Cu trupul distrus, dar cu intelectul intact. Semnele bolii neurodegenerative de care suferea fizicianul Stephen Hawking

Cu trupul distrus, dar cu intelectul intact. Semnele bolii neurodegenerative de care suferea fizicianul Stephen Hawking

Fizicianul Stephen Hawking a murit astăzi, la vârsta de 76 de ani

Scleroza laterală amiotrofică este o afecţiune neurodegenerativă progresivă în urma căreia creierul nu mai poate controla ţesuturile. Cauzele bolii sunt necunoscute, cei mai mulţi pacienţi diagnosticaţi având o speranţă de viaţă de 3 ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Diagnosticat cu scleroză lateral amiotrofică – cea mai frecventă afecţiune de neuron motor - , la vârsta de 22 de ani, în 1964, Stephen Hawking ar fi trebui să moară, conform previziunilor medicilor, 3 ani mai târziu. Fizicianul a sfidat însă orice prognostic medical.

Boala neurodegenativă de care suferea Hawking are simptome precum crampe, slăbiciune musculară, şi atrofie musculară la nivelul mâinilor şi a picioarelor. Urmează la scurt timp, spasticitate, neîndemânare, rigiditate motorie, pierdere în greutate, oboseală şi dificultate de a controla expresia facială şi mişcările limbii.

Alte simptome sunt răguşeala, disfagia, dificultăţile de articulare a cuvintelor şi tendinţa de a se îneca cu lichide. Mai târziu în evoluţia bolii pot apărea crize de râs sau de plans excesiv, neadecvat, involuntar şi incontrolabil.

Decesul intervine de cele mai multe ori ca urmare a imposibilităţii de a mai respira.50% din pacienţi mor în primii 3 ani de la diagnostic, 20% supravieţuiesc 5 ani şi 10%, 10 ani. Supravieţuirea mai mult de 30 de ani este rară. Cauza acestei afecţiuni este necunoscută, 1-2 oameni din 100.000 dezvoltând boala în fiecare an.Nu există tratament care să vindece.  

Fizicianul a trăit aproape toată viaţa ţintuit în scaunul cu rotile, neputând să-şi mişte membrele şi reuşind să vorbească cu ajutorul unui sintetizator de voce.

De regulă, boala debutează a vârsta mijlocie, însă, în cazul fizicianului, diagnosticul a fost pus încă din tinereţe. El a reuşit să supravieţuiască bolii peste 50 de ani, cu intelectul intact, reuşind să-şi construiască o carieră fenomenală în domeniul astrofizicii în scopul „înţelegerii complete a universului, de ce este cum este şi de ce există“. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: