Cum se manifestă lipsa vitaminei D

Cum se manifestă lipsa vitaminei D

Dificultatea de concentrare şi apariţia stărilor de somonolenţă pe parcusul zilei pot fi asociate cu nivelul scăzut de vitamina D.

Expunerea la soare este esenţială pentru producerea vitaminei D. În sezonul rece însă, e posibil să avem un deficit al acestei vitamine, care se manifestă prin diverse probleme de sănătate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vitamina D acţionează ca un hormon şi fiecare celulă din organism are un receptor pentru ea. Se găseşte un grăsimile din peşte şi în unele produse lactate, însă acestea nu acoperă necesarul zilnic de vitamina D, ci doar expunerea la soare. Persoanele în vârstă, cele care nu consumă lapte şi peşte, cele supraponderale sau care nu petrec suficient de mult timp în aer liber sunt cele mai expuse la deficienţe de vitamina D.

Creşte riscul apariţiei răcelilor

Una dintre principalele funcţii ale vitaminei D este de a asigura buna funcţionare a sistemului imunitar, pentru ca astfel să fie capabil să lupte cu virusurile şi bacteriile. Răcelile şi infecţiile respiratorii repetate pot fi un simptom al carenţei de vitamina D. Un studiu publicat de Institutul Naţional de Sănătate din Statele Unite a arătat că există o legătură între nivelul scăzut de vitamina D în organism şi infecţiile respiratorii în rândul copiilor.

Predispune la oboseală    

Senzaţia de slăbiciune, dificultatea de concentrare şi apariţia stărilor de somonolenţă de pe parcusul zilei pot fi asociate, de asemenea, cu nivelul scăzut de vitamina D. În lipsa acesteia, viteza şi volumul sângelui vor fi mai scăzute, ceea ce va împiedica buna oxigenare a celulelor, în special a celor din creier. Astfel se instalează senzaţia de apatie şi oboseala.

Află pe Clicksanatate.ro cum să previi carenţa de vitamina D!

Răceală sau rinită? Isopul îţi poate fi util!

Trucuri pentru „six pack”

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările