Cu pielea sub lupă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Barieră între mediul intern şi cel extern, pielea este supusă zilnic acţiunii a numeroşi factori nocivi. Fiind expusă în permanenţă, este important să ştii să o îngrijeşti corect şi să eviţi agresorii care duc la instalarea celor mai comune afecţiuni cutanate.

Preocuparea pentru sănătatea pielii este explicabilă dacă ţinem seama că ea reprezintă cea mai vizibilă parte a corpului. Pielea, cel mai mare organ, asigură protecţie organelor interne împotriva factorilor externi.

Ea este „populată” cu bacterii care se hrănesc cu sebum şi cu celule moarte. Însă unii germeni de la suprafaţa pielii pot produce leziuni cutanate. Din fericire, regulile simple de igienă pot preveni cele mai multe afecţiuni cutanate.

Totuşi, acestea nu sunt suficiente atunci când cauzele afecţiunilor dermatologice sunt de natură hormonală, infecţioasă, metabolică sau chimică. Factorul ereditar joacă şi el un rol important în multe boli de piele, cum este şi cazul psoriazisului.

De ce ni se face „pielea de găină”?

Pielea are propriile mecanisme de apărare împotriva radiaţiilor ultraviolete, dar şi de sintetizare a vitaminei D în prezenţa acestor raze. De asemenea, reglează echilibrul fluidelor corpului (elimină apa şi sarea prin transpiraţie) şi are proprietatea de a limita pierderile de căldură sau de a ceda căldură, în funcţie de necesităţile corpului şi de factorii de mediu.

Atunci când este cald, transpirăm, iar când ne expunem la frig, apar pe piele mici protuberanţe, ceea ce numim „piele de găină”. Reacţia apare în contextul necesităţii de conservare a căldurii, atunci când hipotalamusul, cel ce reglează temperatura corpului, determină comenzi de vasodilataţie şi de vasoconstricţie, urmate de frisoane.

Pielea este şi un organ senzorial complex, reacţionând nu numai la anumiţi factori din mediul exterior, ci şi la trăirile emotive: de exemplu, ne înroşim la faţă de ruşine sau, dimpotrivă, ne piere sângele din obraji când ne speriem.

Pielea are şi o reţea de vase foarte bogată, care se află în dermă şi în hipodermă, epiderma fiind lipsită de vascularizare.

Melanina, responsabilă de culoarea pielii

image

Albă, roşie, neagră... Orice culoare ar avea pielea, responsabilă este melanina, substanţă pigmentară aflată la nivelul epidermei, ce ne protejează de efectele nocive ale soarelui.

La persoanele care au o nuanţă mai închisă a pielii şi la cele de culoare, melanina se produce în cantităţi mai mari, ceea ce înseamnă că sunt mai protejate de razele ultraviolete. În cazul albinismului, o anomalie congenitală, acest pigment lipseşte în totalitate sau parţial, persoanele afectate fiind foarte sensibile la soare.

Când melanocitele încetează să mai producă melanină, apare vitiligo, afecţiune caracterizată prin apariţia unor pete albe, iar când distribuţia melaninei nu este uniformă, apar unele pete pigmentare, denumite pistrui.

Stiai că...

...pielea unui adult poate avea o suprafaţă de 1,5 – 2 m pătraţi?

Pielea cere îngrijire din prima zi

Preocuparea pentru îngrijirea corectă a pielii ar trebui să fie prezentă chiar din primele zile de viaţă. Pentru că este delicată, pielea bebeluşului necesită o îngrijire specială.

Mai ales în primul an de viaţă, sunt frecvente afecţiuni de genul dermatitei de scutec (sau eritem fesier). Această neplăcere poate apărea din cauza îngrijirii incorecte şi neschimbării la timp a scutecelor, ceea ce determină apariţia unor iritaţii.

În tratarea tratarea lor, nu este indicată folosirea pudrei de talc, pentru a evita o eventuală pneumonie prin aspiraţie. Conform medicilor, cea mai potrivită este crema pe bază de oxid de zinc, asociată, în cazul unei suprainfectări, cu unguente cu antibiotic, cu antifungice şi cu antiinflamatorii.

Aluniţele sunt formaţiuni benigne. Ele pot evolua spre malignitate, de aceea orice modificare necesită consult medical.

Apa termală tratează eczema

image

Eczemele, cele mai frecvente afecţiuni dermatologice, pot fi tratate cu succes cu ajutorul apei termale sau cu produse care o au la bază. Acest lucru se datorează bacteriei Vitreoscilla filiformis, prezentă în apele termale sulfuroase, care înlătură senzaţia de mâncărime şi care conferă pielii un aspect sănătos.

Apa termală poate fi folosită cu succes în dermatita atopică (boală inflamatorie a pielii, caracterizată prin roşeaţă şi prin mâncărime) atât a copilului, cât şi a adultului, precum şi în psoriazis, prurit, arsuri şi în cicatrici, dar şi în îngrijirea zilnică a tenului.

Vitamine bune pentru tegument

image

Vitamina A din lapte şi din morcovi menţine supleţea pielii, carenţa ei putând duce la scăderea rezistenţei ţesutului cutanat, la uscare şi la descuamare, precum şi la apariţia unor papule cornoase.

De asemenea, lipsa de strălucire a părului şi striaţiile longitudinale de pe unghii pot trăda un deficit de vitamina A. La rândul ei, vitamina E din verdeţuri protejează împotriva efectelor nocive ale soarelui, ajutând şi în procesul de cicatrizare, iar vitamina C din citrice este implicată în producerea colagenului.

De asemenea, zincul este de ajutor în tratarea acneei, iar seleniul are acţiune antioxidantă, întârziind procesul de îmbătrânire.

Structura pielii

image

(1)

Epiderma, stratul exterior, are o grosime variabilă (0,04 mm – 1,5 mm) şi conţine keratinocite (care produc keratină), melanocite (care produc melanină) şi celule Langerhans.
(2) Derma este alcătuită din fibre de colagen, de elastină şi de reticulină. Degradarea colagenului se produce pe măsura înaintării în vârstă.
(3) Hipoderma este cel mai profund strat al pielii. La nivelul ei, predomină celulele adipoase.Unghiile, firele de păr şi glandele sudoripare şi cele sebacee sunt anexele pielii.

Specialistul nostru

image

Prof. dr. Anca Zbranca


medic specialist dermatolog Clinica Roderma, Iaşi

Deoarece multe dintre bolile pielii sunt urmarea deficitului de igienă şi utilizării excesive şi neadecvate a cosmeticelor, important este ca lumea să ştie că, în timpul duşului zilnic, nu este neapărat necesar să se folosească săpun.

Chiar şi un duş simplu curăţă praful de pe piele, iar dacă doresc să folosească zilnic săpun,  să se orienteze către unul gras sau pentru bebeluşi.

După baie sau după duş să se folosească lapte de corp, pentru a rebalansa grăsimea naturală a pielii, mai ales în situaţiile în care pielea este uscată şi „strânge”, părând că este insuficient de elastică.

Sănătatea se citeşte pe piele

Aspectul pielii este un indicator pentru diverse afecţiuni. Astfel, cel mai mare organ al corpului este „locul” de manifestare a alergiilor, a unor infecţii virale (de tipul rujeolei şi rubeolei), a anumitor boli transmisibile sexual (vegetaţiile veneriene) şi a unor infecţii cu bacterii sau cu ciuperci.

Culoarea pielii poate semnala prezenţa unor boli ale organelor interne: nuanţa gălbuie poate indica existenţa unor afecţiuni ale ficatului, aspectul albicios poate trăda o anemie, iar roşeaţa poate fi semnul unei suferinţe cardiace. O piele cenuşie este un posibil indiciu de hipotiroidie, precum şi de carenţe nutriţionale. Află mai multe despre cele mai comune afecţiuni ale pielii.

Micoza piciorului, mai frecventă vara

Căldura şi umiditatea ridicată creează un teren propice pentru dezvoltarea ciupercilor care cauzează micoza piciorului. Aceasta se manifestă printr-o erupţie roşie, prezentă mai ales între cel de-al patrulea şi al cincilea deget, atingând uneori şi talpa piciorului.

Afecţiunea se poate transmite prin contact direct sau indirect (prin intermediul prosoapelor, podelelor) şi este întâlnită mai ales la persoanele cu o igienă precară, la cele care poartă des încălţăminte închisă şi la cele care frecventează saune şi ştranduri. Tratamentul micozei piciorului constă în aplicarea unor produse antifungice.

Mecanism

O emoţie puternică poate provoca un puseu de psoriazis.

Psoriazisul favorizează diabetul

image

O piele care devine din ce în ce mai deschisă la culoare poate indica o anemie



Femeile cu psoriazis prezintă un risc mai ridicat de diabet şi de hipertensiune, anunţă cercetătorii de la Şcoala de Medicină Harvard. Astfel, conform studiului, femeile cu această boală sunt cu 63 la sută mai expuse riscului de a face diabet şi cu 17 la sută celui de hipertensiune.

Psoriazisul este o boală inflamatorie a pielii, manifestată prin apariţia unor pete de culoare roz închis, acoperite cu scuame albe. Afecţiunea nu este contagioasă, însă se poate transmite genetic.

Boala este incurabilă, dar tratamentele medicale pot duce la ameliorarea sau la dispariţia temporară a leziunilor de la nivelul pielii. Psoriazisul afectează până la 3 la sută din populaţia mondială.

Urticaria, cauzată şi de aspirină

Expunerea la frig sau la căldură, unele alimente (ouă, nuci) sau medicamente, precum aspirina, pot determina apariţia urticariei, o reacţie de hipersensibilitate, caracterizată prin erupţie cutanată roşiatică, de forma unor băşicuţe, însoţite de mâncărime. În multe situaţii însă, cauza bolii este necunoscută.

Urticaria necesită supraveghere medicală, pentru că unele forme ale bolii au consecinţe grave, precum tumefierea laringelui şi  îngreunarea capacităţii de a respira. De obicei, urticaria se tratează cu antihistaminice.

Verucile sunt produse de virusuri din familia Papiloma. Dintre acestea, verucile vulgare (negii) sunt cele mai frecvente.

Celulele din piele se regenerează încontinuu. Astfel, epiderma se schimbă o dată la 28 de zile.

Laserul reface ţesutul cutanat

Cicatricile lăsate de acnee, de vărsat de vânt, melasma (afecţiune dermatologică caracterizată printr-o pigmentare neregulată) şi vergeturile sunt câteva dintre problemele de piele care pot fi tratate cu ajutorul laserului Fraxel, disponibil şi în România.

Cu ajutorul acestuia, se stimulează procesul fiziologic de regenerare a pielii, prin formarea de noi celule, care pot repara ţesutul cutanat deteriorat.

Specialistul nostru

image

Livia Nena


biolog nutriţionist Bio Nutriliv

Pentru sănătatea pielii, alimentaţia este foarte importantă. O alimentaţie defectuoasă, care implică o digestie greoaie, încărcată cu grăsimi saturate (de origine animală), hiperproteică (multe proteine animale), hipersodică (abuz de sare) şi hiperglucidică (cantitate exagerată de făinoase şi de dulciuri), duc la încărcarea sângelui cu toxine şi la îngreunarea funcţionării ficatului şi rinichilor.

Totul se va răsfrânge asupra sănătăţii pielii. O alimentaţie acidă (bogată în carne şi în zaharoase) duce la o creştere a acidităţii sângelui, fapt ce are drept consecinţă deshidratarea pielii, lipsa elasticităţii şi a strălucirii acesteia.

Dimpotrivă, o alimentaţie bogată în vitamine, minerale şi în enzime (multe legume, fructe şi cereale integrale) duce la o îmbunătăţire a calităţii sângelui. Trebuie reţinut faptul că pielea este oglinda organismului din punctul de vedere al purităţii acestuia.

Adevărat şi fals despre bolile pielii

Solarul poate ajuta la tratarea psoriazisului.

ADEVĂRAT. Bronzarea la solar, realizată numai în scop terapeutic şi sub control medical, poate ameliora unele afecţiuni ale pielii, printre care psoriazisul, vitiligo şi eczemele.

Acneea este cauzată de alimentaţie.

FALS. Acneea este cauzată de hipersecreţia glandelor sebacee, fiind favorizată de un dezechilibru hormonal. Unele medicamente, stresul şi folosirea unor creme nepotrivite cu tipul de ten pot agrava acneea.

Virusul herpetic rămâne toată viaţa în organism.

ADEVĂRAT. Există două tipuri de virus Herpes Simplex: de tipul 1, responsabil pentru herpesul labial, şi cel de tip 2, care cauzează herpesul genital, însă ambele tipuri de virus pot provoca erupţii atât în zona bucală, cât şi în zona genitală. Virusul herpetic poate fi activat de stres şi de imunitatea scăzută.

Opţiuni terapeutice

image

Împachetările cu nămol favorizează activitatea enzimatică a pielii, echilibrează secreţia sudorală şi seboreică şi îmbogăţesc pielea cu substanţe minerale şi nutritive.

Baia de abur şi sauna au efecte regenerative şi de detoxifiere, iar masajul activează circulaţia sanguină în ţesuturile subcutanate.


Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite