„Cremele nu fac să dispară boala hemoroidală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boala hemoroidală afectează atât femeile, cât şi bărbaţii
Boala hemoroidală afectează atât femeile, cât şi bărbaţii

Hemoroizii apar mai ales din cauza sedentarismului şi a unei alimentaţii sărace în fibre. Ca şi în cazul altor afecţiuni, şi atunci când suferim de hemoroizi, ajungem târziu la medic şi asta pentru că ne este ruşine să ne lăsăm investigaţi medical într-o zonă considerată tabu. Netratată, însă, bola hemoroidală nu trece de la sine, atrag atenţia medicii specialişti. Iar tratament nu înseamnă doar aplicarea unei creme procurate din farmacie.

Simplu spus, boala hemoroidală este o dilataţie a unor vase care există în mod normal la nivelul anusului şi al canalului anal, explică dr. Ana-Laura Manda, medic specialist în chirurgie generală. „Vasele există, nu sunt patologice, se numesc hemoroidale, dar, în momentul în care se dilată excesiv, se transformă în boală hemoroidală. Aceasta produce simptome şi disconfort local.“ Nu există o cauză precisă, exactă şi bine definită pentru care apare această afecţiune, ci mai multe.

Printre acestea se numără constipaţia, diareea, sarcina, naşterea, sedentarismul, ridicatul greutăţilor, bolile inflamatorii intestinale, dar şi moştenirea genetică, detaliază dr. Adelina Popescu, medic specialist gastroenterolog la Clinica DigestMed. Potrivit medicului Popescu, există două feluri de hemoroizi: interni şi externi. „Cei interni sunt acoperiţi de un strat denumit mucoasă, care nu prezintă sensibilitate la atingere, durere sau temperatură, în timp ce hemoroizii externi sunt acoperiţi de piele, având un grad înalt de sensibilitate.

Manifestări şi tratament diferite

Cele două tipuri de hemoroizi au manifestări şi modalităţi de tratament diferite, adaugă medicul specialist gastroenterolog. „Hemoroizii interni se manifestă cel mai frecvent prin sângerare rectală nedureroasă, prolapsul ţesutului hemoroidal anal, mâncărime, usturime sau durere anală. Sângerarea rectală hemoroidală, denumită în termeni medicali şi rectoragie, apare la sfârşitul defecaţiei, pe hârtie sau în picătură în vasul de toaletă sau pe suprafaţa bolului fecal.“

Medicul specialist mai spune că este important de ştiut cum apar aceste rectoragii şi în ce cantitate, pentru că aceste informaţii pot face diferenţa între o sângerare hemoroidală şi cea prezentă în cancerul colorectal, de exemplu, în rectocolita ulcerohemoragică sau în alte afecţiuni ale colonului.

„Hemoroizii externi sunt vase hemoroidale externe dilatate şi inflamate. Apar spontan ca o umflătură albăstruie dureroasă în exteriorul anusului, însoţită de o senzaţie de presiune locală şi disconfort. Se pot asocia cu tromboza, adică apariţia unui cheag de sânge în interiorul hemoroidului, care poate creşte presiunea în vas şi îl poate rupe“, mai spune dr. Popescu. Severitatea bolii constă în dimensiunea dilataţiilor venoase.

„Oamenii se feresc să meargă la medic“

Este uşor de intuit de ce oamenii se feresc să meargă la medic pentru o astfel de afecţiune. „Oamenii se feresc în primul rând să meargă la medic şi, în al doilea rând, se feresc de medicii care trebuie să-i consulte în zonele intime. Este o problemă de educaţie. Suntem obişnuiţi de mici că acea zonă e una tabu şi atunci, percepem inclusiv problemele de sănătate ca fiind tabu“, este de părere dr. Ana-Laura Manda, medic specialist în chirurgie generală.

În aceste condiţii, mai puţin de jumătate din numărul de pacienţi ajung la specialist la primul episod de boală hemoroidală. Ce înseamnă primul episod? „Boala poate să fie silenţioasă şi fără niciun fel de simptom şi poate evolua în episoade. Un interval de timp de la două săptămâni la o lună, un an. Poate mai mulţi.
Un episod înseamnă simptome. Adică durere, mâncărime, sângerare, umflături, tumefacţii, disconfort la defecaţie“, explică dr. Manda.

Ceea ce sperie întotdeauna pacientul şi îl determină să vină la medic este sângerarea. Diagosticul se pune în urma descrierii simtomelor pacientului, dar şi prin examinare clinică. Fără acest examen clinic, simptomele descrise de pacient nu pot fi interpretate corect. „Simptomele de la nivelul canalului anal pot fi comune mai multor patologii. Durerea, de pildă, poate fi comună hemoroizilor, fisurilor anale sau unui abces de la nivelul zonei respective. Sângerarea, la fel. Poate fi şi semnul unei tumori situate mai sus, pe canal“, detaliază dr. Manda.

Tuşeul rectal este important în evaluarea rectoragiilor prin obiectivarea sau nu a sângelui în rect şi prin palparea intrarectală a eventualelor formaţiuni intrarectale, adaugă dr. Popescu. „În situaţia sângerărilor anale repetitive şi în cantitate semnificativă, este necesară efectuarea analizelor de sânge uzuale, care pot releva sau nu apariţia anemiei şi a altor modificări biologice“, adaugă medicul specialist gastroenterolog.

Se recomandă în plus şi investigaţii imagistice precum anuscopia şi colonoscopia pentru a decela patologia asociată. „ Anuscopia se face cu ajutorul unui gel anestezic, ceea ce nu combate complet senzaţia, dar durerea este aproape inexistentă. Nu este un examen confortabil, într-adevăr, dar se face cu blândeţe, cu răbdare, fiind o zonă foarte sensibilă, bine inervată“, explică dr. Manda.

hemoroizi Shutterstock

„Tratamentul corect se face prin extirparea dilataţiilor“

Tratamentul bolii hemoroidale presupune, în primul rând, schimbarea stilului de viaţă şi a regimului alimentar, pe lângă tratamentele topice, minim invazive sau chirurgicale. Primul pas este evitarea constipaţiei. „Scaunele de consistenţă crescută pot conduce la sângerare şi apariţia fisurii anale. O dietă cu conţinut crescut de fibre de origine vegetală – legume şi fructe – şi hidratare importantă poate înmuia scaunul. De asemenea, evitarea consumului crescut de carne poate preveni apariţia constipaţiei. Există diferite suplimente de fibre – psyllium, metilceluloză – şi laxative care pot rezolva problema scaunelor de consistenţă crescută“, explică dr. Adelina Popescu.

Medicul specialist gastroenterolog mai recomandă ca, în perioadele de inflamaţie a hemoroizilor, să se folosească băile de şezut cu apă caldă de două-trei ori pe zi, timp de 10-15 minute, având rolul de a îmbunătăţi fluxul sangvin şi de a relaxa sfincterul anal intern. „Tratamentul topic constă în diferite creme şi supozitoare care conţin antiinflamator şi anestezic, atenuând durerea şi inflamaţia.“

Atenţie, însă! Aplicarea cremelor şi a unguentelor fără ca pacientul să fie consultat de specialist şi în speranţa că va scăpa de hemoroizi este fie inutilă, fie periculoasă, pentru că întârzie vizita la medic şi agravează boala. „Nu există până la ora actuală o substanţă activă care să facă să dispară nişte vene dilatate, aşa încât cremele nu au efectul pe care pacienţii şi l-ar dori. Cremele atenuează temporar simptomele, dar hemoroizii ajung la stadii din ce în ce mai avansate şi necesită un tratament mai complicat“, spune dr. Dan Andronesi, medic primar chirurg la Clinica OK Medical.

Terapia minim invazivă se foloseşte atunci când soluţiile conservatoire au dat greş şi este indicată hemoroizilor interni. „Ligatura endoscopică cu benzi elastice este cea mai răspândită procedură şi are succes în circa 70% din cazuri. Vasele hemoroidale interne dilatate sunt secţionate şi, ulterior, legate cu un inel de cauciuc, rezultatul fiind diminuarea volumului de sânge şi a calibrului vasului“, detaliază dr. Popescu.

Alte proceduri sunt coagularea cu laser, infraroşu sau bipolară – căldură termică emisă de aceste surse distruge hemoroizii interni şi scleroterapia – care constă în injectarea unei substanţe chimice în ţesutul hemoroidal în scopul fibrozării acestor hemoroizi. Potrivit dr. Popescu, tratamentul chirurgical se adresează hemoroizilor interni şi externi recurenţi şi refractari la terapiile anterior menţionate.

„Nicio terapie nu este 100% definitivă“

Dr. Manda consideră că tratamentul corect al hemoroizilor se face prin extirparea dilataţiilor. „Pentru că ele nu-şi vor mai reveni niciodată la normal şi vor produce în continuare simptome, chiar şi dacă există doar un singur episod de boală hemoroidală. Dar la un episod, pacientul are opţiunea de a încerca creme, unguente, supozitoare. Intervenţiile chirurgicale clasice sunt indicate în cazuri severe, iar endoscopia – ligatura cu inele de cauciuc – în cazurile mai puţin severe.“

Riscul de recidivă nu este de neglijat. „Nicio metodă de tratament nu este 100% definitivă. Dar dacă excizia s-a făcut corect – toate cele şase pachete principale – ceea ce va rămâne vor fi doar nişte dilataţii venoase de calibru foarte mic, care nu vor pune probleme“, mai spune dr. Manda.

Persoanele care mănâncă alimente condimentate la ­birou sunt de două ori mai predispuse la hemoroizi

Fără grăsimi, condimente şi alimente iuţi!

Schimbarea stilului de viaţă presupune mai multă mişcare şi un regim alimentar echilibrat. Adică mai puţină carne grasă, mai puţine grăsimi, maioneză, brânzeturi, alcool sau dulciuri, întrucât sunt asociate şi cu apariţia sau agravarea bolii hemoroidale. „Fibrele alimentare sunt cele are stimulează peristaltica şi ne fac să avem un tranzit intestinal bun şi un scaun normal. Dacă nu se consumă fibrele alimentare, din legume, fructe şi cereale, nu se stimulează peristaltica colonică, iar scaunul nu este sănătos. Dacă acesta se elimină cu greutate şi există constipaţie pe termen lung, această situaţie poate duce la apariţia unor complicaţii sau avansarea hemoroizilor. Complicaţiile pot fi fisura anală sau tromboza hemoroidală“, avertizează dr. Dan Andronesi, medic primar chirurg.

Lipsa unei hidratări corespunzătoare – adică minimum doi litri de apă pe zi – şi consumul exagerat de alimente sărate sunt la fel de dăunătoare, ducând la constipaţie prelungită şi la apariţia hemoroizilor. „Hidratarea este foarte importantă pentru că apa este mediul în care se desfăşoară toate procesele din organism. Dacă nu consumăm suficiente lichide, vom avea o urină concentrată, vom avea un scaun tare, iar defecaţia va fi foarte grea şi ajungem la constipaţie“, mai spune medicul Dan Andronesi.

„Laxativele şi purgativele sunt destul de periculoase“

Pe termen lung, mâncărurile picante şi ardeii iuţi pot genera apariţia hemoroizilor. În plus, orice episod de constipaţie tratat cu laxative poate genera probleme anale. „Consumul excesiv şi pe termen lung, de condimente iuţi, precum ardeiul iute, duce la apariţia unor modificări importante la nivelul canalului anal, agravează şi stimulează evoluţia hemoroizilor, ajungând în stadii avansate sau inflamează, cu apariţia de tromboflebite, tromboze şi alte afecţiuni. Laxativele şi purgativele sunt destul de periculoase: există substanţe care produc uşor diaree şi mulţi pacienţi trec de la constipaţie la diaree. Aceste substanţe produc o iritaţie la nivelul mucoasei colonului care este la fel de periculoasă. Nici diareea nu este bună, pentru că aceste scaune sunt acide sau bazice şi irită anusul, cu modificări ale mucoasei anale. Pot apărea fisuri, decompensări ale hemoroizilor prezenţi şi astfel, apar complicaţiile“, avertizează specialistul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite