Cum este posibil ca o simplă particulă a virusului Ebola să cauzeze moartea a mii de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Publicaţia „Washington Post” a prezentat şi analizat într-un articol publicat sâmbătă modul în care virusul Ebola acţionează şi felul cum a fost receptată de americani problema bolii care a ajuns şi în Statele Unite ale Americii.

Frica de Ebola s-a răspândit rapid în SUA mai repede decât virusul în sine. Mediatizarea subiectului a ajuns să producă panică în rândul populaţiei din ţara de peste ocean, potrivit „Washington Post” care precizează că motivul panii este cauzat de faptul că noutatea bolii este cea care sperie.

Oamenii se întreabă în primul rând  cât de repede se răspândeşte boala. Răspunsul scurt este al jurnaliştilor americani care au consultat diferiţi specialişti din mediul medical este că virusul are ciudăţeniile sale. Febra este un prim simptom al bolii cauzate de virusul Ebola, dar uneori este un indicator sau nu apare.

Virusul cunoaşte mutaţii, la fel ca toate virusurile şi ar putea  - în viitor, deşi este foarte greu de crezut – să-şi schimbe forma de transmitere. Aceasta este o altă ipoteza lansată pe piaţă şi un motiv de panică.

Savanţii recomandă prudenţă şi calm. Până în prezent americanii care au contractat această boală au avut contact direct cu persoane foarte bolnave, nu a fost cazul unor legături în treacăt.  

Ziua de duminică a reprezentat cea de-a 21 zi de când Thomas Eric Duncan, persoană care s-a îmbolnăvit de Ebola în Liberia şi a venit în SUA, a fost internat la Spitalul Presbiterian din Dallas (Texas). Autorităţile medicale americane susţin că în prezent monitorizează 48 de persoane care au fost în contact cu Duncan înainte spitalizarea lui, inclusiv logodnica sa. Perioada de incubaţie a Ebolei, de la infecţie la simptome, este în general considerată a fi de 21 de zile. Până duminică niciuna dintre aceste persoane nu a arătat vreun semn că ar avea Ebola

„Este un motiv al faptului că nu este răspândită peste tot. Nu este aşa de uşor să fie transmisă cum cred oamenii” a declarat Michael Kinzer, epidemolog al Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDCP), pentru Washington Post. De asemenea, acesta urmează să meargă din nou Guineea pentru a ajuta la lupta împotriva bolii mortale care a făcut peste 4.000 de victime.

Vorbele lui Kinzer sunt încurajatoare, dar americanii sunt sceptici mai ales după ce CDCP a susţinut că spitalele din această ţară se pot ocupa de pacienţii infectaţi cu Ebola fără a avea loc infecţii secundare, iar în Dallas dintr-un singur caz s-a ajuns la trei.

Doua exemple ale panicii din SUA în ceea ce priveşte Ebola pot fi menţionate, en bref. Fotograful Michel du Cille al „Washington Post”, câştigător al Premiului Pulitzer, i-a fost refuza dreptul de a susţine o prelegere la Syracuse University după ce s-a aflat că în urmă cu trei săptămâni fusese în Liberia. Motivul: conducerea universităţii nu a vrut să creeze panică.

Un alt exemplu cel al unei şcoli din nord-estul districtului Ohio. Astfel, această instituţie a fost închisă după ce  un angajat al unităţii a fost pasager al aceluiaşi zbor al Frontier Airlines în care era şi Amber Vinson, persoană care are Ebola.

Cei doi angajaţi spitalului american, Vinson şi Nina Pham, au intrat în contact direct cu Duncan când acesta era într-o stare critică şi avea numeroase simptome, printre care vărsături şi diaree. Acestea au fost printre angajaţii care l-au tratat când a fost internat la secţia de terapie intensivă, dar nu era confirmat cazul drept Ebola.

CDCP şi autorităţile texane au atras atenţia că zilele următoare şi alte persoane ar putea să primească un răspuns dur, cel al contractării Ebolei.

Sunt cercetători americani care susţin că unele persoane pot fi infectate cu Ebola, dar nu dezvoltă simptomele şi răspândesc acest virus. De asemenea, acestea, datorită propriului organism reuşesc să-şi revină, fără chiar a ştii că au fost bolnave.

Microbiologiştii au studiat virusul atent. Au examinat structura sa, secvenţa genetică şi comportamentul, cum invadează celulele, cum se reproduce şi se răspândeşte prin corp. O picătură de fluid corporal poate conţine un număr de aproape un milion de particule ale virusului.

În teorie, o particulă a virusului – un virion – are puterea de a infecta pe cineva şi, după ce se multiplică de miliarde de ori, să omoare gazda. Acest lucru face Ebola o boală neobişnuită.

Ceea ce trebuie precizat este că Ebola este răspândită prin contactul cu fluidele corporale ale bolnavilor, nu şi pe calea aerului cum este cazul gripei sau rujeolei, susţin savanţii.

Medicii susţin că bolnavii de Ebola trebuie să încerce să se hidrateze şi să se hrănească bine, aceste două lucruri fiind printre lucrurile care pot contribui la lupta împotriva virusului.

Organizaţia Mondială a dat făcut public vineri cel mai nou raport care vizează Ebola. În Liberia, Sierra Leone şi Guineea au fost înregistrate 9.191 de cazuri şi 4.546 de decese. De asemenea, a fost inclusă pe lista ţărilor afectat de Ebola şi SUA, unde trei persoane au fost infectate, iar una a murit.     

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite