Culoarea urinei depinde de ce mâncăm şi ce bem. Ce spune despre starea noastră de sănătate şi când ar trebui să începem să ne facem griji

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atât fructele, cât şi legumele ne asigură o parte importantă din apa zilnică de care avem nevoie
Atât fructele, cât şi legumele ne asigură o parte importantă din apa zilnică de care avem nevoie

Cei mai mulţi medici ne îndeamnă să bem doi litri de apă pe zi, mai ales vara, întrucât hidratarea este importantă pentru sănătatea noastră. Vestea bună este că putem asigura 20% din nevoia de apă a organismului mâncând fructe şi legume.

Specialiştii consultaţi de CNN au întocmit un top al fructelor şi legumelor care conţin peste 90% apă. Astfel, clasamentul arată după cum urmează:

Castravete -  96,7%

Salată - 95,6%

Ţelină -95,4%

Ridichi -  95,3%

Pătlăgele roşii – 94,5%,

Ardei gras – 93,5%

Conopidă – 92,1%

Pepene roşu – 91,5% 

Spanac – 91,4%

Căpşune -  91%

Broccoli – 90,7%

Grapefruit – 90,5%

Morcovi – 90,4%

Pepene galben – 90,2%

Nu mulţi suntem obişnuiţi să privim în vasul de toaletă pentru a vedea cât suntem de sănătoşi. Culoarea urinei arată însă dacă şi câtă apă bem, precum şi ce alimente consumăm. În anumite situaţii, când urina capătă culori bizare, chiar ar trebui să ne facem probleme şi să mergem de urgenţă la medic.

Urina limpede

Hidratare, hidratare, dar dacă urina arată precum apa e semn că lichidele consumate sunt în cantitate prea mare, este de părere medicul Jane Miller, profesor urolog la Universitatea din Washington.  Nu sunt date care să indice necesitatea de a depăşi cei doi litri pe zi, plus că nimeni nu vrea să-şi petreacă jumătate din zi la toaletă, mai spune urologul.

Urina gălbuie

Este exact cum trebuie. Probabil că sunteţi suficient de hidratat.

Urina galben-aprins

Dacă urina dvs străluceşte ca neonul  de vină este vitamina B, mai spune Miller. Riboflavina (B2) este un fluorescent natural . Nu trebuie să vă faceţi griji. Corpul dvs elimină cantitatea de riboflavină de care nu are nevoie şi care poate proveni, de exemplu, dintr-un supliment alimentar, consumul mai mare de ouă şi carne.

Urina galben-maronie

Dacă culoarea aduce cu aceea a sucului de mere oxidat nu e neapărat semn că sunteţi puternic deshidratat, ci poate fi urmarea faptului că urina s-a concentrat puternic în rinichiul dvs.care a stocat-o astfel încât să prevină o deshidratare excesivă. Dacă urina este sistematic de această culoare ar fi bine să începeţi totuşi să vă hidrataţi mai bine.

Urina maronie

Poate fi semnul prezenţei mioglobinei, o proteină care se găseşte, de regulă,  în muşchi. Poate fi semnul că fibrele musculare mor. Fără un consult medical de urgenţă puteţi ajunge la leziuni renale.

Urina portocalie sau verde-albăstruie

Urina se poate colora în verde-albăstrui sau portocaliu dacă urmaţi un tratament împotriva unei infecţii ale cărilor urinare cu medicamente şi analgezice care au aceste efecte secundare. La terminarea tratamentului, în mod normal urina nu ar mai trebui să se coloreze. Dacă sunteţi îngrijorat, atunci e bine să cunsultaţi un medic.

Urina roz sau roşie

O nuanţă de roşu aprins poate indica câteva lucruri. În primul rând, că sunteţi un mare consumator de sfeclă. În cantităţi mari, pigmenţii din sfeclă pot da această culoare urinei. Dacă nu vă place sfecla, atunci e bine să cereţi medicului efectuarea unui test de urină pentru că poate fi semnul unor sângerări. Urina cu sânge poate indica o infecţie a tractului urinar sau semnul existenţei pietrelor la rinichi. Acestea din urmă sunt însoţite de durere şi disconfort. Prezenţa sângelui în urină poate indica şi o boală canceroasă chiar dacă nu avem dureri în timpul micţiunii. „Este cea mai gravă situaţie. În acest caz, ar trebui să mergem la medic. Unele tipuri de cancer sângerează intermitent“, a conchis Miller.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite