Cum se formează pietrele la rinichi. Ureteroscopia flexibilă, procedura minim invazivă pentru litiaza renală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Litiaza renală este una dintre problemele cele mai vechi şi mai frecvente la nivelul aparatului urinar. Numărul persoanelor diagnosticate a crescut constant în ultimii ani, fiind mai frecventă la bărbaţi, comparativ cu femeile.

Statisticile din 1980 arătau că trei persoane dintr-o sută sunt afectate de litiază renală. După anii 2000, această proporţie a crescut la 5 la sută. Cel mai des boala apare la persoanele de vârstă medie – 30-50 de ani. Dr. Gheorghe Niţă, medic primar urolog, explică mecanismele prin care se formează pietrele la rinichi şi metodele de tratament minim invaziv.

Hidratarea şi regimul alimentar influenţează formarea pietrelor

Urina conţine multe săruri minerale. „Când nivelul acestor săruri minerale dizolvate în urină creşte foarte mult, se pot forma pietrele. Cele mai frecvente cauze ale apariţiei pietrelor sunt consumul scăzut de lichide sau abuzul alimentar din anumite substanţe. În mod normal, se recomandă consumul a minimum doi litri de lichid în 24 ore.“

Cantitatea de lichide consumată trebuie însă adaptată condiţiilor de mediu. „Astfel, persoanele care stau la temeperaturi ridicate sau care fac efort fizic important vor necesita cantităţi mai mari de lichide pentru a preveni apariţia pietrelor  - deoarece pot pierde multe lichide prin transpiraţie. Când nu se consumă suficiente lichide va creşte foarte mult concentraţia sărurilor minerale din urină şi, implicit, riscul de formare a calculilor.“

Regimul alimentar influenţează formarea pietrelor. „Astfel, concentraţiile crescute de calciu în urină reprezinta un factor de risc. De regulă, se recomandă consumul a circa 1.000 miligrame de calciu pe zi. Reducerea consumului de sare este foarte importantă pentru pacienţii care dezvoltă pietre ce au în compoziţie calciu. O dietă foarte bogată în proteine  - carne  de vită, de porc, de pui - poate creşte nivelul acidului uric în urină, favorizând astfel formarea litiazei urice. Obezitatea reprezintă un alt factor de risc datorită creşterii nivelului de acizi din urină. Anumite afecţiuni intestinale ce determină diaree pot favoriza formarea pietrelor datorită reducerii volumului urinar.“

Pietrele mici sunt diagnosticate întâmplător

Pietrele de mici dimensiuni situate în rinichi nu determină simptomatologie şi de multe ori sunt diagnosticate întâmplător  - printr-un examen ecografic. Când acestea migrează din rinichi se vor deplasa către vezica urinară trecând prin ureter - un conduct subţire de circa 20 de centimetri lungime  - ce permite de regulă trecerea calculilor cu dimensiuni de până la 6-7 milimetri. Astfel calculii blochează fluxul urinar de la nivelul ureterului, urina se acumulează în rinichi şi determină umflarea căilor urinare  - hidronefroza - cu apariţia simptomatologiei: dureri  - de intensitate crescută, colicative, localizate în spate  cu iradiere către partea inferioară a abdomenului, urinări frecvente, usturimi sau dureri la urinare, modificarea aspectului urinii  - poate deveni roşie sau maronie datorită sângerărilor produse la migrarea calculului, greaţă sau vomă. De regulă, durerile de intensitate mare aduc pacientul de urgenţă la medic.“

bicarbonat de sodiu Shutterstock

„Nu mai există indicaţie de tratament clasic“

Dezvoltările tehnice din ultima perioadă şi miniaturizarea instrumentarului a permis accesul prin interiorul aparatului urinar şi a modificat mult tratamentul litiazei renale. Mai spune medicul. Astfel, la acest moment, practic, nu mai există indicaţie de tratament chirurgical clasic pentru pietrele la rinichi. Ele pot fi abordate prin metode minim invazive folosind căile naturale, fără incizii. Ureteroscopia flexibilă este indicată pentru calculii cu dimensiuni până la 2,5 centimetri. Ea poate fi utilizată şi la pietre mai mari dar pot fi necesare mai multe proceduri până la rezolvarea completă. Tehnica constă în introducerea unui instrument  - numit ureteroscop - flexibil foarte subţire dotat cu cameră video în sensul invers de curgere a urinii  - se trece prin vezica urinară şi apoi prin ureter până în rinichi. După vizualizarea pietrei  - indiferent unde este ea localizată în calea urinară - se introduce o fibră laser prin intermediul acestui instrument cu ajutorul căreia se realizează fragmentarea. Rezultă astfel fragmente de foarte mici dimensiuni care se elimină cu fluxul urinar. Uneori, atunci când dimensiunea calcului este mai mare  - peste 1,5 centimetri - poate fi necesară la sfârşitul procedurii introducerea unui stent  - o sondiţă foarte subţire - între rinichi şi vezica urinară pentru a favoriza eliminarea fără durere a nisipului rezultat în cursul procedurii. Avantajele acestui procedeu constau în faptul că durata de spitalizare este foarte scurtă (24 ore), complicaţiile sunt minime şi rare, poate fi abordat orice calcul indiferent de localizare şi structură, rata de succes este mult mai mare comparativ cu alte proceduri  - cum ar fi, de exemplu, litotriţia extracoporeală, poate fi aplicată şi la pacienţi cu rinichi unic sau care iau tratament anticoagulant  - care subţiază sângele. Necesită însă un instrumentar special şi o echipă antrenată în acest sens.“

50% din pacienţi ajung la recidivă

Litiaza renală este o boală cu mare potenţial de recidivă. Circa 50% din pacienţii care au avut o piatră o pot reface iîn cursul vieţii. De aceea, după procedură se recomandă analiza timpul de piatră şi ulterior investigaţii suplimentare  - numite bilanţ metabolic - pentru a încerca identificarea cauzei care a determinat apariţia calculului şi un eventual tratament pentru evitarea recidivelor. În general, pacienţii cu litiază în antecedente trebuie să crească consumul de lichide  - minimum 3 litri pe zi, să reducă consumul de sare, zahăr, să consume cât mai multe citrice  - cu efect protectiv împotriva formării pietrelor.“

Recidivele pot necesita tratamente multiple şi pot duce la complicaţii grave, cu posibila alterare a funcţiei renale, mergând chiar până la pierderea rinichiului.

Colica renală poate apărea oricând şi de multe ori se poate impune un tratament de urgenţă datorită intensităţii mari a durerilor.  


 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite