Cum îţi afectează somnul îmbătrânirea ochilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ochii îmbătrânesc odată cu noi. Ei „absorb" mai puţină lumină şi ne dau peste cap ritmul somn/veghe, atrag atenţia specialiştii americani citaţi de New York Times.

Îngălbenirea treptată a lentilei ochiului (cristalinul) şi îngustarea pupilei, procese naturale care survin odată cu înaintarea în vârstă, ne perturbă ritmul circadian, contribuind la probleme de somn şi nu numai.
Ritmul circadian este reprezentat de procesele fiziologice şi hormonale ciclice care au loc în organism dimineaţa, pregătindu-ne pentru activităţile de peste zi, şi seara, permiţându-i organismului să se odihnească şi să se refacă. Acest „ceas intern" funcţionează la parametri optimi atunci când organismul este expus la lumină suficientă.
Pe măsură ce ochii îmbătrânesc, tot mai puţină lumină ajunge prin cristalin la celulele retinei, care sunt responsabile cu reglarea acestui ritm. Este vorba în special despre lumina albastră, parte a spectrului luminos cu impact puternic asupra celulelor oculare. Aşa se explică de ce persoanele în vârstă sunt mai somnolente în timpul zilei şi au tendinţa de a dormi mai puţin noaptea decât cele mai tinere.

Citeşte şi:
Românii nu merg la medic pentru că nu au bani

Nu purta blugi dacă eşti deprimat!

Cum diferă activitatea oculară

Un studiu publicat recent în „The British Journal od Ophtalmology" a arătat că ochii unui copil de 10 ani au o capacitate de absorbţie a luminii albastre de zece ori mai mare decât cea a unei persoane de 95 de ani.
La vârsta de 45 de ani, ochii absorb doar jumătate din cantitatea de lumină albastră necesară pentru a menţine funcţionarea ritmului circadian în parametri optimi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite