Cremele de plajă pot cauza probleme ginecologice

Cremele de plajă pot cauza probleme ginecologice

Nu toate loţiunile de plajă conţin substanţa considerată periculoasă de cercetători

Un filtru UV care se găseşte în compoziţia unora dintre cremele pentru protecţie solară ar putea creşte riscul de endometrioză, o boală care provoacă femeilor infertilitate. Află sub ce denumire găseşti ingredientul periculos pe etichetă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Substanţa care a fost asociată cu un risc mai mare de endometrioză se numeşte benzofenonă şi are rolul de a proteja pielea de razele ultraviolete. Ea se găseşte nu doar în loţiunile pentru plajă, ci şi în unele creme de zi care au protecţie UV. Există mai multe tipuri de benzofenonă, iar cel mai nociv ar fi benzofenona-3, prescurtată uneori pe ambalajele cosmeticelor BP-3.

Pentru studiul lor, cercetătorii de la Departamentul de Sănătate al Statului New York au efectuat un examen de urină unui număr de 625 de femei. Cele care au fost diagnosticate cu endometrioză aveau un nivel mai mare de benzofenonă în urină.

Medicii dermatologi sunt de părere însă că oamenii nu ar trebui să renunţe la protecţia solară din acest motiv, pentru că ea reprezintă principala modalitate de a preveni cancerul de piele.

Influenţează nivelul hormonilor feminini

Legătura pe care specialiştii americani au făcut-o între această substanţă şi boala ginecologică este deocamdată doar statistică. Ei au găsit totuşi o posibilă explicaţie medicală: benzofenona mimează efectele hormonilor feminini estrogeni, iar unul dintre mecanismele de apariţie a endometriozei este hormonal. Mai exact, excesul de estrogeni ar fi asociat cu dezvoltarea bolii.

„Acesta este un motiv de îngrijorare. Vom realiza mai multe studii şi vom urmări efectele mai multor produse cosmetice şi de îngrijire care conţin acest ingredient, pentru a vedea la ce cantităţi sunt expuşi oamenii zilnic", a declarat cercetătorul Kurunthachalam Kannan, coautor al studiului.

Este o boală „tăcută"

Endometrioza este o afceţiune ginecologică care apare atunci când endometrul, ţesutul care căptuşeşte uterul, migrează în interiorul abdomenului, pe ovare ori la nivelul vezicii urinare. Statisticile estimează că în jur de 15% din femeile aflate la vârste fertile au endometrioză. De multe ori, boala nu are niciun fel de simptome, dar există cazuri când provoacă dureri abdominale foarte puternice în timpul menstruaţiei şi/sau în timpul actului sexual.

Citeşte şi:
Cât de bune sunt suplimentele cu vitamine pentru copii

Fă-ţi testul HIV măcar o dată pe an!

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările