Cum recunoşti o pneumonie de la primele simptome

Cum recunoşti o pneumonie de la primele simptome

Manifestările pneumoniei variază de la medii spre severe, depinzând de germenele care a cauzat-o.

Boală cauzată de diverşi microbi, mai ales bacterii, pneumonia este o afecţiune potenţial gravă mai ales pentru copii, pentru bolnavii cronic şi pentru cei cu imunitatea scăzută.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pneumonia reprezintă inflamarea ţesutului pulmonar, ca urmare a unei infecţii cu diverse microorganisme (bacterii, virusuri). Boala se declşanşează în urma inhalării acestor microbi, prin migrarea lor pe cale sangvină sau când particule din cavitatea bucală sunt aspirate în plămâni. Boala poate avea forme variate, de la uşoară la potenţial mortală. „Pnemoniile sunt, în general, afecţiuni severe, care sunt asociate de multe ori cu deficient imun şi necesită supraveghere medicală atentă, pentru prevenirea complicaţiilor”, afirmă prof. dr. Ioan Paul Stoicescu.

Este de mai multe tipuri

Există mai multe criterii de clasificare a pneumoniilor. În funcţie de etiologia agentului patogen există pneumonii bacteriene, virale, fungice şi parazitare. După mediul în care apar, pneumoniile sunt comunitare (serviciu, grădiniţe) sau nosocomiale (contractate în spitale).

Pneumonia bacteriană. Printre cele mai frecvente bacterii care produc pneumonie, se numără Haemophilus influenzae, Staphylococcus aureus şi Streptococcus pneumoniae (pneumococ). Pneumonia pneumococică poate fi prevenită prin imunizarea cu vaccinul antipneumococic, care este destinat atât copiilor, cât şi adulţilor. Există bacterii atipice (Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae), care cauzează pneumoniile interstiţiale.     

Pneumonia virală. Jumătate din cazurile de pneumonie sunt cauzate de virusuri precum cele care produc răceală sau gripă (rinovirus, coronavirus etc.). Forma virală a pneumoniei este prezentă mai ales la gravide şi la cei cu diverse boli (cardiovasculare, respiratorii).

Pneumonia contractată în spital este prezentă mai ales la cei internaţi în secţiile de terapie intensivă. Este mai dificil de tratat, fiind nevoie de anumite scheme terapeutice. 

Pneumonia de aspiraţie apare în urma inhalării unui corp străin în arborele bronşic.

Mai frecventă la copii şi bolnavi

Printre categoriile care au un risc mai mare de se îmbolnăvi de pneumonie se numără copiii (cei care cresc într-un mediu în care se fumează au un risc dublu), persoanele în vârstă, cei cu boli respiratorii cronice (astm bronşic, BPOC), cu afecţiuni care slăbesc imunitatea (infecţia cu HIV, cancer) sau care iau medicamente imunosupresoare. De asemenea, au o probabilitate mai mare de îmbolnăvire cei care au o infecţie respiratorie acută (răceală, gripă), fumătorii şi personalul medical.

Febra instalată brusc, printre simptome

Manifestările pneumoniei variază de la medii spre severe, depinzând de germenele care a cauzat-o, de vârsta şi de starea persoanei. Printre simptome se numără creşterea bruscă a temperaturii, cu sau fără frisoane, tuse cu expectoraţii mucopurulente, stare generală de rău, dureri de cap şi musculare, respiraţie îngreunată. Trebuie consultat de urgenţă medicul dacă temperatura este mai mare de 40 °Celsius, dacă pulsul este prea rapid şi dacă apare confuzia.

Află pe clicksanatate.ro ce analize medicale sunt necesare pentru a depista pneumonia!

Dieta potrivită dacă eşti în convalescenţă

Remedii naturale care diminuează febra şi durerea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările