Cum îţi dai seama dacă ai laringită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O răceală sau o gripă se poate complica prin inflamarea laringelui şi a coardelor vocale şi aşa se explică de ce adeseori ne pierdem vocea.


Laringita acută este forma cea mai frecventă, apare dintr-o dată, ca o consecinţă a unei răceli sau după o petrecere în care ai ţipat mult, şi dispare în câteva zile sau două săptămâni. Inflamaţia laringelui împiedică mişcarea coardelor vocale şi vibrarea lor la trecerea aerului, iar vorbitul devine dureros. Vocea e răguşită şi se pierde treptat. Şi bronşita, pneumonia sau rujeola se pot manifesta prin inflamarea laringelui.

Laringita cronică este răguşeala care persistă mai mult de trei săptămâni, este cauzată în general de expunerea prelungită la factori iritanţi, iar transformările prin care trece laringele în acest caz pot fi permanente. Este cazul cântăreţilor profesionişti, de exemplu. Expunerea repetată şi prelungită la vapori toxici, la substanţe alergene sau la fum de ţigară, refluxul gastro-esofagian, sinuzita cronică, consumul excesiv de alcool, solicitarea excesivă şi repetată a vocii şi utilizarea unor medicamente pentru astm se pot număra printre cauzele laringitei cronice.

Mai rar, laringita cronică are drept cauze o infecţie bacteriană, fungică sau cu paraziţi, un cancer sau paralizia coardelor vocale după un accident vascular cerebral.

Cum se manifestă

La copiii mai mici de 5 ani, ar trebui să îngrijoreze manifestări precum: emiterea unor sunete ascuţite şi guturale, salivarea în exces, durerea la înghiţire, durerea la respiraţie, febra ce depăşeşte 39 de grade Celsius.

În cazul adulţilor, manifestările care anunţă o laringită sunt: senzaţia că te gâdilă în gât şi durerea, dificultăţile la înghiţire, vocea răguşită sau stinsă, tusea seacă, senzaţia de nod în gât, dificultăţile de respiraţie.

În cea mai mare parte a cazurilor, laringita acută se poate trata acasă, prin repaus şi consumul unor cantităţi mari de apă şi de lichide calde. De asemenea, utilizarea unui umidificator de cameră şi a unor pastile pentru durerile în gât atenuează simptomele. Totuşi, dacă manifestările persistă mai mult de două săptămâni, trebuie să consulţi medicul cu specialitatea ORL. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite