Cum se manifestă boala Crohn, o tulburare digestivă care afectează tot mai mulţi tineri români

Cum se manifestă boala Crohn, o tulburare digestivă care afectează tot mai mulţi tineri români

Durerile abdominale şi manifestările digestive ale bolilor inflamatorii intestinale îi izolează pe cei afectaţi FOTO: Arhivă

Mediul în care trăim, dar şi fumatul, administrarea haotică a antibioticelor, alimentaţia dezechilibrată şi stresul constant afectează flora intestinală şi pot declanşa boala Crohn, o afecţiune digestivă care necesită, în multe cazuri spitalizare sau chiar intervenţii chirurgicale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Bolile inflamatorii intestinale afectează tot mai mulţi tineri români cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, semnalează specialiştii. Într-adevăr, principalul factor de risc este predispoziţia genetică, dar manifestările acestor afecţiuni digestive pot fi întârziate sau chiar eliminate prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos. Din păcate, în multe cazuri, bolile inflamatorii intestinale, care includ boala Crohn şi rectocolita ulcero-hemoragică, nu sunt diagnosticate corespunzător şi ajung să afecteze serios viaţa bolnavilor.

În România sunt aproximativ 5.000 de persoane diagnosticate cu boala Crohn şi cu rectocolită ulcero-hemoragică, dintre care 1.000 sunt înregistrate în Registrele Naţionale. Estimările la nivel european arată că 2,5-3 milioane de oameni suferă de boli inflamatorii intestinale.

Viaţa socială are mult de suferit

„Sunt tânără şi este normal să mă pot bucura de viaţă, însă suferinţa fizică, controalele repetate în lipsa unui diagnostic clar şi faptul că eram legată foarte mult de casă m-au determinat să renunţ la tot ceea ce ţinea de viaţa mea socială. În momentul în care am fost diagnosticată cu o boală inflamatorie intestinală, viaţa mea s-a schimbat radical“, povesteşte Maria, 25 de ani, pacient cu boala Crohn, membru al Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune.

Care sunt simptomele care trebuie să dea de gândit

  • Dureri abdominale
  • Diaree (care poate să dureze săptămâni sau chiar luni întregi)
  • Incontinenţă
  • Oboseală persistentă
  • Pierdere în greutate

Diagnosticarea se face dificil

„În cazul bolilor intestinale inflamatorii, din care fac parte boala Crohn şi rectocolita ulcero-hemoragică, una dintre problemele majore este legată de diagnosticare. În foarte multe situaţii, pacienţii trec prin mai multe examinări înainte de a primi diagnosticul corect. Pot trece câteva luni sau chiar câţiva ani, întrucât simptomele acestor afecţiuni sunt insuficient cunoscute, iar uneori simptomatologia poate fi comună cu a altor afecţiuni ale tractului gastrointestinal“, semnalează prof. dr. Mircea Diculescu, preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie.

Specialistul spune că diagnosticarea corectă a acestor afecţiuni şi administrarea unui tratament adecvat, bolnavii pot duce o viaţă normală şi pot evita izolarea socială la care îi împing manifestările neplăcute.

La nivel european, 10% din pacienţii cu boli inflamatorii intestinale sunt şomeri, iar cei care muncesc îşi iau între trei şi şase săptămâni de concediu medical pe an.

Aproximativ 53% din pacienţii cu boala Crohn necesită spitalizare la zece ani după diagnosticare, 30-50% din pacienţi au nevoie de intervenţii chirurgicale şi până la 20% din ei au nevoie chiar de o a doua operaţie la un moment dat.

În cazul a 20-40% din cazuri, bolile inflamatorii intestinale sunt asociate cu apariţia altor afecţiuni, precum cele ale ochilor, articulaţiilor sau ale pielii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările