Cum să-ţi înviorezi vederea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După fiecare oră de lucru la calculator, ia-ţi ochii de pe ecran preţ de câteva minute. FOTO Shutterstock
După fiecare oră de lucru la calculator, ia-ţi ochii de pe ecran preţ de câteva minute. FOTO Shutterstock

Viaţa noastră este de neconceput fără computer. E un lucru ştiut. Din păcate însă, chiar şi ecranele de ultimă generaţie ne suprasolicită ochii. Mai ales dacă stăm în faţa lor 8 ore la rând. Ce e de făcut? Evident, să ne întărim vederea!

Revigorare rapidă

• După fiecare oră de lucru la calculator, ia-ţi ochii de pe ecran preţ de câteva minute. De exemplu, pentru a-ţi arunca o privire pe geam şi a urmări ce mai face natua afară sau pentru orice alt motiv. Concentrarea îndelungată pe un singur obiect este contraindicată, aşa că schimbă punctul de interes cât mai des.

• Închide ochii şi strânge-i cu putere, apoi deschide-i. Repetă din nou peste 5 secunde.

• Inspirând adânc, roteşte ochii în sensul acelor de ceasornic, apoi, expirând, roteşte-i în sens invers. După aceea, repetă exerciţiul cu pleoapele închise.

• Concentrează-ţi privirea pe un obiect aflat în depărtare (la cel puţin 10 m), apoi mut-o pe un obiect aflat în apropiere. Repetă de mai multe ori. Te poţi aştepa la rezultate vizibile dacă faci acest exerciţiu timp de 5-7 minute pe zi.

• Menţine privirea timp de 30 de secunde pe un oarecare punct din depărtare.

Pentru profilaxia celei mai des întâlnite tulburări oculare – sindromul ochiului uscat, de care suferă majoritatea persoanelor care au muncă de birou, poţi recurge la acest exerciţiu simplu: în decurs de câteva secunde clipeşte repede-repede şi lasă-ţi periodic pleoapele să se odihnească timp de 5 secunde, păstrându-le închise.

5  minute de masaj

O acţiune benefică asupra circulaţiei sanguine şi asupra nervilor optici îl are masajul. Iată câteva mişcări care pot fi execute fără dificultate, într-o pauză de câteva minute.

• Cu două degete, arătătorul şi mijlociul, conturează cifra 8 în jurul ochilor, astfel încât punctul de convergenţă să fie la rădăcina nasului. Altfel spus, ca şi cum ţi-ai pune nişte ochelari imaginari. Repetă mişcarea de 8-16 ori.

• Închide ochii, pune buricele arătătorului, mijlociului şi inelarului pe pleoapă şi apasă uşor. Cu mişcări blănde, circulare, masează globii oculari în sensul acelor de ceasornic, iar apoi în sens invers. Masajul poate fi făcut concomitent la ambii ochi.

• Amplasează degetele în acelaşi fel ca în exerciţiul precedent. Doar că de data aceasta, fă mişcări circulare cu ochii, încercând să depăşeşti rezistenţa creată prin apăsarea degetelor. Fă 9 rotiri într-un sens al acelor de ceasornic şi 9 în celălalt.

• Apasă uşor cu degetele linia sprâncenelor, din centru spre exterior. Apasă apoi uşor zonele interioare de la rădăcina nasului.

Sporturi bune pentru ochi

Muşchii ochilor, la fel ca orice alt muşchi din corp, au nevoie de activitate fizică generală. Cele mai bune activităţi sportive pentru sănătatea ochilor sunt înotul, tenisul şi badmintonul. Acestea antrenează excelent atât muşchii oculari, cât şi muşchii din zona cervicală, îmbunătăţind circulaţia sanguină şi implicit oxigenarea creierului.

Citeşte şi

Cum să combaţi „oboseala de monitor“, o problemă a ochilor în era digitală

Viaţa noastră de zi cu zi este din ce în ce mai digitalizată. Ecranele telefoanelor inteligente, tabletele, laptopurile, monitoarele computerelor de birou sau televizorul pot reprezenta o pacoste pentru ochii noştri. „Oboseala de monitor“ tensionează muşchii oculari şi dă naştere la dureri de cap, la lăcrimare excesivă şi la vedere înceţoşată.

Ce boli evităm dacă ne protejăm ochii de influenţa nocivă a razelor UV

Dacă în trecut expunerea îndelungată la soare era considerată sănătoasă şi indicată, în ultimii ani au ieşit la iveală studii care arată influenţa nocivă a soarelui asupra organismului uman. De obicei, articolele care tratează acest subiect se opresc asupra pielii, şi mai puţin asupra ochilor.

Enervantul efect advers al muncii de birou: ochi uscaţi, mai ales vara

O zi proastă la birou ne poate afecta mai mult decât dispoziţia. Sindromul ochilor uscaţi este în creştere, şi asta din cauza timpului îndelungat petrecut în aerul condiţionat şi în faţa monitorului.

 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite