Cui se recomandă spirometria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Testul care măsoară capacitatea pulmonară ar trebui efectuat de rutină, mai ales dacă eşti fumător sau dacă lucrezi într-un mediu cu noxe. Cu ajutorul lui, poţi depista din timp o boală pulmonară. 

Spirometria este o investigaţie nedureroasă, ieftină şi care durează puţin. Ea poate fi realizată la orice vârstă pentru verificarea sănătăţii plămânilor, însă are câteva indicaţii precise. Bărbaţii şi femeile care au peste 40 de ani şi fumează ori se expun la diverse noxe profesionale, adică cei care au un risc crescut de boli pulmonare, ar trebui să efectueze această investigaţie o dată la şase luni sau măcar o dată pe an.

Copiii, doar după şase ani

La adulţi, ea este utilă pentru depistarea şi pentru monitorizarea astmului bronşic, bronşitei cronice, emfizemului pulmonar şi fibrozei pulmonare. În cazul copiilor, spirometria este indicată când există suspiciune de astm, de bronşiolite, de diferite alergii respiratorii sau de mucoviscidoză (boală genetică ce se caracterizează printr-o vâscozitate anormală a mucoaselor). Copiii nu pot face această investigaţie mai devreme de vârsta de şase ani, când pot să colaboreze cu medicul.

Cum se efectuează

Pentru această analiză se foloseşte un aparat numit spirometru, ce măsoară cantitatea de aer ­care poate intra şi ieşi din plămâni. Spirometrul este alcătuit dintr‑un dispozitiv care contorizează fluxul şi volumul de aer inspirat şi expirat, un computer care înregistrează datele şi le reprezintă grafic şi o piesă de unică folosinţă în care pacientul trebuie să sufle. Parametrii respiratori înregistraţi sunt apoi analizaţi de medic.

Este un test ieftin

Cu trimitere de la medicul de familie, spirometria este gratuită, însă numărul aparatelor cu care se face această investigaţie este foarte redus în spitalele publice. Dacă optezi pentru o clinică privată, costul unei spirometrii variază între 20 şi 50 de lei, din care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate decontează 6 lei.  O analiză pe înţelesul tuturor

Specialistul nostru

Prof. dr. Florin Mihălţan
Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie

Spirometria ar trebui să devină o analiză de rutină. Ea este o investigaţie cu costuri reduse şi ar fi ideal să poată fi efectuată în cabinetele tuturor medicilor de familie. Din nefericire însă, accesul este îngrădit de dotare. În prezent, există mult mai puţine spirometre decât electrocardiografe în România.  De aceea, Societatea Română de Pneumologie a încercat să faciliteze accesul la această investigaţie fie prin campanii de screening, fie printr-o politică a uşilor deschise, cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului sau a BPOC-ului.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite