VIDEO Cum putem evita drumurile nesfârşite de la un medic la altul pentru un diagnostic clar şi un tratament corect?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Florin Ioan Bălănică, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean
Medicul Florin Ioan Bălănică, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

Despre diagnostice şi terapii greşite date românilor, precum şi despre nevoia de a trata omul şi nu boala, a vorbit, la Adevărul Live, invitatul nostru, medicul Florin Ioan Bălănică, consultant personal de sănătate.

Din lipsă de timp, uneori şi din lipsa aparaturii performante, în foarte multe cazuri, în România se pun diagnostice pe bandă rulantă, fără să se mai ţină cont de particularităţile fiecărui pacient în parte. Ba chiar şi fără acel consult esenţial: cel în care medicul, pur şi simplu, pune mâna pe bolnav, îl palpează, îl întreabă cu lux de amănunte ce îl supără.

De aici, o varietate de erori, de frustrări ale pacienţilor şi de plimbări ale acestora de la un medic la altul, de la un spital la altul. Iar sursa principală de informaţii pentru pacienţi ajunge să fie tot confuzul „Dr. Google“.

Cum se poate schimba această situaţie, am aflat la Adevărul Live, de la medicul Florin Ioan Bălănică, cu o experienţă de 20 de ani în sistemul sanitar de stat şi în cel privat. 

Am lucrat timp de 12 ani într-un spital central de stat din Bucureşti, timp în care am făcut observaţii şi am putut să aflu care sunt nevoile pacienţilor. Am avut o experientă de 15 ani în mediul privat, timp în care am auvut răgazul să construiesc o echipă care să fie alături de pacienţi. Am reuşit să contruiesc o structură în care pacientul să fie în centru şi să beneficieze de soluţia optimă.

Medicina personalizată înseamnă atenţie 100% problemelor pacientului. Este foarte importantă latura emoţională, întotdeauna privim pacientul ca pe un om, nu ca pe un diagnostic. În momentul în care pacientul nu are o problemă reală de sănătate, dar vrea să aibă grijă de sănatate lui, adunăm toate datele privind istoricul bolilor, moştenirea genitică, stilul de viaţă, pentru a face portretul pacientului. Adică îi facem anamneză, care este baza relaţiei dintre pacient şi medic. 

În cât timp faceţi o anamneză?

medic Florin Ioan Bălănică FOTO David Muntean

O anamneză durează în funcţie de pacient. Sunt persoane care nu se deschid foarte uşor în faţa specialistului. Putem să facem şedinţa de anamneză într-o oră sau mai multe. Poţi constata că există probleme erieditare, carenţe nutriţionale etc. În felul acesta, putem preveni multe probleme, care stau scrise în gene, de exemplu.

Prevenţia este importantă pentru pacient şi ieftină pentru sistem. Pentru asta trebuie să facem ceva. E greu să spui unei persoane care are activitate care stă opt ore la birou, să-i spui mănâncă sănătos, fă mişcare etc. Este esenţial să găseşti un element, care să facă modificări mici, dar importante.

Şi cu Dr. Google ce facem? Oamenii caute pe internet informaţii despre boli şi tratamnente...

Cred că trebuie să fim foarte atenţi de unde ne luăm informaţiile despre sănătate. Aş sfătui pe oricine să aleagă cu grijă consultantul de sănătate. Prevenţia presupune mici eforturi care se văd în timp.

Medicina personalizată nu înseamnă doar teste genetice. Trebuie să vezi care sunt toţi factorii care influenţează starea de sănătate a fiecărei persoane.

Cazul Angelinei Jolie de a face mastectomie în scopul prevenirii cancerului de sân este o măsură extremă. Dacă e descoperită din vreme o problemă, măsurile pot fi mai puţin drastice. 

Consultantul personal de sănătate are rolul de a economisi timp, dar şi bani în direcţii greşite. Este foarte important ca medic să pui mână pe pacient şi să discuţi cu el. Medicina în ziua de azi se face în echipă. Nu poţi să-ţi arogi faptul că poţi să acoperi toate laturile medicale. Rolul meu e de a alege specialiştii potriviţi şi să-i transmit informaţiile corecte pacientului. 

Cum se pune diagnosticul de foarte bună calitate?

În primul rând, se face anamenză completă şi corectă, apoi în funcţie de aceasta să stabileşti care sunt problemele de sănătate sau care sunt predispoziţiile ereditare. Fiecare specialist care este relevant pentru pacientul meu, primeşte toate documentele în legătură cu pacientul. Ulterior, eu primesc soluţia specialistului şi o integrez în tablou.

Cum vă asiguraţi că analizele de laborator sunt corecte?

Am reuşit să selectez şi centrele medicale care pot fi sigur că va oferi rezultate corecte. În momentul în care recomand un astfel de centru, am siguranţa că e în regulă, pentru că am fost acolo, am văzut ce se întâmplă, am cunoscut specialiştii, fie că e vorba de centre din ţară sau din străinătate.

Ofer mai mult soluţii pentru problema pe care o are. De exemplu, în cazul unor probleme de coloană, îi voi prezenta şi soluţia chirurgicală, dar şi soluţiile conservatoare, care înseamnă fizioterapie, medicină complementară etc, în care îl informez onest şi depsre costurile implicate, dar şi despre rezultate care pot fi obţinute. 

Mi se întâmplă să vină pacienţi cu dosare voluminoase, care nu ştiu ce porblemă de sănăate au sau dacă au o problemă de sănătate. Studiez acele dosare şi observ ce s-a făcut şi ce mai trebuie să mai facă. 

Vin oamenii să vă întebe dacă un medic e bun ori ba?

Pentru mine nu există doctori buni sau răi. Există specialişti potriviţi sau nepotriviţi. De multe ori, sunt pacienţi care solicită operaţii în străinătate. Atunci îi prezint toate variantele disponibile pe piaţă, cu raport calitate-preţ. De multe ori, însoţesc pacientul în străinătate, pentru a-i asigura confortul emoţional necesar.

Am avut pacienţi cu probleme de coloană dificile. I-am trimis la operaţie în Germani, cu tot dosarul medical complet. După operaţie, eu primesc dosarul completat de profesorul care a făcut operaţia şi mă ocup de suportul postoperator, care e foarte important. 

Dacă nu sunt bani?

Sunt şi urgenţe, care trebuie soluţionate într-un timp cât mai scurt. În asfel de situaţii, pot oferi pacienţilor o soluţie de finanaţare sau de sponsorizare. Am colaborări cu diverşi finanţatori, astfel încât problema medicală să fie rezolvată rapid.

Comunicarea diagnosticului este foarte importantă, dar şi mai importantă este comunicarea medic-pacient din primele clipe, pe tot parcursul investigaţiilor. Aici e diferenţa dintre un consultant personal şi un medic cu o listă în faţa uşii. 

Trimiteţi pacientul la stat sau la privat?

Am trimis foarte mulţi pacienţi la un specialist de stat. Au fost şi oameni care s-au operat într-un spital de stat, dacă am recomandat un specialist cu care colaborez. De multe ori, pacientul alege în funcţie de bugetul de care dispune. 

Cu câţi medici colaboraţi?

Greu de spus un număr. Sunt sute. Am acoperit absolut toate domeniile. Sunt foarte mulţi pacienţi care vor "second opinion". La cancer, mai ales. Pacientul din România e din ce în ce mai instruit, din ce în ce mai solicitant pentru specialist. 



Andrada Floria, editor Sănătate, de vorbă cu medicul Florin Ioan Bălănică în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

medic Florin Ioan Bălănică FOTO David Muntean
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite