Cum alegem ochelarii de soare în funcţie de forma feţei, culoarea părului şi nuanţa tenului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ochelarii de soare sunt un accesoriu indispensabil şi nu prea se poate fără ei atunci când soarele puternic îşi face simţită prezenţa. Medicul oftalmolog Monica Pop recomandă să purtăm ochelari de soare doar dacă suferim de fotofobie sau dacă lumina solară este foarte puternică ne strâng ochii sau lăcrimăm intens. Să vedem cum alegem ochelarii de soare în funcţie de forma feţei şi la ce detalii trebuie să fim atenţi.

Înainte să te grăbeşti să cumperi o pereche de ochelari de la tarabe sau din supermarketuri, la preţuri mult mai ieftine şi de calitate îndoielnică, ţine cont că o lentilă aleasă greşit îţi poate afecta vederea şi îţi va crea o falsă iluzie de protecţie împotriva razelor soarelui.

Aşadar, nu face economie atunci când vine vorba de sănătatea ochilor tăi!

Medicul Monica Pop spune că cele mai indicate lentile pentru ochelarii de soare sunt cele heliomate sau de culoare deschisă, dar cu dioptrii adecvate fiecărui individ.


 

Cel mai bun sfat pe care îl pot oferi celor care poartă ochelari de soare este să fie foarte atenţi ca imaginea să nu fie deformată de lentile, pentru că acest lucru afectează vederea şi dă dureri de cap. În plus, e bine să fie evitată purtarea îndelungată a ochelarilor de soare cu lentila închisă la culoare, cei negri în mod special, pentru că pot crea dependenţă şi poate apărea chiar o sensibilitate exagerată la lumină, declară medicul.

Cum alegem ochelarii de soare în funcţie de forma feţei

Ochelarii de soare se găsesc într-o sumedenie de forme, dimensiuni şi culori, însă trebuie să îndeplinească un criteriu esenţial: să respecte forma feţei, astfel încât trăsăturile să nu fie ascunse sau exagerate de purtarea unui anumit tip de ochelari.

Ochelari de soare pentru faţa rotundă

Persoanele cu faţa rotundă trebuie să aleagă ochelari de soare cu unghiuri ascuţite (pătraţi sau dreptunghiulari) sau modele cu lentile alungite, în lateral, cu rame înguste, geometrice, pentru a masca rotunjimea feţei şi pentru a scoate în evidenţă alte trăsături ale feţei.

Ochelari de soare pentru faţa ovală

Persoanele cu faţa ovală sunt conderate extrem de norocoase, având în vedere că această fizionomie este considerată perfectă pentru orice model de ochelari de soare. Cu toate acestea, nu trebuie alese ramele înguste sau mult prea rotunde, spun specialiştii de la OftaCenter.ro

Ochelari de soare pentru faţa pătrată

Maxilarul lat şi fruntea proeminentă sunt trăsături de bază ale acestei fizionomii. Dat fiind faptul că trăsăturile feţei sunt în unghi drept, cei mai priviţi ochelari de soare sunt cei rotunzi sau ovali, care îndulcesc natura unghiulară a feţei.

Ochelari de soare pentru faţa alungită

În cazul persoanelor cu faţa alungită, trăsăturile ascuţite, prea lungi, necesită ochelari de soare cu lentile dreptunghiulare sau ochelari tip pilot şi ramele care acoperă centrul feţei şi creează un efect de diminuare optică a lungimii feţei.

Ochelari de soare pentru faţa în formă de inimă

Cel mai dificil în alegerea ochelarilor de soare le este persoanelor care prezintă această fizionomie, cu fruntea lată, pomeţi proeminenţi şi bărbia îngustă. Lor li se potrivesc ramele cât mai subţiri, rotunde sau pătrate (care estompează lăţimea frunţii), şi ochelarii de dimensiuni reduse.

Cum alegem ochelarii de soare în funcţie de culoarea părului şi nuanţa tenului

Culoarea ramelor şi a lentilelor ochelarilor de soare ar trebui să complimenteze nuanţele naturale ale părului şi tenului fiecărei persoane.

Culoarea lentilelor ar trebui să fie cât mai apropiată de nuanţa părului.

În privinţa nuanţei tenului, trebuie ţinut cont de tonul rece sau cald: tenurilor în nuanţe reci li se potrivesc ramele şi lentilele negre, gri, roz, chihlimbar, iar celor în nuanţe calde li se potrivesc ochelarii cu rame şi lentile de culoarea piersicii, roşii, crem, turcoaz.

Ochelarii trebuie să respecte regula „100% protecţie UV”

Chiar dacă ochelarii de soare sunt mai degrabă un accesoriu estetic, medicii avertizează că trebuie să fim foarte atenţi la calitatea lor. Întotdeauna eticheta trebuie să precizeze că lentila respectivă oferă protecţie 100%  împotriva razelor ultraviolete sau UV 400.

De asemenea, nu trebuie trecut cu vederea lipsa însemnului “CE”, care indică faptul că lentilele corespund standardelor europene.

Mare atenţie şi la materialul din care sunt fabricate ramele. De multe ori, preţul mic reflectă utilizarea unor materiale îndoielnice, care pot da diverse reacţii alergice.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite