai face orice pentru a-l vedea vindecat. Acum, că s-a răcit vremea, copiii sunt şi mai predispuşi la infecţii. Am intrat în anotimpul gripei.

Pentru a împiedica boala să pună stăpânire pe familia ta, CNN oferă câteva idei pentru a scăpa cât mai repede de răceli şi gripe.

Vaccinează-i antigripal!

Deşi vaccinul împotriva gripei nu protejează copilul de orice formă de răceală sau gripă (n.r. - americanii spun că este eficient în proporţie de 62%), măcar scurtează perioada bolii şi atenuează simptomele.

Pune mâna la gură când tuşeşti!

Germenii gripei se pot „propulsa“ la aproape doi metri în faţă atunci când tuşeşti sau strănuţi. Învaţă copiii să pună mâna la gură şi la nas când tuşesc, eventual cu o batistuţă de unică folosinţă pe care să o arunce după. 

Ţine copiii acasă atunci când sunt bolnavi. Asta înseamnă fără grădiniţă sau şcoală (unde ar putea transmite boala la toţi colegii de clasă) şi fără vizite. Mai mult, ţine copilul în camera lui sau, dacă toată familia e bolnavă, ţine departe copiii în cazul în care nu au simptome de răceală.

Dacă este o epidemie de gripă în cartier sau la şcoală, evită mulţimile, renunţă la cinematograf sau la ieşitul în oraş, măcar până când trece perioada răcelilor.

Păstrează curăţenia!

Acum este cel mai important moment pentru lecţiile de igienă. Învaţă copilul să aibă mâinile curate, să se spele cel puţin 20 de secunde cu apă caldă şi săpun. Păstrează suprafeţele pe unde pun copiii mâna foarte curate şi dezinfectate. Virusul gripei poate supravieţui şi opt ore pe mobilă sau jucării, mai ales pe telecomanda de la televizor care este cel mai popular obiect din casă.

Păstrează obiceiurile!

Chiar şi în timpul bolii se aplică aceleaşi principii sănătoase: o dietă echilibrată, exerciţii fizice moderate şi un somn bun ajută la îmbunătăţirea sistemului imunitar, astfel organismul luptând mai eficient împotriva gripei.

Copiii trebuie hrăniţi cu fructe, legume, lapte şi apă din belşug. Pentru copiii de vârsta şcolară somnul de noapte trebuie să dureze cel puţin 10 ore, iar cei de vârstă preşcolară trebuie să doarmă cel puţin 12 ore. Chiar dacă sunt bolnăviori, trebuie încurajată cel puţin o oră de mişcare în fiecare zi, măcar că îi rugaţi să-şi pună jucăriile la loc.

Tratează simptomele!

Remediile „băbeşti“ includ multe lichide şi odihnă la pat. Dă-i copilului miere pentru tuse (pentru copii mai mari de un an, mierea face minuni la tuse fără a avea efecte adverse), fă-i frecţie pe piept cu uleiuri mentolate şi desfundă-i nasul cu picături.

Febra scade de la paracetamol sau ibuprofen, dar ţine minte să eviţi aspirina, deoarece stomacul copiilor nu o suportă foarte bine. Copiii de peste 2 ani cu un stil de viaţă sănătos scapă de gripă în câteva zile fără ajutorul medicamentelor antivirale. Ai grijă doar ca febra să nu scape de sub control sau să nu i se înrăutăţească tusea, acestea fiind semnele unor complicaţii cum ar fi pneumonia. 


Citeşte şi:

Antibioticele devin ineficiente. Consumul excesiv de medicamente duce omenirea înapoi cu 100 de ani

Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA a emis o avertizare neobişnuită în care se spune că „era antibioticelor ineficiente a început“. Aproape două milioane de americani dezvoltă infecţii rezistente la antibiotice, iar 23.000 de oameni mor în fiecare an din cauza tratamentelor cu antibiotice care nu-şi fac efectul.

Peste 320.000 de virusuri noi ar putea fi transmise oamenilor de mamifere

Animalele ar putea fi purtătoarele unui număr de cel puţin 320.000 de virusuri nedescoperite încă, sugerează un nou studiu. Cercetătorii spun că identificarea acestor boli virale, mai ales a celor care se pot transmite la oameni poate preveni eventuale pandemii.

O nouă ameninţare: gripa aviară din China se transmite de la om la om

O femeie de 32 de ani a fost infectată cu noua tulpină de virus aviar din China după ce a avut grijă de tatăl ei bolnav, potrivit cercetătorilor chinezi. Ambii au murit după ce infecţia s-a răspândit în corp.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite