Cum se administrează antiastmaticele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indispensabile dacă suferi de astm, aceste medicamente nu au efecte nedorite atâta vreme cât sunt administrate corect.

Bronhodilatatoarele şi antiinflamatoarele sunt medicamente ­care joacă un rol esenţial în controlul astmului, contribuind la prevenirea crizelor şi ajutând persoana afectată să ducă o viaţă activă şi normală. Astfel, bronhodilatatoarele relaxează musculatura căilor respiratorii şi atenuează simptomele bolii. Însă ţine cont de faptul că medicamentele antiastmatice trebuie prescrise în funcţie de simptomele cu care te confrunţi.

De aceea, este indicat să consulţi întotdeauna medicul înainte de a începe tratamentul. Astfel, dacă simptomele apar mai rar de una-două ori pe săptămână, este suficientă administrarea, la nevoie, a unui singur bronhodilatator, doza trebuind adaptată în funcţie de evoluţia bolii. Pe de altă parte, dacă apar episoade prelungite de astm sau dacă sunt mai frecvente, este nevoie ca tratamentul să includă şi un medicament antiinflamator. Acestea trebuie administrate zilnic şi, în cazul în care eşti alergic, medicul îţi poate recomanda şi un antialergic.

Folosirea corectă a ­inhalatoarelor, esenţială

Bronhodilatatoarele se administrează de obicei prin inhalare, iar folosirea corectă a inhalatoarelor este esenţială pentru ca tratamentul să dea rezultate bune. Astfel, aceste dispozitive favorizează pătrunderea medicaţiei direct în plămâni, atenuând aproape instantaneu simptomele. Există o varietate de inhalatoare, dar, în general, se folosesc cele cu dozimetru şi cele cu pudră uscată.

Pentru a folosi inhalatorul cu dozimetru trebuie să împingi în jos rezervorul şi să inhalezi medicamentul printr-un tub numit pulverizator. Practic, medicamentul trebuie pulverizat în aerul pe ­care-l inspiri şi să tragi uşor în piept amestecul respectiv. În cazul unui inhalator cu pudră uscată, trebuie să-ţi pui buzele pe porţiunea special concepută pentru acest lucru şi să inhalezi rapid medicamentul. Nu trebuie să foloseşti pulverizatori în cazul inhalatorului cu pudră uscată.

Specialistul nostru
Dr. Camelia Berghea
medic primar alergologie-imunologie clinică

Dincolo de diagnosticul corect de astm şi de stabilirea tratamentului potrivit, nu este deloc lipsită de importanţă instrui­rea pacientului în scopul recunoaşterii semnelor de agravare a astmului, utilizării corecte a medicaţiei de urgenţă şi controlului pe termen lung al bolii.

Astfel, este esenţial ca persoana cu astm să ştie exact care sunt medicamentele ce pot fi folosite în caz de urgenţă, atunci când nu poate respira bine, care sunt ­cele care ţin boala sub control şi să cunoască tehnicile de administrare corectă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite