Cum ne asigurăm medical la plecarea din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atât Cardul European, cât şi asigurarea medicală privată acoperă cheltuieli medicale în afara graniţei, dar între ele există câteva diferenţe. Dacă mergeţi în concediu într-o ţară în care există coplată şi aveţi doar Cardul European, trebuie să fiţi pregătiţi cu bani pentru a plăti o parte din costul îngrijirilor medicale.

Condiţia de bază pentru a beneficia de Cardul European de Sănătate este aceea de a avea statutul de asigurat în România (şi, fireşte, de a fi cu plata la zi a contribuţiei la sistemul public de asigurări de sănătate). În cazul în care nu deţineţi acest statut, singura modalitate de a acoperi eventuale cheltuieli medicale în ţara în care mergeţi în concediu este încheierea unei asigurări medicale de călătorie pentru turişti.

Cardul oferă drepturile unui rezident european

Cardul European de Sănătate este valabil doar în spaţiul economic european (Uniunea Europeană, Islanda, Lichtenstein şi Norvegia), plus Elveţia. Dacă doriţi să călătoriţi în altă ţară decât acestea, din nou, singura opţiune rămâne asigurarea medicală de călătorie, care poate fi încheiată pentru orice stat al lumii.

Cardul European de Sănătate conferă posesorului aceleaşi drepturi cu cele ale unui rezident al statului pe care-l vizitează, dar poate fi folosit doar dacă posesorul se adresează unui furnizor de servicii medicale acoperit de sistemul de securitate socială potrivit legii din statul respectiv. De obicei, dacă deţineţi doar Cardul European de Sănătate, trebuie să vă adresaţi unui spital din sistemul public de sănătate al statului pe care-l vizitaţi.

Ce avantaje are asigurarea medicală

O asigurare medicală de călătorie acoperă şi cheltuieli din sistemul privat. Serviciile nu trebuie să depăşească însă suma de 50.000 de euro pentru ţările europene şi de 25.000 de euro în restul lumii, pentru persoane sub 65 de ani. Peste această vârstă, sumele sunt mai mici.

Ambele metode de acoperire a cheltuielilor medicale în străinătate se folosesc pentru servicii ce devin necesare pe timpul şederii în ţara pe care o vizitaţi, astfel încât să vă puteţi continua sejurul în condiţii medicale sigure şi să nu fiţi nevoiţi să reveniţi în ţară. Dacă totuşi se pune problema unei repatrieri sanitare, Cardul European, spre deosebire de asigurarea medicală, nu acoperă asemenea cheltuieli. Nici repatrierea în caz de deces nu poate fi susţinută de card.

Trebuie luat în calcul, de asemenea, faptul că există ţări în UE care au introdus sistemul de coplată. Este exemplul Germaniei, Franţei, Ungariei, Bulgariei şi Cehiei, ţări în care, dacă folosiţi Cardul European de Sănătate, trebuie să suportaţi o parte din costul serviciilor medicale. În schimb, o asigurare medicală de călătorie nu vă obligă la costuri suplimentare.

Este posibil ca deţinătorul de Card European de Sănătate să fie nevoit, în unele situaţii, să achite pe loc contravaloarea unor investigaţii şi tratamente, urmând ca ele să fie decontate ulterior în ţară, de către casa locală de asigurări de sănătate. Însă asemenea cheltuieli pot da peste cap bugetul de vacanţă, lucru care nu se întâmplă atunci când utilizaţi o asigurare medicală de călătorie.

De unde se procură şi cât costă

Asigurarea medicală de călătorie se încheie la companiile private de asigurări, contra unui preţ ce variază în funcţie de durata şederii. În cazul în care aveţi nevoie de îngrijiri medicale, trebuie să sunaţi la numărul înscris pe poliţă, deoarece firma de asigurări vă poate direcţiona către o clinică sau către un spital anume.

Pentru a obţine Cardul European de Sănătate, trebuie să depuneţi din timp actele la Casa de Asigurări de Sănătate de care aparţineţi, pentru că acesta se eliberează în şapte zile lucrătoare. Sunt necesare completarea unei cereri-tip, o adeverinţă de la locul de muncă pentru atestarea calităţii de asigurat pe ultimii 5 ani şi o copie după buletin sau după cartea de identitate (certificat de naştere pentru minorii sub 14 ani). Eliberarea cardului costă 2,2 lei şi are o valabilitate de şase luni. El se trimite acasă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite