VIDEO „Avem o explozie de leziuni ale dinţilor din cauza băuturilor acidulate!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Anamaria Iulian, nutriţionistul copiilor (stânga) şi medicul stomatolog Carmen Trufaş (dreapta), invitate la Adevărul Live pentru a vorbi despre sănătatea dinţilor copiilor FOTO Dorin Constanda
Medicul Anamaria Iulian, nutriţionistul copiilor (stânga) şi medicul stomatolog Carmen Trufaş (dreapta), invitate la Adevărul Live pentru a vorbi despre sănătatea dinţilor copiilor FOTO Dorin Constanda

75% din copiii între 5 şi 13 ani au carii pe dinţii temporari, arată cele mai noi studii. Să fie din cauză că le-au crescut dinţii prea devreme când erau bebeluşi, sau pentru că dinţii de lapte sunt adeseori neglijaţi?

 

Ne-a răspuns la întrebările despre dantura celor mici medicul stomatolog Carmen Trufaş, care ne-a prezentat şi cele mai noi date despre sănătatea orală a copiilor. De asemenea, specialista ne-a dezvăluit trucuri pentru a păstra dinţii sănătoşi ai copiilor fără grija cariilor cât mai mult timp.

Iar medicul nutriţionist al copiilor Anamaria Iulian ne-a vorbit despre cele mai bune alimente pentru o dantură sănătoasă şi albă.

Ce spun statisticile

De doi ani de zile, am pornit un proiect, „Zâmbeşte România“ pentru a monitoriza, pentru a informa şi pentru a educa copiii, părinţi şi profesorii. Statisticile de anul trecut au arătat că 80% din copii cu dinţi temporari au foarte multe carii, 4 din 10 copii cu dinţi definitivi au carii, şi 90% dintre acestea nu sunt tratate, începe dr. Trufaş.

image

   

Urgenţe reprezintă, de obicei, ceea ce doare. De cele mai multe ori ajungem la medicul stomatolog doar la durere. În rest, mai nimic nu îngrijorează. Din nefericire, drumul până la farmacie este mai scurt

decât cel până la stomatolog. Un tratament cu antiinflamator sau cu antibiotic este o soluţie de moment, dar poate costa mai mult ca tratarea dintelui în sine, continuă dr. Trufaş (foto dreapta)

  

 Atunci când oamenii vor înţelege că o carie simplă se tratează  uşor, fără durere, fără anestezie, cu timp puţin şi cu bani şi mai puţini, atunci lucrurile vor sta cu totul altfel. Dacă nu ne doare, noi nu ne prezentăm la medicul stomatolog – dr. Carmen Trufaş, stomatolog

De cele mai multe ori nu ajungi obez cu o alimentaţie echilibrată. Niciodată, fără a avea acordul medicului, nu poţi să dai fluor, de exemplu, copiilor. În primul rând vitaminele şi mineralele se iau din alimente, nu din suplimente. Dinţii şi oasele au nevoie de calciu, fosfor, vitamina D, fluor, magneziu... toate astea se iau tot dintr-o alimentaţie echilibrată. Toată lumea crede că trebuie să ia suplimente. Însă, există un raport, calciu – fosfor în organism. Acest aport de fosfor este mai mare, pentru că românul mănâncă multă carne. Aşa se face un dezechilibru, iar calciul va fi în dezavantaj, adaugă dr. Iulian.

Băuturile carbogazoaze conţin acid fosforic şi conduc la dezechilibru dintre calciu şi fosfor din organism, care conduc la distrugerea dinţilor – dr. Anamaria Iulian, nutriţionistul copiilor

„Avem o explozie de leziuni ale dinţilor din cauza băuturilor acidulate!“, a semnalat medicul stomatolog Carmen Trufaş.

Saliva are rol tampon, de a proteja dintele. Însă este şi un paradox, ea poate şi precipita pe dinţişori calciul şi fosforul şi să dea coloraţiile dinţilor, care se vor transforma în carii. Totul are legătură: alimentaţie echilibrată, medicul stomatolog şi altele, spune dr. Iulian.

Există din ce în ce mai multe studii care arată că modul în care te comporţi în timpul sarcinii influenţează şi sănătatea dinţilor copiilor. E important ca mama să nu perceapă sarcina ca o perioadă a poftelor, ci ca o perioadă de educaţie pentru o dietă sănătoasă, avertizează nutriţionistul copiilor, dr. Anamaria Iulian.

Dinţii de lapte au nevoie de aceeaşi igienă

Dinţii nu se cariază din senin, ci pentru că nu mâncăm ce trebuie şi pentru că nu îi îngrijim cum trebuie. Este uşor să crezi ce se discută pe forumuri sau în parc, aşa că toată lumea este „foarte bine informată“. Acest telefon fără fir pune specialistul pe locul doi. Oamenii nu s-au obişnuit cu ideea că se pot informa la prima mână, la specialist. Despre dinţi, la stomatolog, la nutriţie, la medicul de familie, explică dr. Trufaş.

Saliva, într-adevăr are un rol important. Vâscozitatea crescută a salivei duce la o sănătate precară. Părinţii consideră o problemă durerea, alte afecţiuni nefiind luate în calcul. Chiar şi când au dinţii înghesuiţi, igiena nu va fi făcută corespunzător, aşa că acest lucru are consecinţe fantastice, spune medicul stomatolog.

Cum apar dinţii copiilor

Primul dinte ar trebui să apară la şase luni. Dar, practica contrazice. Foarte puţin copii ajung la un an să aibă opt dinţişori.Trebuie să existe o relaţie foarte strânsă între stomatolog, pediatru şi nutriţionist. Până la vârsta de doi ani şi opt luni, un bebeluş ar trebui să aibă toţi dinţii de lapte, 10 sus şi 10 jos. După o pauză, la şase ani, când încep să-i apară primii dinţi care se vor compromite – molarii de şase ani care cresc fără să înlocuiască niciun alt dinte şi nici nu vor fi înlocuiţi (în număr de patru), ne explică dr. Trufaş.

Dacă mămicile obţin vreo o informaţie din orice altă parte, trebuie neapărat s-o verifice cu medicul – dr. Anamaria Iulian

Igiena orală a bebeluşului

În cazul unei alimentaţii normale, la sân, după ce am îndepărtat copilul la sân trebuie înfăşurat un deget într-un pansament steril, înmuiat în apă fiartă şi răcită sau un ceai şi cu ajutorul lui se face igiena orală. Există în farmacii un fel de manfşon, de deget de mănuşă, pentru degetul arătător, cu mici denivelări care curăţă şi masează gingia care astfel este pregătită pentru apariţia dinţilor, sfătuieşte noile mămici medicul stomatolog.

image

E nevoie, automat, şi de o igienă a sânului pentru că pot apăra copilul de depozitele micotice. Mai mult, pentru sănătatea dinţilor copiilor, niciodată un lapte nu se zaharează, nu i se adaugă zahăr. Există copii adormiţi cu biberonul cu lapte de vacă cu zahăr de 5%. Nu este normal. Din nou, spun despre pericolele sfaturilor de pe forumuri. Ai un ginecolog, un pediatru, un nutriţionist, un stomatolog, chiar un medic de familie care te poate sfătui corect, întăreşte dr. Anamaria Iulian (foto dreapta).

Dacă părintele tratează cu superficialitate aceste probleme de sănătate, copilul va fi învăţat să nu trateze probleme importante cu atenţia necesară – dr. Carmen Trufaş

Pasta de dinţi nu trebuie să fie pentru întreaga familie

Pasta de dinţi pentru adulţi conţine fluor, iar copilul nu ştie să clătească şi să îndepărteze substanţa care nu trebuie înghiţită. Pasta de dinţi pentru adulţi este foarte periculoasă pentru copil, avertizează dr. Trufaş.

Fluorul se găseşte şi în apa de la chiuvetă, chiar şi în tigăile teflonate. Oamenii au nevoie de un foarte mic aport de fluor pe care îl obţinem chiar şi din apă, astfel nu trebuie date după ureche suplimente de fluor copiilor, adaugă şi dr. Iulian.

Nu uitaţi de zonele moi ale gurii, şi ele au nevoie de igienă

Copilul are nevoie de siguranţă. O mamă agitată îi va transmite agitaţia copiilor. Dacă părinţii ameninţă copiii cu doctorul, în momentul acela l-ai pierdut. Ai pierdut copilul ca pacient încă de la prima şedinţă. Nu ameninţaţi copii cu injecţia, cu stomatologul pentru că sănătatea lor va avea de suferit, spune dr. Carmen Trufaş.

80% din cavitatea bucală este reprezentată de părţile moi: obraji, limbă, gingii. Nu trebuie să le uităm. Există periuţe cu sistem de igienizare a acestor părţi moi. Poate că la început apare un disconfort, dar trebuie să trecem peste el. Îndepărtăm sursele de infecţie. După câteva zile vom scăpa şi de disconfort. Periajul se face dinspre gingie înspre dinte, nu trebuie să uităm de obraji şi limbă. Când clătim dinţii după igiena bucală nu trebuie să fim delicaţi. Apa trebuie să creeze o presiune care să ajute la îndepărtarea resturilor alimentare, explică dr. Trufaş.

Copilul trebuie să aibă propria periuţă în momentul în care i-au apărut dinţii. În momentul în care copilul are dinţi îşi schimbă stilul de viaţă, alimentaţia se schimbă şi altele. Există periuţe speciale pentru fiecare vârstă. Igiena dentară, la schimbarea alimentaţiei, adică după apariţia primilor dinţi, trebuie făcută la fel ca la adulţi: de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Aţa dentară - un copil o va folosi când are doi dinţi crescuţi apropiaţi, bineînţeles ajutat de părinţi. Igiena dentară se face cu ajutorul periuţei şi pastei de dinţi, a aţei dentare şi a apei de gură. Una n-ar trebui s-o înlocuiască pe cealaltă, ne sfătuieşte medicul stomatolog.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite