Cum ne ajută psihologul să depăşim o criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mult timp, vizita la psiholog era privită ca o ciudăţenie, cel care apela la un astfel de terapeut fiind suspectat de cunoscuţi că suferă de o boală psihică. În ultima vreme însă, românii au devenit conştienţi de necesitatea acestor întâlniri în anumite momente din viaţă.

Odată cu intrarea ţării noastre în rândul statelor democratice şi din cauza stresului societăţii moderne, preocupările noastre s-au modificat. Fiecare dintre noi este supus zilnic cel puţin unei situaţii stresante. Din această cauză apar frustrări, angoase sau stări de anxietate cu impact asupra vieţii noastre personale şi profesionale.

De aici şi nevoia de a ne elibera de tensiuni, de a înţelege care sunt factorii care au declanşat aceste tulburări. „În ultimii ani, am devenit tot mai mult şi în mod brusc o societate în care individul este centrat pe sine şi pe nevoile sale sau ale grupului restrâns (familia). Acest lucru a dus la consumarea relaţiilor la un nivel superficial, care devine insuficient, şi atunci persoana se trezeşte faţă în faţă cu dorinţa sa de a comunica şi de a se analiza", explică Lena Rusti, psiholog la Mentarex Consult din Bucureşti.

Vorbim, dar nu ne exteriorizăm

Putem observa aceste lucruri şi în viaţa de zi cu zi, în cadrul întâlnirilor cu prietenii. Deşi vorbim mult, ne exteriorizăm din ce în ce mai puţin sentimentele. Aşa s-a întâmplat şi cu Oana, 30 de ani, atunci când, din cauza problemelor familiale, se izolase de prieteni, comunica din ce în ce în mai puţin cu membrii familiei, iar la serviciu era depăşită de sarcini.

Psihoterapia a ajutat-o să se înţeleagă mai bine. „Am fost la psihoterapeut atunci când nu reuşeam să găsesc soluţii la problemele mele, care acţionau ca un cerc vicios. Şedinţele de psihoterapie m-au ajutat să-mi dau seama care-mi sunt priorităţile", spune Oana.

Când e nevoie de intervenţia specialistului

Majoritatea oamenilor apelează la psihoterapeut într-un moment de criză, când nu îşi mai pot găsi răspunsurile singuri. În această situaţie s-a aflat şi Iuliana Stan, 31 de ani, din Bucureşti, care a ales să meargă la psihoterapeut când a simţit că efortul pe care îl făcea era mai mare decât rezultatele pe care le obţinea atât în viaţa personală, cât şi în cea profesională. După şedinţele de psihoterapie, Iuliana spune că a reuşit să înţeleagă cum limitele cu care se confrunta erau doar în imaginaţia ei.

„A fost nevoie să înţelegem care erau aceste limite şi ce le-a declanşat. Uitându-mă înapoi, realizez că a merge la una-două ore de terapie pe săptămână e identic cu a merge la cosmetică sau la stomatolog, adică e igie­nic", spune Iuliana. A recunoaşte că ai nevoie de ajutor specializat este un act de curaj, cu atât mai mult cu cât a merge la psiholog este socotit încă o practică excentrică.

„Când am fost întrebată dacă vreau să povestesc câte ceva din experienţa mea legată de psihoterapie am primit şi întrebarea dacă aş vrea să îmi dau măcar iniţialele numelui şi să fiu fotografiată din spate. Am fost foarte amuzată, pentru că cine va judeca faptul că merg sau am mers la psihoterapie are o problemă mai mare decât am avut eu vreodată. Nu cred că cineva a judecat vreodată un om că are probleme cu dinţii şi merge să şi le trateze la stomatolog", ne-a declarat Iuliana.

Psihoterapeutul oferă suport

Ţinând cont că supărările şi frustrările sunt inevitabile, şedinţele de psihoterapie devin necesare în anumite momente din viaţă. Înainte să mergi la specialist însă este bine să ştii că într-o astfel de relaţie nu vei primi sfaturi. Rolul psihoterapeutului este de suport şi de încurajare, de ghidare către descoperirea cauzei problemelor şi a resurselor care să ducă la rezolvarea lor.

„Orice sfat ar spune ceva despre psihoterapeut şi nu despre tine. Aşa că trebuie să fii pregătit să îţi găseşti răspunsurile singur şi să depui efort pentru asta. Doar lucrând cu încredere şi cu deschidere vei ajunge acolo unde îţi doreşti. Cu cât eşti mai reticent, cu atât rişti să te expui la o experienţă eşuată", afirmă psihologul Lena Rusti.

Diferenţă: Spre deosebire de psiholog, psihiatrul este medic şi tratează bolile psihice.

Amânarea vizitei favorizează depresia

Chiar dacă percepţia asupra psihoterapiei s-a schimbat, vizita la specialist este amânată. De cele mai multe ori, cauzele sunt activităţile sociale şi profesionale care ne suprasolicită.

„Amânarea are loc până când tensiunile dezvoltă simptome care nu mai pot fi controlate la fel de uşor. Apar astfel tulburări psihosomatice, dureri, atacuri de panică şi stări depresive ", spune psihologul Lena Rusti. Specialiştii afirmă că aceste simptome sunt, de fapt, semne ale organismului că e momentul să ne ocupăm şi de propria persoană.

Comparativ cu psihologul, psihoterapeutul urmează o pregătire suplimentară pentru a se specializa în „terapie prin cuvânt".

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite