Cum ne protejăm de radiaţiile telefonului mobil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a reduce expunerea la radiaţiile electromagnetice, foloseşte mobilul  mai mult pentru SMS-uri
Pentru a reduce expunerea la radiaţiile electromagnetice, foloseşte mobilul mai mult pentru SMS-uri

Avertismentele sunt tot mai sumbre în ceea ce priveşte efectele radiaţiilor emise de telefonul mobil. Griji ar trebui să-şi facă mai ales cei care le folosesc multe ore zi de zi. Totuşi, există câteva măsuri care te vor proteja atunci când îl foloseşti.

Potrivit unui raport al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, 77% din românii cu vârste de peste 15 ani folosesc telefonul mobil în mod curent.

Citeşte şi:
Studiu: Telefonul mobil nu favorizează apariţia cancerului

Obicei destul de riscant dacă ne gândim că, nu mai devreme de vara acestui an, reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au clasificat radiaţiile emise de celulare în categoria celor posibil cancerigene, fiind asociate în special cu apariţia tumorilor cerebrale. Desigur, există şi studii care contrazic această ipoteză, dar şi altele care asociază expunerea repetată la radiaţiile emise de telefonul mobil şi cu alte probleme, precum dureri de cap, hipertensiune arterială sau demenţă de tip Alzheimer. Cel mai precaut este să încerci să reduci efectele radiaţiilor emise de telefonul mobil la minimum.

1 Ţine-l cât mai departe de corp

Evită să ţii celularul în buzunarul pantalonilor sau la „centură". Aceasta deoarece pielea umană este un bun conductor şi absoarbe undele electromagnetice rapid. De exemplu, dacă se cumulează în partea de jos a corpului pot afecta potenţa bărbaţilor, spun specialiştii. De aceea, este bine să ţii telefonul pe birou sau într-o geantă atunci când nu-l foloseşti. În plus, nu este indicat să dormi cu telefonul mobil în pat sau pe noptieră. Totuşi, dacă doreşti să-l foloseşti pentru a te trezi dimineaţa, este indicat să-l ţii pe profilul „avion" pe durata nopţii.

2 Evită să vorbeşti la celular în maşină

Nu este indicat să vorbeşti la telefon în spaţii metalice închise, cum sunt automobilele sau liftul, susţin specialiştii. Aceasta deoarece, într-o astfel de incintă, intensitatea undelor electromagnetice emise creşte, iar efectele sunt mai nocive.

3 Nu-l folosi când are semnal slab

O atenţie specială se impune şi atunci când telefonul are semnal slab. Astfel, cu cât celularul are mai puţine „liniuţe" în dreptul indicatorului pentru semnal, cu atât emite mai multe radiaţii pentru a capta undele de transmisie de la stâlpii-antenă. De aceea, este recomandat să vorbeşti la mobil doar atunci când semnalul este maxim. În plus, specialiştii spun că este bine să aştepţi ca apelul să se producă înainte de a pune telefonul la ureche.

4 Cumpără-ţi o husă antiradiaţii

O altă metodă eficientă de a te feri de efectele undelor electromagnetice este să îţi ţii telefonul într-o husă specială ce reduce nivelul de radiaţii cu două treimi, după cum estimează experţii. Astfel de huse pot fi cumpărate de pe internet şi costă între 30 şi 50 de dolari.

5 Foloseşte-l doar pe durate scurte

Chiar şi o convorbire de două-trei minute la celular alterează activitatea electrică naturală a creierului timp de până la patru ore, estimează experţii. De aceea, ei spun că cea mai simplă şi mai bună metodă de a limita expunerea la radiaţiile electromagnetice emise de telefonul mobil este să reduci timpul pe care-l aloci convorbirilor la celular. În cazul în care acest lucru nu este posibil, o soluţie ar fi să foloseşti dispozitivele de tip hands-free sau bluetooth. De asemenea, SMS-urile sunt o opţiune mai puţin periculoasă.

Precauţii în cazul copiilor

Radiaţiile emise de telefonul mobil sunt cu atât mai periculoase în cazul copiilor, deoarece organismul lor se află în plină dezvoltare şi este mai sensibil la acţiunea câmpului electromagnetic. Astfel, cercetătorii de la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia, atrag atenţia asupra faptului că tinerii de până în 20 de ani care folosesc zilnic mobilul prezintă un risc de cinci ori mai mare să dezvolte tumori cerebrale decât cei care folosesc mai rar celularul. De aceea, potrivit experţilor, copiii ar trebui să evite folosirea telefoanelor mobile, cel puţin până la vârsta pubertăţii.

Specialistul nostru

Dr. Radu Braga
cercetător în neuroştiinţe Centrul de Excelenţă în Neuroştiinţe,Universitatea de Medicină „Carol Davila", Bucureşti

Telefoanele mobile (GSM-2G, 3G) utilizează unde electromagnetice din spectrul microundelor. Efectele imediate observate la utilizarea telefonului mobil sunt supraîncălzirea ţesuturilor din proximitatea telefonului angajat într-un apel. Studiile efectuate până în acest moment sunt controversate - unele care nu au descris riscuri sau efecte secundare pe termen lung, altele care au identificat o creştere a riscului de apariţie a tumorilor cerebrale pe partea capului unde se foloseşte preponderent telefonul pe durate mai lungi de o oră pe zi. Numeroase studii asociază stâlpii-antenă cu apariţia oboselii, a durerilor de cap, a tulburărilor de memorie şi de somn. Experţii recomandă ca aceste antene să nu fie amplasate la mai puţin de 100 m de clădirile rezidenţiale.

Efect

O discuţie de două-trei minute la celular alterează activitatea electrică a creierului timp de până la patru ore.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite