Dr. Viviana Iordache: „Soarele macină pielea şi vedem consecinţele toamna: riduri şi pete“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toamna este sezonul propice pentru aplicarea unor tratamente dermatologice care ne pot ajuta să ne îmbunătăţim aspectul tenului. Medicul dermatolog Viviana Iordache a fost la Adevărul Live să ne dezvăluie care terapii sunt indicate acum şi ce putem face pentru a arăta mai tineri.

Acum e vremea să ne numărăm şi să ne analizăm aluniţele de pe tot corpul pentru a afla cu ce consecinţe ne-am ales după expunerea la soare din sezonul cald. 

Medicul dermatolog Viviana Iordache ne-a explicat, la Adevărul Live, cum ar trebui să decurgă această autoanaliză, care sunt semnele îngrijorătoare şi când trebuie să mergem la specialist.

Care sunt terapiile la care ar trebui să recurgem doar în sezonul rece, cum e cel mai bine să tratăm acneea şi cicatricele pe care le lasă la vedere, cum scăpăm de petele inestetice de pe piele şi la ce soluţii putem apela pentru a ne reîntineri pielea sunt alte întrebări la care ne-a răspuns medicul Viviana Iordache.

Toamna, momentul "reviziei" pielii

Revizia este neîndoielnic necesară şi potrivită în acest sezon din două motive. E adevărat că acum vine nota de plată pentru ceea ce am făcut astă vară, în sensul de cât de bine ne-am hidratat, cât de mult am stat expuşi la ultraviolete, cât de bine ne-a fotoprotejat şi cât de bine ne-a îngrijit.Apoi, toamna ese sezonul tratamentelor aşa-zis mai agresive. Toată paleta de procedurile dermatologice prohibite vara, cum ar fi tratamentele cu laser pentru cicatrici, pentru rozacee, închiderea vaselor sparte, epilările definitive sau scoaterea petelor sunt tratamente care se fac exclusiv începând de acum şi pe care în primăvară le vom închide, pentru că o să vină un nou sezon de soare. De asemenea, e important de menţionat că, în ceea ce priveşte îndepărtarea aluniţelor, sezonul rece ne asigură o cicatrizare mai bună. 

E posibil să ne apară riduri după ce a trecut vara?

Este chiar probabil. Ultravioletele sunt un factor important al îmbătrânirii. Soarele macină ţesutul cutanat, aşa cum macină o cameră de bicicletă sau un cauciu. Ridurile din coţurile gurii, care săpate pe fondul deshidratării de mimică, sunt ale soarelui într-un procent de peste 20%. Toamna este momentul propice de a reface elasticitatea pielii prin creşterea procentului de colagen. Injecţiile cu colagen şi botox sunt soluţii de corectare punctiforme. Acestea sunt tratament care şterg ridurile, dar doar în zonele ţintite şi pe o pe anumită perioadă. Pe zonele întinse cu riduri e mai eficient să facem tratamente de stimulare a producerii porpiului colagen. 

Există nişte proceduri de stimulare în care intră tratamentele cu lanţuri de acid hialuronic prin care putem crea o diferenţă mare a ridului, de la rid de gradul 3 la rid de grad 0 chiar, în funcţie de zona tratată. Dacă persoana este tânără, se face dermabraziune şi cu aplicarea acidului hialuronic fără ac. În cazul tenurilor mai afectate, e nevoie de ac, cu microinjecţii, sau de tehnica Dracula.

Întotdeauna se începe cu metodele cele mai puţin invazive.

Care sunt cele mai frecvente solicitări?

Aici paleta este foarte largă, de la sublim la patetic. Sunt persoane care în 2014 vor botox în buze. În general solicitările sunt legate foarte mult de exemplele negative. Foarte mulţi spun că vor să facă tratamentul, dar să nu arate ca X sau Y. Un alt lucru cu care ne confruntăm sunt miturile şi rapiditatea cu care vor să obţină rezultate. Vin foarte multe femei cu un decolteu "prăjit" şi sunt nemulţumite când li se spune că trebuie vină timp de mai multe şedinţe. 

Ideea e să nu-şi dea nimeni seama că arăţi mai bine. Pacientul nu trebuie să poarte semnătura medicului pe frunte.

Câţi bărbaţi apelează la soluţii de înfrumuseţare?

Un bărbat la 10 femei. Rata bărabţilor care apelează la proceduri estetice este mai mică şi pentru că un bărbaţii acceptă mai puţin rateurile, ei nu se pot farda pentru a asunde unele semne, precum vânătăile, şi nu în ultimul rând sunt mai fricoşi.

Ridul de gradul 1 est ridul în mişcare. 

Ridul de gradul 3 e cel care nu se acoperă cu fond de ten

Ridurile de gradul 4 sunt şanţurile, care brăzdează pilea.

Cum ne putem face pielea mai luminoasă şi mai tânără în sezonul rece

Cu cremă putem interveni acasă doar în scop preventiv. Cremele, din păcate, nu "repară" ridurile", a subliniat medicul dermatolog.

Cum monitorizăm aluniţele?

Fiecare persoană trebuie să-şi fac poze la fiecare şase luni, cu telefonul sau orice alt aparat, a feţei, braţelor etc. Important este să ai cu ce să compari. Dacă cineva din familia noastră a avut cancer de piele în familie, e bine să meargă o dată pe an a dermatolog, cu sau fără dermatoscopie. În Japonia, dermatoscopiile sunt incluse în screeningul naţional de sănătate. Un control medical dermatologic ne poate spune dacă simpla examinare vizuală este suficientă. Primul lucru la care ne uităm este intensitatea culoarii (cu cât e mai închisă cu atât riscul e mai mare), apoi ne uităm să fie culoarea uniformă (dacă are aceeaşi culoare pe toată suprafaţa aluniţei, e mai deschisă sau are pete roşii), în ultimă instanţă ne uităm să aibă o formă regulată (cu cât marginile sunt mai zimţate, cu atât riscul e mai mare).

În cazul în care o aluniţă e displazică, meidcul va decide ce e de făcut, în funcţie de cât de urâtă este. El poate decide monitorizare la trei luni.

Aluniţele nu se scot cu laserul. Ele se scot chirugical. Medicul chirurg o va tăia ca pe o felie, eliminând-o cu o margine de siguranţă. 

Dacă o pacientă are 30d e aluniţe, nu i le vei scoate doar pe motiv că i-ar creşte riscul de a face cancer de piele. 

În funcţie de gradul de suspiciune, creşte marginea de siguranţă pe care recomandăm pentru excizie. Mărimea cicatricei ţine de momentul în care mergem la medic. 

Omenii în general, îşi protejează mai mult corpul decât faţa. Uneori ne mai fică să aflăm veşti proaste, de acea amânăm momentul în care mergem la medic.

Controlul dermatologic este gratis, o dată pe an

Faptul că o aluniţă este proemintă, mai bombată, nu o face mai periculoasă. 

Toamna şi iarna mâncăm mai puţine fructe şi legume şi de aceea pielea ni se deshidratează mai des. 

Toamnă se accentuează rozaceea şi de aceea trebuie tratată cu produse dedicate. E important să evităm schimbările bruşte de temperatură, să evităm sauna. Dacă o pată nu iese la anumite creme sau reaparae după tratamente, e important să întrebăm medicul. Petele au de multe ori cauze hormonale. Petele mici de peste vară se scot foarte bine cu laser, manevra nu are riscuri, este sigură. Petele trebuie luate în considerare, pentru că arată un consum al celulelor melanocitare. Genul acesta de keratoze actinice înseamnă că nu mai avem ce căuta în soare fără protecţie. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite