Cremele de protecţie solară ar putea intra pe lista medicamentelor compensate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea Română de Dermatologie a demarat ieri o campanie de informare pentru a marca cea de-a şaptea ediţie a Zilei Europene a Melanomului, având ca obiective principale depistarea şi prevenirea cancerelor cutanate.

Societatea Română de Dermatologie (SRD) va înainta o cerere Parlamentului României şi Ministerului Sănătăţii privind modificarea Legii Medicamentului. Modificarea se referă la includerea cremelor de protecţie solară pe Lista Medicamentelor Compensate.

Iniţiativa face parte dintr-o campanie mai amplă, începută ieri şi care se va finaliza pe 30 mai, de Ziua Europeană a Melanomului. În această zi vor avea loc consultaţii gratuite, pe bază de programare, oferite de 300 de dermatologi din toată ţara. Programările se vor face în perioada 7-10 mai, sunând la numărul de telefon gratuit 0 800 811 101, în intervalul orar 08-20.

40.000 de persoane mor anual la nivel mondial din cauza melanomului malign, una dintre cele mai agresive tumori maligne la om. Expunerea neprotejată la radiaţiile ultraviolete de tip UVA şi UVB este principala vinovată de apariţia acestei boli. Se poate dezvolta oriunde pe piele, dar în 30-50% din cazuri pe o aluniţă preexistentă.

FPS 25-30 pentru cremele de protecţie solară

Începând chiar din aceste zile, persoanele care au pielea deschisă la culoare, care se ard uşor sau care sunt sensibile la razele ultraviolete (o alergie ce provoacă mâncărimi pe zonele expuse şi apariţia unor mici umflături similare ciupiturilor de ţânţari) ar trebui să înceapă să folosească creme cu factor de protecţie solară (FPS) de 25-30. Pentru expuneri mai îndelungate, persoanele cu pielea sensibilă au nevoie chiar de FPS 50.

Precauţii trebuie să-şi ia şi cei care au multe aluniţe. „Toate aceste persoane trebuie să-şi aplice cremele chiar dacă ies doar 30 de minute la piaţă sau dacă merg la serviciu", recomandă prof. Dr. Călin Giurcăneanu, preşedintele SRD.

Citeşte şi: Sfaturi ca să ai o minivacanţă fără probleme

UVA şi UVB, ambele periculoase

O cremă de factor de protecţie solară trebuie să menţioneze pe etichetă faptul că protejează şi împotriva radiaţiilor de tip UVA.

Radiaţiile de tip UVB sunt vinovate de arsurile solare, iar UVA de riduri, pentru că afectează fibrele de colagen şi de elastină. Ambele tipuri de radiaţii pot duce la pătarea pielii şi la apariţia unor „desene" vasculare. Cel mai grav însă, pot duce la cancer cutanat, pentru că lezează lanţurile ADN celulare. În plus, radiaţiile UVA străbat norii şi sticla, aşa că atenţia la drumurile lungi cu maşina!

Cine are cel mai mare risc de a face melanom?

Persoanele care prezintă arsuri solare după expuneri de scurtă durată, cele cu multe aluniţe şi pistrui, precum şi cele care au un istoric de arsuri solare în copilărie şi adolescenţă au un risc mai mare de a face melanom.

Includerea cremelor cu FPS pe lista compensatelor ar permite folosirea lor în rândul unor grupuri mai mari de persoane, care se expun prin natura profesiei la radiaţiile ultraviolete.

Românul care a descoperit celulele-cheie pentru repararea inimii, premiat internaţional

Când trebuie să te îngrijoreze aspectul unei aluniţe?

Starea aluniţelor se urmăreşte în funcţie de cinci criterii, abreviate ABCDE. Astfel, o aluniţă atipică sau suspectă prezintă una sau mai multe dintre următoarele caracteristici:

- este asimetrică,
- are marginea (bordura) neregulată,
- este colorată neuniform (cu roşu, negru sau albastru),
- are un diametru mai mare de 6 mm,
- are evoluţie recentă suspectă, constând în modificarea caracteristicilor, în apariţia senzaţiei de mâncărime, a sângerării sau a inflamaţiei.

Toate aceste leziuni atipice, precum şi cele traumatizate sau situate în zone expuse frecării cu hainele, cu breteaua sutienului, de exemplu, trebuie investigate de medicul dermatolog", atrage atenţia prof. dr. George-Sorin Ţiplica, director executiv al SRD.

Citeşte şi:
Care vaccinuri sunt cu adevărat necesare
Cum ne putem detoxifia cu ajutorul dietei

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite