Cum ne păcălesc legal etichetele alimentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar şi produsele care au înscrise pe etichetă precizări de tipul „Nu conţine grăsimi «rele»" pot avea, de fapt, în compoziţie respectivele ingrediente, fără a fi în afara legii. Află de ce.

Un produs alimentar ce are în compoziţie organisme modificate genetic (porumb sau soia) în cantitate mai mică de 0,9% din totalul ingredientelor nu trebuie să aibă menţionat pe etichetă acest lucru, potrivit reglementărilor Uniunii Europene. Prin urmare, este foarte posibil să consumăm astfel de alimente fără să ştim. Dar acesta nu este singurul ingredient „ascuns" în produsele consumate în mod frecvent.

Citeşte şi:
Tu ştii ce mănânci? Ce ingrediente „secrete" se pot ascunde în dietă

Substanță cancerigenă, descoperită în cafea

Depăşim fără să ştim nivelul recomandat de grăsimi

Chiar şi producătorii care promit, cu litere mari pe etichetă, că nu ne „bombardează" cu grăsimi „rele" de tip trans, de exemplu, le pot conţine, chiar dacă doar în cantităţi mici. Astfel, reglementările permit producătorilor să scrie pe etichetă „Nu conţine grăsimi trans" chiar dacă alimentul respectiv are în compoziţie ingredientul, dar la un nivel de mai mic de 0,5 grame. Această cantitate este considerată inofensivă pentru organismul uman. Însă dacă mâncăm mai multe astfel de alimente într-o zi, putem ajunge la minimum 2 grame de grăsimi trans consumate, cantitate asociată de specialişti cu un risc crescut de boli cardiovasculare.

Bărbaţii vor trăi cel puţin la fel de mult ca femeile

Acrilamida, un ingredient neintenţionat

Există însă ingrediente extrem de periculoase pentru sănătate pe care producătorii nu sunt obligaţi să le înscrie pe etichetă chiar dacă depăşesc nivelul permis. Explicaţia este că, de fapt, ingredientele respective nu sunt intenţionate, ci rezultă şi procesarea alimentelor respective. Este cazul acrilamidei, o substanţă cancerigenă care se găseşte în alimentele bogate în carbohidraţi ce au fost preparate la temperaturi de peste 120 de grade Celsius (mai ales în cele prăjite). De fapt, ea este prezentă nu doar în cartofii prăjiţi, aşa cum se ştia, ci şi în nuci, în cafea, în orezul expandat, chipsuri şi în coaja pâinii.

VIDEO Nici bărbat, nici femeie! A apărut un nou gen uman?

Zahăr, în mai multe forme

După cum mulţi dintre noi ştiu, pe orice etichetă a unui produs alimentar, ingredientele sunt trecute în ordine descrescătoare, în funcţie de cantitate. Astfel, întotdeauna, primul ingredient este cel preponderent. Producătorii apelează însă la un mic truc, pentru a ne induce în eroare. De exemplu, pentru a evita să treacă zahărul ca prim ingredient al unor biscuiţi sau al unor cereale considerate sănătoase, ei folosesc mai multe tipuri de zahăr, fiecare dintre ele în cantităţi mici. Prin urmare, o astfel de etichetă va arăta aproximativ astfel: „Ingrediente: cereale integrale, zahăr, sirop de porumb, sirop de glucoză".

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite