Cum să-ţi păstrezi dinţii sănătoşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu e nicio surpriză: trebuie să ţinem cât putem de dinţii noştri. Vestea bună este că acum ştim foarte multe despre cum să avem grijă de dantură, cum să prevenim problemele cu dinţii şi că „foratul“, „omorâtul nervului“ şi „umplutul“ cariei aparţin unei mentalităţi învechite.

În zilele noastre, stomatologia are mult mai multe opţiuni, nu numai obturaţiile de canal, plombele şi chiar scoaterea dinţilor. În cazul în care ştim să avem grijă de dantura noastră, în cazul în care consultăm stomatologul periodic şi ne informăm despre produsele potrivite pentru dinţii noştri, putem opta pentru lipire, recalcificare şi chiar implanturile dentare în cazul unor probleme, notează CNN.

Există moduri în care ne putem asigura că ne vom păstra dinţii naturali cât mai mult, pe măsură ce îmbătrânim. Iată cinci dintre ele:

Informează-te despre cum să ai grijă de dinţi

Stomatologia din zilele noastre pare că înclină spre o abordare mai conservatoare. Însă există nişte puncte cheie pe care trebuie să le ştii despre tratamentul stomatologic.

În primul rând, cariile mici pot fi recalcificate. Doze puternice de fluor sau o substanţă denumită „MI Paste“ care se aplică direct în cariile mici pot recalcifica sau reconstrui smalţul, astfel nu mai e nevoie de o plombă. Condiţia importantă care trebuie îndeplinită în cazul acestei recalcificării este să detectezi la timp caria.

În al doilea rând, plombele, coroanele dentare şi orice fel de reparaţie stomatologică ar trebui înlocuite sau măcar investigate în amănunt la fiecare opt ani. Unii pacienţi sunt de părere că „dacă nu e stricat, nu am ce să repar“. Însă, motivul din spatele acestui sfat este să eliminăm pericolul cariilor care îşi pot face loc sub lucrarea dentară. Cu cât aştepţi mai mult să înlocuieşti lucrările dentare, cu atât vei putea întâlni mai multe probleme. 

În al treilea rând, copiii trebuie să primească tratamente cu fluor până cel puţin la vârsta de 15 ani. Copiii, mai ales cei care consumă mult zahăr, sunt predispuşi cariilor. Fluorul este un tratament minunat pentru reconstrucţia smalţului şi pentru neutralizarea acizilor care atacă dinţii.

Foloseşte o periuţă de dinţi electrică

În stomatologie, periuţa de dinţi electrică este unul dintre cele mai mari succese. 99% din pacienţi habar n-au cum să perie dinţii eficient cu o periuţă de dinţi manuală şi, mai mult, nici nu se spală pe dinţi cele două minute necesare unei danturi curate. Periuţele de dinţi electrice spală mai bine, plus că unele au şi un cronometru care te anunţă când e gata fiecare „şedinţă“ de periat dinţii.

În cazul în care nu te speli bine pe dinţi poţi ajunge să ai multe probleme: se adună tartru pe dinţi, ţi se pot umfla gingiile, poţi face carii şi, în general, sănătatea gurii tale are de suferit.

Periuţele electrice cu vibraţii sonice îndepărtează tartrul şi ajung în locurile greu accesibile, între dinţi şi sub gingii, astfel sănătatea gurii tale fiind mult mai bună.

Dacă scrâşneşti sau strângi din dinţi, poartă o protecţie în timpul nopţii

Cei care îşi scrâşnesc dinţii pot „toci“ un milimetru din smalţul dinţilor pe an. Cei care încleştează dinţii nu-şi vor da seama imediat de problemele pe care şi le fac, însă presiunea încleştării dinţilor este distructivă: lezează osul care susţine dantura, conducând la retragerea gingiilor, la distrugerea oaselor şi, inevitabil, la pierderea dinţilor.

Dacă intri în aceste două categorii, ar trebui să porţi o protecţie a dinţilor în timpul nopţii. Poate că este dezagreabil, însă este mult mai bine decât să-ţi pierzi dinţii.

Află ce produse ţi se potrivesc

Se cheltuie mulţi bani pe cercetare pentru produse pentru igiena orală mai bune. Însă trebuie să înţelegi că există un tipar potrivit fiecăruia pentru folosirea lor. Primul pas este să identifici ce fel de „pacient“ eşti: predispus la carii, sensibil, predispus la pete pe dinţi sau cu gingii proaste? Îţi poţi întreba dentistul în care dintre aceste categorii intri.

Fiecare produs are ingrediente specifice, personalizate pentru fiecare categorie de pacient. Folosirea unui „tratament“ potrivit pentru dinţii tăi este foarte important pentru longevitatea dinţilor tăi.

Alege dentistul cu grijă

Din fericire, sau din nefericire, stomatologul tău are o importanţă foarte mare în viaţa dinţilor tăi. Asigură-te că este la curent cu cele mai noi cercetări şi că are un cabinet curat şi modern. Însă, cel mai important, asigură-te că dentistul tău îţi acordă timp, te ascultă şi te cunoaşte. Poate că sună simplu, dar este cel mai important lucru de pe lista ta în cazul în care îţi doreşti ca dinţii să reziste cât mai mult. 


Citeşte şi:

Adulţii români au de învăţat de la adolescenţi despre igiena dentară

Tinerii cu vârste între 14 şi 30 de ani sunt cei mai preocupaţi de sănătatea orală, arată Studiul Naţional de Audienţă prezentat la conferinţa de presă a Societăţii de Stomatologie Estetică din România. Totuşi, populaţia generală are o sănătate orală problematică, avertizează specialiştii.

„Doar 10-15% din pacienţi au o igienă orală corectă“. Medicul Adina Dumitrache oferă trucuri pentru un zâmbet sănătos

E bine să mestecăm gumă după masă? Care e cea mai bună periuţă de dinţi? Cum alegem aţa dentară? La aceste întrebări răspunde conf. dr. Adina Dumitrache, de la Facultatea de Medicină Dentară.

Avem mai multe probleme cu dantura decât strămoşii noştri

Populaţia de vânători-culegători care a trăit în Mezolitic şi care avea o dietă bazată pe foarte multă carne se bucura de o dantură mai sănătoasă decât o are omul modern, arată un studiu genetic efectuat pe placa dentară a 34 de schelete preistorice din nordul Europei.

VIDEO Ce e bine şi ce e greşit în îngrijirea dinţilor. Mituri despre igiena orală

Multe dintre obiceiurile de zi cu zi, inclusiv din ritualul de periere a dinţilor, fac mai mult rău decât bine danturii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite